Saturday, 30 April 2011

Tumblr tu hape?

Assalamualaikum & hi you allz! 

Selamat pagi I ucapkan kepada siapa2 yang baca dan kepada diri I sendiri. Kenapa selamat pagi? Sebab tak good morning lah! Adoyyai! Hahaha~ Sorry sorry sorry... ter'emo' sekejap. Sebab I post entry ni pada pagi Sabtu yang indah ini. Actually, not that beautiful b'coz the sky looks 'sad'. It has been rain since a few hours ago and I think that Allah wants to give more rain = rahmat. Terima jelah ye tak? Takkan nak sombong2 Tuhan nak bagi kita rahmat. 

Well, ye tak ye pasal tajuk 'diari' I ni. Apa tu Tumblr? I masa mula2 dengar cerita pasal Tumblr ni I ingatkan botol air yang ada muncung tekan2 tu ke? Ke ada macam botol air Doraemon I tu? *oopppss, kantoi!

Tumblr Icone
T for tidur! :P

Hah!!! Ni lah I nak ce citer sikit pasal Tumblr ni sebelum I jadi semakin merepek dan melalut jauh. I dengar pasal Tumblr ni daripada beberapa orang kawan dan paling utamanya daripada si Faiz lah. Dia ni memang akan try dulu benda2 alah ni semua before I tau apa2. Technosexual I could say. *jangan marah Faiz


Okay, Tumblr is a kind of social network also but it's more to blog type. The difference between Blogger and Tumblr is, Blogger starts with the letter 'B' and Tumblr starts with 'T'. Sakit hati tak agak2 baca? Ok, perbezaannya secara kasar adalah Tumblr ni orang biasa post entry yang tak panjang dan biasanya pendek2 sajow serta ada gambo2 yang menarik. It means that the pictures talk more than words. Faham? Kalau nak definisi atau penerangan yang lebih jelas sila masuk dafto sendiri kedalam Tumblr ataupun klik SINI!

happydance
For example........ LOL

I tak lah tau sangat pasal Tumblr ni sebab I pun baru je berjinak-jinak dengan Tumblr ni sejak I deactivate akaun Facebook lebih kurang sebulan yang lepas. Alasannya konon2 nak fokus belajo. Fokus kah? Bolehlah... at least I tak membazir masa dok komen2 kat status orang je ataupun layan tag. Yang ada fb tu janganlah terasa lak. I deactivate sebab takut terlalu leka masa final exam ni. 

Dah! Berbalik kepada Tumblr. Tumblr ni belum ramai sangat orang Melayu yang join. Adalah tapi tak macam bilangan Facebooker dan Blogger. Lebih ramai mat saleh yang suka menggunakan nama2 yang kurang sopan sebagai nama pena. Perlooo kah? Entahlah. I tak suka sebenonya. Tak perlu kot nama semuanya nak ada 'F' word tu. Keji! Banyaaaaaaaaaaaaaaaakkk sangat gambo2 yang akan menarik minat   you allz untuk tengok dan baca. Howeva! There are quite a lot of censored photos. I maksudkan yang tak senonoh sangat2. So, kalau you allz dah ada atau baru nak ada Tumblr, sila-silalah bersedia, jaga pandangan you allz dan janganlah join sekaki reblog lak. Lupa lak nak ce citer. Majoriti orang dalam Tumblr ni suka reblog. Reblog tu maksudnya macam repost gitew. There are only several people who will post their original entries and mostly Tumblrers (suka hati nenek moyang I je nak bagi nama) will reblog others' posts. Understand? Tentang gambo2 tadi. Amek yang positif je. Itu nasihat I lah. Almaklomlah, siapalah I untuk menego you allz semua. *ayat nak tacing



I harap esok ada lah Tumblrer (ni ke nama orang yang guna Tumblr??) yang gunakan Tumblr untuk kearah kebaikan dan positif. Guna untuk medium dakwah gitew. Kan bagus! We need more weblogs or websites like iluvIslam.com and SabahanMuslim.blogspot. Tak setuju? Sila blahhh! =P If you have Tumblr, you may follow me by clicking this LINK. ~XOXO~

stitch
Thanx a lot to Photobucket and Tumblr for every photos in this entry!

p/s: Dari malam tadi tak tidur lagi. zzzzzzzzZZZZZZzzzzzzzz~

Have a little faith in you...


I was watching the TV...
with him.
My senior.
He's going 30 this year.
We talked, we thought, we laughed.
He made me realize 'bout something.

All these days...
I've never believed in myself.
I don't know why...
maybe because of my family?
my friends?
my lecturers?
or MYSELF?

He told me...
I must have faith in whatever I'm doing.
Focus and study hard...
don't think of what will happen in the future.
The most important thing is STRIVE!

Then, I wonder.
What have I done?
NO!

Don't look back.
What has been done cannot be undone.
I have done it...
and I will pass it.

Now, 
strive for the future.
Don't do the same mistakes.
Have a little faith in you.
Do it like you are on the stage.
Your pen will be the microphone...
and your answer script will be the lyrics.
~XOXO~

When you believe
I can hear her voice whispering at me... 

p/s: You will when you believe...
p/s/s: The word of today is 'realize'.

Laundry Service



As-salam & heyy y'allz!

Okay, that picture is way too far related from my topic.
I slept and when I woke up...
 I realized it such a waste of time.
I got up.
Received an sms from Azem.
We had a dinner a.k.a. supper together at Mak Jondah's warong.

After we finished...
he returned to his chamber and I watched the tv.
"Good Luck for your paper!"


Friday Night Movie on TV3.
Nightline.
Anwar Ibrahim and blahblahblah...
Wedding of The Year: Prince Willy & Kate and blahblahblah...

Suddenly, I saw my housemates.
They were bringing a basket of laundry.
The machines are repaired!
YEAYY!


I asked my senior and he said,
"Yes! Include the dryer a.k.a. 'heater'."
Wow!


I ran upstairs (by using the elevator). Lol~
I took coins of RM2.50...
my laundry-to-be...
went downstairs but there's only one machine which is okay.
Sad...
there's a guy using it.
Dang!
Now,
I have to wait...

p/s: Selamat dah tidur secukupnya so boleh tunggu...

Friday, 29 April 2011

Chipsmore vs. Captain Munch

Assalamualaikum & hi y'allz!

Selamat Hari Jumaat kepada semua Muslim. I tak ada idea pun nak tulis apa hari ni tapi tiba2...

Thanx Munchy's!

I makan benda ni. Ni jelah lunch I hari ni sebab I lupa kalau lepas solat Jumaat, lauk2 dah nak habis. Especially kedai Kak Nor tu. I dah lama plan nak makan biskut ni sejak2 keluar iklan lagi (nampak beno I ni kuat tengok kartun). Iklan Captain Munch kerap keluar time2 TV3 mainkan rancangan kartun. Nak2 masa kartun BoboiBoy (comel kartun ni!). Ok, berbalik kepada topik I tadi. Kenapa I letak 'Chipsmore vs. Captain Munch'? Bukan Famous Amos ke Cadbury Cookies ke... keaaannnnn?? Ok, nak citer lah ni. Sabo boleh tak?! *emo jap

Thanx animonsta.blogspot.com & maziati.blogspot.com

Cuba you allz perhatikan gambo biskut Munchy's kat atas tadi tu. Yang paling depan tu adalah Captain Munch Original. Yang lain2 I tak rasa lagi sebab tak terlalu di'highlight'kan dalam iklan. I teringinlah nak try kan. Sedap ke? Well, I think they are delicious cookies but the things are... the size of the biscuit and the texture of the biscuit are the exactly same with Chipsmore. Lagi? Rasa dia sama!!! Seriously, I don't lie to you people okay. The taste are alike. Perbezaannya cuma Captain Munch punya packaging kecil dan cuma ada 6 keping je dalam 1 paket. Sesuailah untuk target market dia kan... which is kanak-kanak. Dan rasanya kurang muak sikit daripada Chipsmore sebab Chipsmore telan 4 keping dah muak dan kenyang (sekejap jelah). Harga sepaket 60g tu lebih kurang RM1.00++ lah. Oklah kot. Tapi tu yang original taste lah sebab Captain Munch perisa cip coklat ni ada 2 jenis. Satu lagi tu Double Choc kalau tak silap I. Mungkin yang itu lebih muak. Well, kalau you allz nak tau sendiri cubalah rasa. Perbezaan paling ketara, Chipsmore jenama yang well established dan agak universal lah. Munchy's jenama tempatan kita. Tapi kalau you allz ni nak jaga standard rasanya you tak pandang kot setakat Munchy's and Chipsmore ni. *oh, please!* Want to know more? Click this website.

p/s: Tak kenyanglah makan biskut tadi, nak kena keluar ni cari nasi. Haha~

How to Deal With Psycho Guy

psycho

As-salam & hi y'allz!

Mamfooo buat 3 entry sekaligus? I baru je post 3 entry tapi 2 lagi tu kat blog lagi satulah. Seronok jugak lepaskan kemarahan kat blog ni. I can say quite release lah. Tapi sekarang I nak share dengan you allz pasal something. You allz ada tak mamat2 atau minah psiko kat kampus? Ada? Hah! Kalau ada, I rasa you allz kena try suggestion I ni. Almaklumlah, kat tempat I ni adalah beberapa mamat psiko. Minah kurang sikit. Thank God! Ok, berbalik kepada mamat psiko tadi. Ada lah sorang mamat ni dia student kat kampus I. I pernah actually lepak serumah dengan dia sebab masa tu kawan baru I yang paling meletOp sem lepas. Dia baru masuk sini dan dia stay kat kolej. Kebetulan pulak dia ni sebilik dengan mamat psiko ni. I mula2 tak tau apa2. I datang rumah B (kawan baruku yang meletz tu) sebab nak lepak dan belajo kat rumah dia. Tau2 cerita rupa2nya mamat psiko tu memang psycho pathetic yang ada masalah mental sejak I tak tau bila. Well, kawan I adalah cerita sikit2 pasal  'bad background' si mamat ni. Apa kata kita bagi nama dia Z lah senang. OK tak? Eyh, buat apa I tanya you allz, inikan blog I. lol~ Dah tu I pun mulalah buat langkah berjaga-jaga bila I perlu berdepan dengan Z ni. Dia memang dah ada sejarah hitam masa belajar di kampus lain dulu. Kalau sem lepas dia pernah mengamuk sampai tumbuk housemate dia kuat2 sampai lembik tau. Selamat masa tu I baru je keluar dari rumah dia nak balik ke bilik I. Kalau tak... mesti I dah jerit2 nak leraikan pergaduhan dengan si B. B selalu cakap kat I jangan gaduh dengan Z. Kalau dia mula nak cari pasal tu biarkan je dia. He wants to win so just give him that chance. I perasan, kalau they allz serumah main game PC, tak sah kalau tak ada jerit2an dan teriakkan dan agak biasanya akan berakhir dengan pergaduhan kecil especially bila Z main game kalah. Ishk3~

Latest story, ada sorang student jadi mangsa kat kolej I. I sedeyh jugaklah dengar cerita sebab mamat yang jadi mangsa ni satu course dengan I. He's my junior. As I know him, he is a very happy-go-lucky person and an easy going kinda guy. Sekali, tup2 I dapat tau dia quit daripada study kat sini. He already got a job since he has a diploma. I simpatilah kalau2 dia keluar dari sini sebab terpsiko dengan Z. Beberapa bulan lepas memang they allz ni ada perang beso sampai ke Facebook y'allz! I ni pemerhati je you allz. Almaklumlah, hal orang tak maulah I sibuk2 kaaaannnn... tapi bila dah meletOp macam ni terpanggillah I untuk share sikit2 dan bagi tau cara2 bagi mengelakkan you allz daripada menjadi mangsa lelaki/perempuan psiko. I rasa mungkin budak yang keluar dari U tu sebenonya ada sebab2 lain. I hope so... coz this Z is now feeling satisfy as he thought that he has won. Akhirnya, orang lain mengalah dengan dia. Apa jenis psiko yang dia lakukan? Well, I don't think I wanna tell you from A-Z. Besides him, I 've to face another psycho guy and he is my lecturer. Let say this lecturer = M. Wahhh! Dah macam add math you allz! Hahaha~ Feeling2 mood belajo Managerial Economy kononnya. Padahal, non-hado je you allz. *Banyak pengaruh Kak Senduk ni* 

M is my lecturer starting from this sem. He's a psycho guy b'coz he likes to mumble and scold us during classes, I mean in every each of his class. After he showed his anger and madness he will laughing at us. He said that he was just testing us (joking). For me, I think he is such a sadistic man. Poor him. He feels happy after making fun at us. Sedangkan kami tak bersalah apa2 pun pada dia. Mostly lah. 

So, lets take a look at the tips on how to deal with psycho guy.

1. Identify that psycho person.

Ewwahh2! Macam step dalam subjek research je kannnn... hahaha~ Tapi betul lah apa yang I kata. Kenal pasti ciri2 orang yang psiko ni. Antaranya, they allz ni suka mengawal, memerhati dan membentak2. Lagi bahaya kalau diorang ada niat nak melakukan perkara2 sumbang (bukan nyanyi suara sumbang ok). Aiiiyyyooo! 

2. Avoid them method.

Mudah je. You elakkan daripada kena berurusan dengan orang yang psiko ni. Seriously, if you meet a psycho guy who has an intention to hurt you, you should avoid him/her at the 1st place. Don't confront with them. Just walk away or don't even walk or talk to them. 'Coz he or she might start something bad. Contohnya, jangan sengaja nak jalan depan diorang sebab diorang mungkin akan mula kacau hidup you allz dari segi emosi dan mungkin fizikal. I selalu elakkan daripada terpaksa jumpa Z dan terutamanya M sebab susah nak elakkan dia ni. Seminggu mestilah kena jumpa 2 kali. Huhu~

3. Win & lose method.

You kena mengalah je kalau jumpa orang2 yang macam ni. I mean masa diorang mula cari pasal atau bertekak dengan you allz, better you allz mengalah je. Tak pe... tak luak pun. Sebelum diorang amek pisau nak kelar tangan sendiri atau sembelih you allz keaaaannnn... biasalah manusia sekarang ni cepat stress out nak2 student.

4. Psycho back method.

Ok! Ni cara yang otai2 je mamfooo buat. Kalau you allz reti psiko orang ala2 macam psikiatris atau kauselor silalah buat. Ada macam2 cara mengikut kemampuan you allz. Cara ni bertujuan supaya mamat atau minah psiko tu mengalah dan tak mau kacau hidup you allz lagi. Faham?

5. Confess method.

Nampak confess macam suruh you allz mengaku ye tak? Bukan suruh you allz mengaku tentang apa2 pada sesiapa tapi step ni bermaksud you allz kena straight forward laporkan pada lecturer atau pihak2 bertanggungjawab macam pusat psikiatrik untuk rawat si psiko yang cuba ganggu you allz tu. Mungkin ubat they allz ni dah habis ke apa. *serious*

Ini hanya cadangan jelah tapi melalui pengalaman I sendiri. So, beware of psychos out there b'coz we don't know who are their next 'victim'.

Psycho
I've watched this movie several times. PSYCHO!

p/s: Balik dari karok patutnya sakit tekak tapi I sakit pinggang. Ni mesti salah shake tadi ni. Lalala~

Thursday, 28 April 2011

2 Papers Done!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

"Ko leyk je bro, chill je!" Bak kata kawan2 I lah. Naik semak jugak kepala I dengar quote ni dalam beberapa minggu ni. Yelah, final exam dah start katanya. Maka, mulalah mood I tak tentu arah, sekejap nak marah, sekejap nak histeria, sekejap nervous lah, macam2 lah! Selagi final paper tak habis macam tulah gayanya. Tapi kawan2 I si Azem dan Norman tu balik2 akan ulang "Ko leyk je bro, chill!" Argghhh! Menyampah aku! Hahaha~ Padahal I pun dua kali lima je. Agak2 sesuai je masa nak perli balik memang I ulanglah sebut quote tu. We allz memang suka nak 'cerca' satu sama lain ni. Seronok! Time ngantuk2 belajo pun boleh sego semula. Kaaaann~

Alhamdulillah... masuk je hari ni I dah habis 2 paper. Semalam, I jawab 1st paper, Sales Management (MKT549). Okay... I memang tak taulah apa yang I dah buat dengan answer booklet kali ni. I agak seram bila ter'confuse' sama ada I jawab lebih daripada setengah booklet atau tak. Yelah, jawab soalan esei patutnya banyak pakai muka surat. Masa jawab ngantok dan mabok dia Tuhan je yang tau. Dah lah kampus keji buka pendingin hawa sejuk macam kat Atlanta. Dah pakai jaket tebal pun tak boleh cover. Lepas tu revision macam tak nak 'telan' masuk otak. Lagi pulak jawab ada yang tak lengkap (tapi semua soalan I letak jawapanlah). Lecturer pulak jenis tanda strict. Waktu2 macam ni memang mintak Allah bagi miracle jelah. InsyaAllah lulus! Tu yang penting sebab I tak sanggup nak repeat. Hopefully... *aamiiin

Tak ada lah sampai macam ni.
Thanx ILUVISLAM.COM

Tadi pagi... I kena jawab paper Hubungan Etnik lak. Kod dia? Oh... CTU553 okay! Bukan CTU533. Ooooppps! Ada orang terasa kah? Sorry... gurau sajow! =P Dua2 hari ni exam paper start pagi pukul 9am. Ya Allah... ya ampun! Mintak nyawa nak bangun you allz. Dua2 malam tu I belajo dengan Azem except malam tadi secara sms gitew. Kau mamfooo? Kaaannn... well, demi skor exam paper I sanggup buat apa2 je (last minute I mean). Haruslah belajo pun kena canggih. You allz ingat I deactivate Facebook I tak mampu nak guna teknologi lain? You are wrong. Alhamdulillah, paper CTU553 siang tadi jauh lebih baik daripada paper semalam tu. Allah Maya Pemurah! Apa yang I baca mengena dan I ingat serta mampu 'goreng' seperti karipap buatan ibu. Sedaaaaaappp gitew. Tak macam paper Sales Mgt, I 'goreng' tapi tak masak2. Rupa2nya api gas dah habis. Huahuahua~ *apalah aku merepek ni

Paling menaikkan semangat I adalah apabila carry marks I tinggi untuk CTU553. Tu pun macam biasa tengok lepas habis paper. I dah lamaaaaaaaaaaaa tak rasa antara yang paling tinggi dalam kelas sejak sem 2 dulu. Nak buat macamana, kita manusia kan. Ada jatuh dan naik. I rindu sangat zaman kegemilangan I waktu result peperiksaan semuanya baik dan tak menghampakan. Alhamdulillah lecturer I 'pandai' bagi markah. Adil dan saksama rasanya. No wonderlah I suka belajo dengan dia dan tak pernah ponteng kelas dia walaupun dia pernah 'sound' I masa buat group assignment dulu. Thanx Ustaz! That carry mark has made my day. Tapi carry mark untuk paper MKT549 tu memang I tak mau tengok. No, thanx~



p/s: 4 papers more to go. Next one will be on 3rd May. Chaiyyokkk Mikah!^^

Tuesday, 26 April 2011

Salah siapa? (Takkan nak salahkan mangsa ye tak?)

Assalamualaikum & heyy y'allz!

MOHD Karimi    dibawa keluar dari Mahkamah Sesyen Melaka selepas dijatuhi hukuman,  semalam.
Sumber: Berita Harian

Okay, apa yang I nak cakap cuma... "Macam mana boleh jadi macam ni?". Apa yang pegawai kesalamatan buat? Lagi satu, I dengar cerita ni ada sikit salah faham. Sumber kawan rapat kata mangsa tak dirogol cuma dipukul dan dihantuk ke dinding serta hampir dirogol je. Okay, I simpati sangat dengan apa yang dah jadi sebab I pun student yang sama tempat dengan mangsa ni. You allz yang kawan rapat mesti tau kan I study kat mana? I heard that the Rector wants to give a statement about raping the victim. I don't know which one is true now. Tapi kalau tanya I, I akan cakap pihak keselamatan IPT ni yang salah. Macam mana orang jahat tu boleh bolos? Aiiiyyyoo! 

p/s: Semoga mangsa beransur pulih dari segi mental dan fizikal. Kasihan sangat dengan pelajar perempuan tu. Mesti trauma...

Can you see me dancing?

As-salam & hi y'allz!

It's kinda weird. I started to listen back to this song after Norman showed me this one episode from Glee a few weeks ago. The last time when I listened to it was in 2009 I guess? I don't like it very much even it's kinda cute (I mean the Glee version). But I started to listen it almost everyday since last week after I downloaded the original version from 4shared. Now, this song is my ringtone. Lol~ Well, enjoy the lyrics y'allz! 


by Robert Thicke


Ohhh, baby girl, where you at?
Got no strings, got men attached
Can't stop that feelin' for long, no
Mmm, you makin' dogs wanna beg
Breakin' them off your fancy legs
But they make you feel right at home, now



Ohhh, see all these illusions just take us too long
And I want it bad...
Because you walk pretty, because you talk pretty
'Cause you make me sick, and I'm not leavin' till you're leavin'



Oh, I swear there's something when she's pumpin', askin' for a raise
Well does she want me to carry her home now?
So does she want me to buy her things?
On my house, on my job
On my loot, shoes, my shirt, my crew, my mind
My father's last name?



When I get you alone
When I get you you'll know, babe
When I get you alone
When I get you alone



Oh, come on
Yeah, yeah



Baby girl you da sh...
That makes you my equivalent
Well you can keep your toys in the drawer tonight, all right
All my dawgs talkin' fast:
Ain't you got some photographs?
'Cause you shook that room like a star, now
Yes you did, yes you did



All these intrusions just take us too long
And I want you so bad...
Because you walk city, because you talk city
'Cause you make me sick, and I'm not leavin' till you're leavin'



So I pray to something she aint bluffin', rubbin' up on me
Well does she want me to make a vow?
Check it, well does she want me to make it now?
On my house, on my job
On my loot, shoes, my voice, my crew, my mind
My father's last name?



When I get you alone
When I get you you'll know, babe
When I get you alone
When I get you alone



Oohh...
When I get you alone 

Kurt

p/s: Musim2 exam ni mood dengar lagu sentimental je selalunya...


Monday, 25 April 2011

Kalau Tak Bagi Orang Ambil Gambar Jangan Jadi Artis!

As-salam & heyy y'allz!

wHOOOOSSHHH! Panjang tak tajuk kali ni? Well, what can I say? Easy for us to understand more. Direct to the point I just wanna say something about Justin Bierber and the "Don't take my girlfriend's picture!" issue. Haha~ Macam tak percaya lak. I bukan peminat dia dan bukan 'hater' ok. Just nak bagi pendapat. I tak nak sebenonya buat entry pasal dia tapi bila dah berapa kali baca kat surat kabo tempatan yang cakap pasal isu ni macam Berita Harian  dan termasuklah Murai.com. Perlu ke nak halang2 wartawan hiburan tempatan daripada amek gambo dia? Tak perlu kot! Sah2 lah you tu artis antarabangsa haruslah ada orang nak ambil gambo. Tambah2 lagi wartawan atau paparazi. Kalau ye pun nak men'divo'kan diri tu tak perlu nak tarik2 muka dan konon2 buat2 tak ada mood nak buat show. Bukannya wartawan Malaysia amek gambo bogel kau dengan Selena pun. I tak taulah kalau media pun nak canang lebih2 pasal mamat ni atau memang betul mamat ni macam tu masa hari Khamis lepas. Seriously, kalau betul dia buat macam tu, I rasa dia tak patut. As a public figure, you cannot control the media especially when it comes to 'snapping picture' part. Weyh! Seingat I lah, Micheal Jackson pun ok je masa keluar airport Malaysia dulu. Dia lagi superstar dari you, JB. Tak demand lebih2 pun?! Normal lah kalau tertangkap gambo awek you ke apa. Siapa suh bawak 'bini' masa buat tour? Tapi kalau kabo ni tak betul, faham2 jelah media. Always nak hangatkan sesuatu yang kurang hangat. Almaklumlah, budak tu bukannya ada vokal yang vavavoom sangat pun. Itu apa yang media kata, I tak kata ok. Tak payahlah you allz harapkan sangat persembahan dia kebaboom macam David Archuleta ke ataupun Taylor Swift. He can dance, he's kinda cute but I don't think has a Grammy. ~XOXO~

Better her pic than his. =P
p/s: Kalau ada fan Bieber yang baca ni, janganlah melenting cepat sangat ok. Just an opinion guyz. Chill!

Honest! This is My Aim

As-salam & hey hey hey y'allz!

Pelik pelik pelik! I ada mood nak belajo tapi tertaip lagi. Macamana tu? *sewel* I nak berterus-teranglah. Direct to the point is the best thing to do before I get crazier with this blogspot. 

"I WANT TO FIND A FRIEND in 
UiTM Melaka City Campus 
WHO CAN PLAY GUITAR AWESOMELY!"

'Awesomely' means he can play any song with any key, follow my 'sweet' voice. *sepak nak??* Serious! I dah setahun tanamkan idea ni dalam kepala. I nak rakam video I dan post banyak2 dalam YouTube atau blogspot. Kiranya I tak payah banyak2 menaiplah. Video pasal apa? Pasal I menyanyilah! Akustik tau akustik?? Kira macam Hiburan Minggu Ini (HMI) gitewww. Yup, my roommate can play the guitar but honestly I want a better guitarist (no offence). I taulah I tak layak nak featuring Man Kidal ke Slash ke tapi I nak orang yang sudi mainkan gitar dan masuk sama2 kedalam kamera tu. 'Coz my roommate cannot do it. He don't wanna be recorded in the video. Ni berdasarkan apa yang berlaku tahun lepaslah. Masa I buat video untuk assignment. I pun 'camera shy' jugak tapi motiflah nak rakam suara je keaannnn?? Hahaha~ Hah? Kenapa I tak main sendiri? I tak retilah you allz. Tak ada masa nak belajar. Kelas piano pun tak habis. Lol! Ni tak ada kena mengena dengan objektif untuk menjadi popular dan sebagainya ok. I cuma nak merealisasikan impian iaitu menyanyi dengan sepenuh hati tatkala terasa sunyi dan sepi (baca Quran pun bagus). In other words, I wanna spill my guts out through music and lyrics. No need to type thousand words to describe my feelings. Simple! Kalau siapa2 yang baca ni student UiTM KBM sila 'panjang2kan' cerita ok. 

I yang tengah2 tu, adik I kat sebelah. Mampu?
p/s: 'He' maknanya I nak lelakilah. Takkan mak cik pulak? =P

GOOD LUCK Y'allz!

As-salam & heyy y'allz!

Baru beberapa jam tak bukak dah mula rasa rindu kat digital diary ni. Alolo... sweet nya! *faint* I tak ada idea sangat buat masa ni. Tapi I dah beberapa harilah jugak ada hati nak wish kat kawan2 yang nak final exam. Untuk yang dah bekerja! Janganlah sedeyh2 ok. You allz bukan suka sangatkan dengan final exam ni. Lol~ I banggalah kalau ada kawan2 yang dah ulangkaji banyak sebab apa tau, I dah masuk hari ke-4 kat kolej ni masih tak khatam2 lagi baca buku untuk first paper. Apa nak jadi? Apa nak jadi? Sampai sekarang tak baca lagi! Ewwaaahh! *over

I nak ambil kesempatan ni untuk ucapkan selamat berjaya dengan ucapan...

Semoga you allz (student UiTM & IPTA/S yang lain) dan I sendiri berjaya 'grad' semester ni. Tak kisahlah you allz part berapa pun ye tak? I baru part 4 you allz. Jauh lagi... ada 2 sem lagi. Kepada yang belum start buat revision lagi... JOMlah mulakan sekarang! I dah mula ada mood study ni. *poyo

Jom baca doa!

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, Kau permudahkanlah bagi kami dalam menghadapi dugaanMu. Permudahkanlah urusan kami ketika mengulangkaji dan menjawab soalan peperiksaan. Engkau berkatilah segala ilmu yang telah kami pelajari. Kau murahkanlah rezeki kami ya Rahman. Engkau terangkanlah hati kami, jiwa kami; Engkau lapangkanlah dada kami. Sejahterakanlah hidup kedua2 ibu bapa kami. Kau kurniakanlah kejayaan yang cemerlang, gemilang dan terbilang dalam setiap ujian yang kami hadapi. 

*baca al-Fatihah & jangan lupa muqaddimah dan penutup doa you allz

p/s: Bila you allz ada solat hajat ke baca Yaasiin ke, selitkan nama I sekali ok! InsyaAllah, Tuhan kenal Mikah Lurima tu siapa. Ngee~ XOXO


Sunday, 24 April 2011

Aku Pakai Contact Lens Sebab Aku Rabun

As-salam & hi y'allz!

Haaaaaaaaaa! Ni topik yang tak pernah lapuk dek zaman rupa-rupanya. Yelah, dulu masa I sekolah kerap jugak dengar orang dok komen-komen dan kritik pasal orang yang pakai contact lens ni. Macam-macam persepsi dan tanggapan. Almaklumlah, masa tu sekolah. Wang saku pun entah berapa kupang je. Tapi sekarang ni dengan duit yayasan *Thanx YPJ!* dan sedikit 'insentif' daripada ayah dan bonda, dapatlah I guna contact lens ni. Sejarahnya macam ni! I start jadi rabun masa I darjah 3 lagi. Masa tu tahun 1999 dan I baru je 9 tahun. Kecianlah kat kitew... kitew masa tu tak tau apa2 pun pasal cermin mata. *gedik tetiba ni pehal??*

Well, ibu I rabun pun sejak remaja. Dulu masa belum rabun memang pernah terfikir, "Kenapa aku tak rabun ek. Kenapa aku tak pakai spect macam ibu? Macam orang lain?" Masa tulahhhhhh... TAPI! Lepas dah rasa sendiri kerimasan dan rensanya nak pakai spect dan jaganya dengan baik barulah I sedo, "MENYESALNYA AKU!!!"  Itulah, siapa suruh minta macam tu? Eh, I budak lagi kot masa tu. So, haruslah permintaan pun tak kena gaya dan kurang matang. Ye tak? Siapa tak setuju meh aku sekeh kepala korang!

My favourite brand! Love Honey! XD
Tahun berganti tahun, tahu-tahu je I dah masuk UiTM. Masa tu tahun 2009 lebih kurang 2 tahun lepaslah. I ingat lagi, masa ni lah I kenal kawan-kawan I yang amat stylo macam Ayumi dan Acap. Mereka ni amat metroseksual. I pulak memang sedang kearah tu sebab I memang nak jaga penampilan I. Selaraslah dengan didikan ibu dan ayah *selaras you allz??*. Ayumi ialah orang yang bertanggungjawab memperkenalkan pada I segala hal tentang contact lens . I ingat lagi semuanya. Masa tu bulan Ramadan. I tempah contact lens kat kedai cermin mata yang paling dekaaaaaaaaaaaaaaat sekali dengan kampus I. RM45 untuk 3 bulan. Jenama tak ingat tapi warnanya violet ke purple ke indigo macam tulah. You allz mungkin tak mampu bezakan tapi ada perbezaan ok setiap satu tu. Excited ni! Raya nak pakai contact lens. Yeyeahhh! Hahaha~

Jangan sampai I pakai macam ni. HAHA~
Sampaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiilah sekarang. I pakai almost everyday. Especially when there's a presentation in my class. I ni student marketing, so kenalah lebih menjaga penampilan dan tambahkan keyakinan sebab banyak woahhhh presentation tak kisahlah secara individu ataupun grouping. Lagi dan lagi bila I sedo yang I akan naik pentas jugak sebab I nak perform. You know it right? Lagi mudah dan kemas. Tak ada spect yang tergelincir antara telinga dan batang hidung. Siapa yang pakai spect 24 jam mereka akan faham. Dah pulak I ni kulit berminyak. Teramatlah rimas! Rabun jauh pulak tu. Lagilah kena pakai 24 hours. Tulah cuma, ada orang ingatkan I pakai suka-suka tanpa tujuan hanya sebab nak melaram bagai, tak bersyukur pada Dia dan show off! You were soooooo WRONG guys! I'm not that kind of human okayyy. Sebab utama I pakai adalah rabun. Power mata kanan dan mata kiri berlainan pulak tu. I selesa pakai kanta sentuh/lekap. Sangat-sangat puas dan selesa. Ada jugak yang kata lelaki pakai contact lens ni gay. Ah sudah! Macam-macam lah you allz punya persepsi ni. Penat nak dilayankan. Wrong, wrong, wrong! Open up your mind. Macam lagu Nescafe' open up, open up lah pulak... haha~

p/s: Tiba2 ada idea ni sebab Ben Ashari punya entry lah... heeeeee~ XOXO

Nak Berniaga ke Tak Nak??! Perempuan Psiko!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Macam biasalah, I bila perut dah kenyang mulalah datang idea2 nak menaip. Perasaan nak tidur pun ada jugak. Buku? Hmm... kalau buku tu boleh bercakap mau I kena maki dan cerca dengan buku2 itu. Gitewww! I baru je balik dari Dataran Pahlawan y'allz. Singgah McDonald's kejap. Dari kelmarin sebenonya dah kepingin sangat nak makan aiskrim McD. Tak taulah kenapa. Macam orang mengandung lak. Ada mengidam bagai. Haha~

Kau mampu??!
Wait! The story that I'm gonna write is inspired by the lady at the warong we (Azem, Norman and me) went before McDonald's. Pasal apa? Hmm, I tak suka sebenonya nak kutuk2 atau kritik ni tapi I tak tahan sangat mulut ni lepas I kena bayar RM11.00 makan dan minum yang I makan tadi. Ok, sampai2 je kat kedai tu tak ada orang nak layan. Yeah! Maybe they were busy but that place wasn't full of customers. It was raining. Jadi, adalah dalam 3 meja je yang ada pelanggan. Pastu tengok kakitangan pun ramai. Lebih daripada lima orang. What was the problem? 5 minit lepas we allz duduk, Azem siap sempat habis jawab calling barulah mak cik jaga kaunter tu datang. Mak cik ni memang 'unik'. Nak tau sebab apa? Dia mungkin tokeyh kedai sebab dia jaga kaunter dan buat muka ketat. Tapi... dia hanya pakai kain batik yang tak diikat kemas, t-shirt yang agak lusuh dan tuala kat atas kepala. What the fishhhhhhhhh!!! Kawan2 I ni masa tu baru perasan penampilan 'opening' mak cik tu sedangkan I sejak dari baru sampai lagi dah ternampak. Norman tak pernah datang situ, haruslah dia mintak buku menu keaannnn... lepas bagi buku menu dia blahhh. Tiba2 datang pulak budak perempuan (I assume she's younger than me) amek order. Confident ok! Lagak macam menulis pesanan yang we allz nak. I list one by one:

* Norman - Mee Hongkong + Air Laici Ais *
** Azem- Nasi Goreng Sotong Masak Sambal + Laicikang Ais **
*** Me- Nasi Goreng Thai + Sotong Goreng Tepung + Laicikang Panas***

Apa tengok2?? Tak pernah tengok orang 'makan beso' kah? Hahaha... I pelik dengan minah yang amek order tu sebab lepas I cakap I nak nasi apa dia tanya lagi. Lepas tu dia cepat2 nak blah dari meja we allz. Sampai I cakap sotong goreng tepung pun dia macam tak nak tulis. Rupa2nya I perasan yang kat tangan dia tu cuma ada board kosong yang tak ada kertas. PSIKO punya budak!!! Mati2 we allz ingatkan dia tulis something. Non hadoooo! Hahaha... 

I hate this girl! Psycho pathetic! Ahakz~
Dah tu, tiba2 mak cik kaunter tu datang balik tanya semula. Sah! Minah tadi tak ingat. Dah lah dia macam tak faham je apa yang we allz pesan. Pulak tu, slang cakap dia nak kata Kelantan bukan, T'ganu pun bukan, Melaka lagi bukan. Dari manalah diorang ni kutip budak perempuan tu?! Lol~ Seriously, she laughed at us while she was taking order. Cipanzi betul minah itu! Mula saat tu, I dah fikir2 macam2 dah dengan kedai tu. Kawan2 I lagi dahsyat. Mulut mereka ni susah nak dibendung. I cuma fikir, KALAU KAU TAK HANTO APA YANG AKU NAK, NAHAS! Wakaka... yelah, I lapo dari pagi tak makan sebab malas nak keluo rumah. Makan roti je tau. Huhuhu~

10 minit lepas tu datanglah air... nasi dan mee... dan akhir sekali! Eyh? Aku ada order ke tu??? Apa tu? Rupa2nya sotong goreng tepung! First time, I tengok sotong goreng warna oren kemerah-merahan. Ingatkan ketam tadi. Lalala~

We allz makan jelah... tiba2 Azem cakap air laicikang dia tak sedap. I pulak rasa macam ok je. Nasi dia pun kurang sedap. I pulak dah lapo. So, balun jelah! Hahaha~ I ratah habis sotong tu walaupun nampak pelik. Yang penting nasi dia tak hangit dan sotong dia empuk. Cumaaaa... we allz tak puas hati lagi dengan penampilan mak cik tu yang terlampau 'simple'. Sedangkan kedai makan dia nampak meriah dengan lampu dan boleh dikatakan cantiklah jugak. Ishk! Tak jaga imej langsung. Masa nak bayo, tiba2 I kena 11 hingget! Sedangkan kat buku menu tu tulis harga lain. I tak rasa yang I silap pandang. Even Norman dengan Azem pun terkejut. Tak pelah, bayo jelah. I pun dah telan habis semua. 

I like this movie! Wink2~
Nasihat kepada para peniaga; jagalah penampilan anda ye especially bila anda bukak gerai makan. Siapa kata kerja kat dapur tak kena lawo2. Ada je kedai kat sini yang I tengok waitress dia cun2 elok tutup semua walaupun sibuk kehulu kehilir amek pesanan pelanggan. Jagalah imej restoran dan imej kedai tu. Ni macam baru lepas keluo tandas baru ingat, "Eh! Aku ada kedai kena uruskanlah!" Ingatkan mak cik tadi nak terus ke sawah padi ke nak bajak tanah. HAHA! Seriously, kalau you allz yang tengok mesti you allz gelak dan tertanya2 kenapa mak cik tu berpakaian macam tu. Amat kurang sopan untuk orang yang tahap2 umo macam mak kita. Lainlah kalau dia masak untuk famili kat dapur rumah pakai macam tu. Hodoh tau rupa dia. Kira pun kenalah betul2. Tak baik menipu nak untung lebih. Dosa mati seksa, bak kata adik I masa kecik2 dulu. Yang minah ambil order tu pun sorang lagi. Kau ingat aku datang tu nak buat show sarkas ke? Tak pandai amek order jangalah buat2 pandai. Belajo dulu caranya. Selamat dapat tengok tv tadi. Almaklumlah, duduk kat tempat 'VVIP' you allz. Depaaaaaaaaan sekali paling dekat dengan tv. Lol~

p/s: Boboi Boy tu bestlah! Nak tengok lagilah cuti nanti. Karmen Rider tak bestlah! Hahaha... *macam budak tadika je I ni. =P

Saturday, 23 April 2011

Fan Club? Syok Sendiri?

Assalamualaikum & heyy y'allz!

I tak tau lah kenapa malam ni mood nak menaip tu tak boleh nak dibendung lagi dah. 3 posts straight you allz! Kau mampoooo?? Non-mampu you allz. Hahaha... *pengaruh Azem

I terngiang-ngiang lagi kat telinga yang tak capang ni. Beberapa minggu lepas, Wan, seorang rakan sekampus dan satu kursus I. Dia bagi tau yang dia ada dengar orang cakap I ni syok sendiri sebab ada fan club dalam Facebook. The thing is I didn't create that private group! I tak marah kawan I yang buat ni sebab dia b.f.f. I. Yes, I'm quite not ready to have a fan club but I must admit that one day this thing would burst out and people will know who am I. Walaupun tak ramai yang kenal I. Tapi, I yang mulakan benda ni. I yang nak sangat perform depan orang ramai dan hiburkan kawan2 dan hati mereka. I tak mintak ada fan club tu. Kawan2 yang nak buat sebab mereka nak tunjukkan sokongan tak berbelah bagi kepada I. Kau ada ke kawan yang datang jauh2 semata2 nak tengok kau perform? Kau ada ke kawan2 yang sanggup tanya berapa 1 harga kerusi untuk dinner masa kau perform? Aku ADA! Mula2 agak sedeyh bila dengar ada orang kata I syok sendiri reka fan club yang I tak buat sendiri tu. Sentaplah beberapa ketika. Tapi I sedar yang mereka sebenarnya tak puas hati dan cemburu dengan apa yang I ada. Keaaaaaannnnn???


Mengaku jelah you jelesz dengan I ataupun you memang si manusia keji yang pendengki nak reka2 cerita. Walaupun tak sampai seratus peminat dalam group tu tapi I rasa dah cukup dah. Tak perlu ramai2... I bukan nak popular pun. I juz nak buktikan yang I mampu perform atas pentas. I got what it takes to be a singer! Tak suka? Sila blahhh jauuuuuuuuuuuuuuhhhh daripada kelompok peminat dan Mikah Lurima. Tau tak keji tu apa? Keji itu engkau! Lagi satu, kenapa sikap orang Melayu ni suka menjatuhkan bangsa sendiri ek. Ishk3... Do you realize how pathetic you are? Sob3~

p/s: Million thanx to Rya who created my own fan club. I was touched ok, although 10% of my privacy has to be sacrificed for that club. Hihi... and Fateenz too, for coming here last 2 months. Jaytea too, for asking the question last year. InsyaAllah, one day... one day...

Mulut Aku Laser Jugak Tapi.....

As-salam & heyy y'allz!

I tau dan sedar diri yang mulut I bila menegur dan bergurau dengan orang termasuk sanak saudara dan kawan2 baik memang laser dan wajib 'censored'. LOL! Tapi apa yang I jumpa dari link ni... entahlah?! I'm not quite sure if this guy or the real person who made the list of 10 Benda Laki Meluat Kat Perempuan Bajet has a right to say like that. I bukan nak mengutuk blogger tu ok. *Maaf tuan punya blog kalau anda singgah sini. =)

I rasa ada ayat yang kurang sesuai dan terlalu expose 'mat saleh' kata. Nak menegur orang atau kutuk orang itu yang I tak sure. Sebabnya, I ada ramai kawan perempuan (SANGAT3) dan I jaraaaaaaaaang sangat3 jumpa yang jenis macam dalam list tu. Dunnow lah. I confirm memang ada yang macam tu dan... I akan rasa meluat tengok cuma wanita tu kadang2 tak perasan silap dia jadi kita tak berhak nak kata sampai macam tu sekali. Almaklumlah, baru2 ni pun I ada tegur kaum hawa pasal pemakaian 'ehem2' mereka tapi I tegur tentang 1 perkara sajow. Itu pun setelah sekian lamaaaaaaaaaaaaaaa I tahankan keinginan nak menegur setelus itu. Ni nampaknya macam ada orang cuba perhatikan gerak geri wanita yang dia amat3 tak suka dan kemudian mengambil kesempatan untuk memburuk2kan perempuan tu. Just an opinion guyz. Don't get angry if you can't accept this. Ingat, kata nak jadi rakyat demokrasi, semua pandangan kenalah diterima. Tak ada yang salah cuma yang kurang sajow. ~XOXO~

Omegle ke omelette???

Assalamualaikum & hi y'allz!


Pejam celik pejam celik dah hari Sabtu. Buku tak ada satu pun yang habis dibaca. I tak faham kenapa dan macamana I boleh jadi semalas ni. Well, akhir semester lepas pun macam ni jugak. Masa bosan2 time study week I try bukak Omegle. Tau tak apa tu Omegle? Ishk you allz ni... Faceboooooooooook je tau! Omegle ni macam Yahoo Messenger (YM) cuma kita tak kenal siapakah gerangan manusia yang sedang berbual-bual dengan kita. Yup! I lebih suka chat dengan orang yang kita tak kenali sebab I nak cari kawan baru dari serata alam ni. Serata alam maksudnya dari seluruh dunia. Bukan berlagak tak mahu kawan dari Malaysia cuma I ambil kesempatan untuk dapatkan kawan baru yang bukan Melayu walaupun mereka mungkin bukan seorang Muslim. Tak salah, keannn?? Bukankah ada dalil yang mengatakan Allah menjadikan manusia pelbagai bangsa dan rupa sebagai khalifah di muka bumi ni untuk saling kenal-mengenali antara satu sama lain. Tu tak bermaksud yang bukan Islam kita tak boleh bergaul ok.


I tau pasal Omegle daripada kawan I, tambah2 lagi Miera Aziz ada cerita pasal dia ber'omegle' dan lagi best! Kami tertembung secara tak sengaja dalam Omegle. You allz bayangkanlah, dunia ni punya kecil. Beribu entah2 berjuta orang nak guna tiba2 kami berdua boleh terjumpa. Hahaha! Walau apa pun I nak pesan dan beri amaran pada you allz semua yang belum pernah cuba Omegle ni. Ramai orang especially 'mat saleh' ataupun western people kebanyakannya, termasuk yang wanita ok. Mereka masuk kedalam Omegle untuk 'memuaskan nafsu'. Percayalah... ini perkara biasa dalam Omegle. Perkara biasa yang berlaku adalah mereka akan tanya pasal A.S.L. What the fish with A.S.L??? Ini sebab 'asl' ni ada banyak maksud. Tapi soalan ni bermaksud they allz ni nak tau A=Age, S=Sex dan L=Location you allz. Ini penting bagi 'merealisasikan hajat' mereka. Tak suka? You better click 'disconnect' button.Tapi you allz kena 'open' lah! Niat kena bersih... apa objektif sebenar anda ke Omegle. I dah ada dua orang kawan yang I jumpa dari Omegle. Tapi yang paling setia ialah Hwa Lee. She's from Korea and she will be 18 this year, if I'm not mistaken lah. She's still schooling right now. I masih berbalas-balas email dengan dia. Alasan dia nak cari kawan sebab nak improve bahasa Inggeris dia sebab we allz contact dalam gmail dan gunakan English sebagai bahasa perantaraan walaupun I suggest kat dia untuk guna Google Translate dia masih tak mahu. Hahaha~ She has a blog but I can't understand her writing. Faham2lah kenapa. But she's good!

Semalam pulak, baru berkenalan dengan Rama dari Indonesia. Dia lelaki dan berumur 17 tahun. Mungkin dia ingatkan I perempuan berdasarkan nama. Tapi dia ok je bila tahu I bukan perempuan. Haha~ Kami chat sampailah pukul 2 pagi semalam. Dia ada email I dan kami mungkin akan stay connect melalui Twitter.

Jadi, kesimpulannya I suka Omegle terutamanya bila objektif I untuk dapat kawan baru berjaya. Hehehe... mungkin kalau you allz ada free time boleh cuba cari kawan dan bertukar-tukar pendapat. Why not right?

p/s: Bencilah budak kolej ni! Tengoklah bola sepak kat tv bawah. Ni tengok kat internet agaknya sampai connection jadi slow. Arrrrghhhh!!!

Friday, 22 April 2011

My Girl: The Best TV Series of All Time

As-salam & heyy y'allz!


I'm back. Biasalah, kata study week. Asyik buku je tengok kita. Apa kata kita pulak tengok laptop. (Apakah kaitannya??) Well, I dari JB sampailah Melaka ni masih teringat-ingat pasal Korean Drama, My Girl tu. Animax Astro tak habis2 mainkan cerita tu. Dah habis tayang pun nak tayangkan lagi. Mana taknya melahirkan insan2 yang suka tengok rancangan tv yang berulang. Macam I lah! Muahaha~

But for me My Girl is different. I tak pernah boring masa tengok tv series ni. Not even a second I can say. Ni yang excited nak cerita semula ni pengalaman first time I jatuh sayang... macam ada yang tak kena je? I mula layan Korean Drama ni sejak masuk kolej matrikulasi dulu. Mula2 memang sombong. Pelik dan buat muka kat kawan2 yang suka layan Korea ni. Tak kisahlah, muzik ke, drama ke, filem ke... tapi last2 I terjebak sekali. Kat matriks dulu kenal sekumpulan kawan ni. I gelarkan mereka ni sebagai B 2.6 lah k. Sebab bilik B 2.6 lah tempat kami berkumpul. I dah kerap dengar feedback orang pasal cerita ni. Kawan2 I macam Faiz semua dah tengok masa sekolah menengah lagi. Haha... bayangkanlah, cerita ni keluo masa 2006. I am so left behind when it comes to Korean things. Tu pun sebab I bukannya peminat. Minat filem2 dia je. Tapi entah macamana, Hazrin dan Hafiz (pasangan kembo seiras) berjaya 'menghasut' I untuk tengok My Girl. Masa tengok episod first, mereka2 ni dah start dulu, so I just join the club lah. Hmm... sekali tak cukup 1 episod. I, Hakim, Rahman, semualah kecuali Ezwan (sebab dia ni memang pelik sikit! HAHA), we allz nak lagi dan lagi dan lagi. Bayangkan, start tengok hari Jumaat, buku, tutorial semua tak pandang sampai hari Ahad petang tu. Makan, tido, semua depan lappy. Just keluar bilik untuk mandi dan beli makanan sajow. Then, solatlah sekali. Aiyyyooo! Hahaha~

Seronok! Hazrin & abang dia tu memang psiko ok. They allz buatkan kitorang ketagih dengan menayangkan episod2 seterusnya terlebih dahulu sebelum off lappy. Plus, mereka berdua dah tau jalan cerita. Sampaikan last episod tu nak dengki semua orang, budak kembo ni cakap ending dia Yoo Rin (heroin) akan bersama dengan Jung Woo (kawan si hero, Gong Chan). Perrgghhh! I punya semangat dan tak percayakan budak 2 orang ni sampaikan I call Faiz. Just to make sure that those twins were lying to us. Ngek kan I?! LOL


Actually, I feel the same thing every time I watch this Korean hits tv drama. I feel excited, enjoy and impressed. Until last Tuesday while watching it on Animax, I realized that My Girl is my favourite tv series of all time. Even Boys Over Flower can't beat it. Hahaha~

Sampai macam tu sekali y'allz. Tambah2 lagi, hero dia awwwwwwwww! *melting* Heroin dia pulak, alolo... comel gilewwwwwwwwww! Setiap masalah comel! Gitew. Ni luahan hati yang tak tercurah-curah sekian lama ni. Cerita ni ada semuanya! Suka, duka, lawak, suspen, dan sentiasa buat I teruja untuk tengok. Paling dahsyat perasaan I setiap kali tengok masih sama macam dulu, rasa macam jilat ganja. Mampu??? Haha~

He's my role model y'allz!
Kepada yang belum tengok, anda mungkin boleh tengok dengan klik kat sini. Siapa2 yang tak tau apa2, boleh klik sini

p/s: Nur Kasih The Movie dah nak keluo panggung. Rasanya, Nur Kasih pun antara drama paling digemari sampai bila2. Boleh compete dengan My Girl. Drama islamik gitew. Hehe~

I Love EARTH!


Assalamualaikum & hi y'allz!

Apa kabo? Selamat hari Jumaat jugak kepada you allz. Agak letih selepas balik makan tengahari dengan Azem dan Norman. Almaklumlah, cuaca kat sini kan agak panas dan kering. Tak cukup air mineral kat bilik ni. Rasanya kena pergi Tesco lah alamatnya petang ni. Well, malam ada 'temujanji' dengan American Idol 10. Tak ada hajat nak tengok tapi Azem nak tengok so kita layaaaaaaan jelah. 

Sempena Hari Bumi @ Earth Day, I nak ambil kesempatan ni untuk mengucapkan Selamat Hari Bumi kepada Bumi tempat I berlindung ni kepada seluruh penduduk bumi yang baca post ni. Alhamdulillah, walaupun semakin tua bumi kita ni mampu lagi nak tahankan dengan perangai2 manusia termasuklah perangai I ni. So, I ada beberapa perkara yang nak diingatkan kepada semua termasuk empunya diri supaya kita sama2 dapat kekalkan keamanan dan kebersihan bumi kita.

1. Kenali tong sampah.

Haha... ayat dia macam pelik je kan? Ni sebab I rasa ada antara kita yang tak reti2 nak buang sampah dalam tong sampah. I terfikir yang mungkin ada yang tak kenal tong sampah tu macamana. So, I nak terangkan rupa tong sampah dan kegunaannya. Tong sampah biasanya warna hitam tapi sejak2 ada Kempen Kitar Semula, kat Malaysia ni ada 3 warna tong sampah yang berlainan. Nak info lebih silalah klik sini! TQ~

See!
2. Tanam atau siram pokok.

Sejak2 bumi ni makin tua, iklim semakin berubah. You allz tengok tak gambo beruang kutub terduduk termenung sebelah bangkai kawan dia? Tak kecian ke kat binatang comel yang putih2 gebu tu? Sedeyh tau I tengok. Jadi, bagi mengurangkan pemanasan global dan kurang oksigen. Silalah rajin2kan diri untuk tanam pokok2 renek yang tak perlu dibaja selalu macam Pokok Bunga Kertas. Lawo pun lawo, mudah nak jaga, kalau tak pun siramlah pokok2 yang ada kat rumah you allz tu. I pun sama, kadang2 malas nak buat tapi kecian tengok pokok2 kat rumah kering. Lagi2 kalau tak berbaja. Paling senang, suruh kucing 'buang' kat dalam pasu. InsyaAllah ada hasilnya. HAHA~

Poor polar bear...
3. Kurangkan penggunaan pendingin hawa.

Tak payah nak gaduh2 pasal pendingin hawa ke penghawa dingin ok. Sekarang ni you allz rasa air-cond kat rumah tu selalu tak on? Kalau selalu belajar2lah untuk off kan dan tukar guna kipas je. Jimat pun jimat, lepas tu tak cerewet nak jaga. Lap jelah kalau berhabuk. I ada jugak air-conditioner kat rumah tapi tak pernah on. Ayah tak bagi. Huhu... tapi ada kebaikannya untuk jangka panjang. Tapi jangan pulak you allz confident off kan air-cond kat kampus. Tak pasal2 kena maki dengan technician lak. Lol~

4. Kurangkan guna plastik.

Jangan beli plastik baru. Lebih2 lagi masa you allz nak pek barang2 yang sikit. Guna je plastik lama yang you allz dapat masa beli barang kat shopping center ataupun hypermarket. Jimat! Bumi pun sayang you allz. I selalu buat macam tu. Tapi plastik sampah yang warna hitam tu tak maknanyalah nak guna semula. Dah buang tu biar jelah. Takkan nak campak sampah dalam tong lepas tu ambik plastik dia balik? Tu kedekut taik idong masen namanya! Tapi kadang2 I elak daripada keluar beli barang hari Sabtu sebab nanti tak ada plastik. Lalala~


5. Jangan bukak peti ais lama-lama.

Hah! Ni I tau ramai yang suka buat. Especially, 'kanak2' tak matang macam I. Bukak fridge tanpa sebarang tujuan hanya nak rasa kesejukan yang ada. Last2 kena marah dengan ibu dan ayah. Sebabnya, bukak peti sejuk akan menambahkan kilowatt seminit yang digunakan dan bil akan bertambah. Pernah tak fridge lupa nak tutup dan ayah membebel bila dia perasan? Ni sebab ayah I yang bayo bil elektrik! Lol. Lagipun, kebanyakan peti sejuk menggunakan gas klorofluorokarbon (CFC). Itu daripada I tau lah. Tak nak cfc? Keluokan duit lebih sikit beli yang free cfc refrigerator ok. =P 

p/s: Lagi 5 hari nak mula final exam... hmmm~

You Don't Know Me & I Don't Know You

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Dah 2 hari jugak tak online ek. Nak post tapi malas nak on lappy. Kenapa? Sebab duduk rumahlah I jadi macam ni. Well, if you are a student (or were a student) you might understand. Masa duduk rumah perkara yang selalu dibuat kat kampus/kolej takkan dibuat dan masa duduk kolej lain pulak bendanya yang dibuat. Faham? I tak salahkan rumah cuma itulah 'ritual' ataupun perkara klise' yang kerap berlaku. Just admit it people!

Well, apa yang nak dikatakan disini adalah perkara yang berkaitan dengan tajuk entry. I lebih selesa untuk luahkan dalam bahasa Inggeris. Bak kata adik I, kata English A+!!! Hahaha~ *tak baik meninggi diri

I don't know if people do realize whether they know who their family and friends or they don't. I must say that sometimes, I don't really recognize who my friends really are. Are they truly my friends or they just wanna befriend with me just b'coz of my reputation or just b'coz I have something that they don't have or just by looking at my Facebook default picture. I know their names... their faces... but I'm not quite sure that I recognize them. 

People always assume that they know their friends just by knowing their names and their background but do they really recognize those people's hearts? Do they??? I always aware about this since I know what is friendship. The 'thing' is we cannot assume we know that particular person very well and then try to judge them just by looking at their hand writings, hobbies, status, pictures, life style, knowledge, thinking, videos, media (I mean any types of media) and religion. It's just so wrong! I wish life is as simple as talking, critics, mocking and insult other people without thinking deeply on why they did that and become that person, and why we cannot assume people as simple as ABC. There's always a reason for something.

Wake up people! If you wanna live in a democracy country, stop being a narrow minded person. Think positive and accept your friends as who they really are and what they really have. There is no fully perfect person in this world. Think positive and listen to what they might wanna say to you. If you don't like it just shut up or confront with them if you're dare. If not, you're not a suitable friend for them.

You thought that you know my name, you know almost everything about me, you've known me already? I was wrong too! I thought just by looking at your sweet face and your name, I knew you already... but the thing is we don't know each other. It took more than a decade for me to know myself. It took a several years for me to know who my friends are. It might take my whole life to fall in love with my own family. And you??? Of cause it will take yearssssssssssss to be my friend. But it took just a second for me to fall in love with HIM. So, if you are not ready... get out from my life. If you are ready... you better be READY! Cause friendship is harder than love. I've never been in love but I'm sure that it's true. I don't need a friend like you if you don't need a friend like me. ~XOXO~

NOTE: this chart is certainly not to scale; the red slice is unimaginably large
Note: this chart is not to scale; the red slice is unimaginably large.