Sunday, 24 April 2011

Aku Pakai Contact Lens Sebab Aku Rabun

As-salam & hi y'allz!

Haaaaaaaaaa! Ni topik yang tak pernah lapuk dek zaman rupa-rupanya. Yelah, dulu masa I sekolah kerap jugak dengar orang dok komen-komen dan kritik pasal orang yang pakai contact lens ni. Macam-macam persepsi dan tanggapan. Almaklumlah, masa tu sekolah. Wang saku pun entah berapa kupang je. Tapi sekarang ni dengan duit yayasan *Thanx YPJ!* dan sedikit 'insentif' daripada ayah dan bonda, dapatlah I guna contact lens ni. Sejarahnya macam ni! I start jadi rabun masa I darjah 3 lagi. Masa tu tahun 1999 dan I baru je 9 tahun. Kecianlah kat kitew... kitew masa tu tak tau apa2 pun pasal cermin mata. *gedik tetiba ni pehal??*

Well, ibu I rabun pun sejak remaja. Dulu masa belum rabun memang pernah terfikir, "Kenapa aku tak rabun ek. Kenapa aku tak pakai spect macam ibu? Macam orang lain?" Masa tulahhhhhh... TAPI! Lepas dah rasa sendiri kerimasan dan rensanya nak pakai spect dan jaganya dengan baik barulah I sedo, "MENYESALNYA AKU!!!"  Itulah, siapa suruh minta macam tu? Eh, I budak lagi kot masa tu. So, haruslah permintaan pun tak kena gaya dan kurang matang. Ye tak? Siapa tak setuju meh aku sekeh kepala korang!

My favourite brand! Love Honey! XD
Tahun berganti tahun, tahu-tahu je I dah masuk UiTM. Masa tu tahun 2009 lebih kurang 2 tahun lepaslah. I ingat lagi, masa ni lah I kenal kawan-kawan I yang amat stylo macam Ayumi dan Acap. Mereka ni amat metroseksual. I pulak memang sedang kearah tu sebab I memang nak jaga penampilan I. Selaraslah dengan didikan ibu dan ayah *selaras you allz??*. Ayumi ialah orang yang bertanggungjawab memperkenalkan pada I segala hal tentang contact lens . I ingat lagi semuanya. Masa tu bulan Ramadan. I tempah contact lens kat kedai cermin mata yang paling dekaaaaaaaaaaaaaaat sekali dengan kampus I. RM45 untuk 3 bulan. Jenama tak ingat tapi warnanya violet ke purple ke indigo macam tulah. You allz mungkin tak mampu bezakan tapi ada perbezaan ok setiap satu tu. Excited ni! Raya nak pakai contact lens. Yeyeahhh! Hahaha~

Jangan sampai I pakai macam ni. HAHA~
Sampaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiilah sekarang. I pakai almost everyday. Especially when there's a presentation in my class. I ni student marketing, so kenalah lebih menjaga penampilan dan tambahkan keyakinan sebab banyak woahhhh presentation tak kisahlah secara individu ataupun grouping. Lagi dan lagi bila I sedo yang I akan naik pentas jugak sebab I nak perform. You know it right? Lagi mudah dan kemas. Tak ada spect yang tergelincir antara telinga dan batang hidung. Siapa yang pakai spect 24 jam mereka akan faham. Dah pulak I ni kulit berminyak. Teramatlah rimas! Rabun jauh pulak tu. Lagilah kena pakai 24 hours. Tulah cuma, ada orang ingatkan I pakai suka-suka tanpa tujuan hanya sebab nak melaram bagai, tak bersyukur pada Dia dan show off! You were soooooo WRONG guys! I'm not that kind of human okayyy. Sebab utama I pakai adalah rabun. Power mata kanan dan mata kiri berlainan pulak tu. I selesa pakai kanta sentuh/lekap. Sangat-sangat puas dan selesa. Ada jugak yang kata lelaki pakai contact lens ni gay. Ah sudah! Macam-macam lah you allz punya persepsi ni. Penat nak dilayankan. Wrong, wrong, wrong! Open up your mind. Macam lagu Nescafe' open up, open up lah pulak... haha~

p/s: Tiba2 ada idea ni sebab Ben Ashari punya entry lah... heeeeee~ XOXO

4 comments:

eyqa said...

tingin na pky gak tp takot la,haha..nyway u noe da best 4 u.abaikn je ckp2 org tu..

Mikah Lurima said...

kalau ada apa2 occasion mcm dinner apa salahnya kan. nak try something new. mana tau sesuai. tp kalau tak rabun tak payah pakai kot. takut lain jadinya. hehe~

thanx btw!

SpoRa CoMeL said...

Huhu..dulu pun saya pernah teringin sangat nak pakai cermin mata.. selalu nak jadi rabun. tapi bila dah rabun n kena pakai spek mata baru nak menyesal... Macam org tua..huwa....

Mikah Lurima said...

Spora>> Kannn... masa budak budak kita kan selalu nak jadi macam orang besar. Dah jadi baru tahu rasanya. Syukurlah apa apa hal pun kita bernasib baik hanya rabun.