Friday, 29 April 2011

How to Deal With Psycho Guy

psycho

As-salam & hi y'allz!

Mamfooo buat 3 entry sekaligus? I baru je post 3 entry tapi 2 lagi tu kat blog lagi satulah. Seronok jugak lepaskan kemarahan kat blog ni. I can say quite release lah. Tapi sekarang I nak share dengan you allz pasal something. You allz ada tak mamat2 atau minah psiko kat kampus? Ada? Hah! Kalau ada, I rasa you allz kena try suggestion I ni. Almaklumlah, kat tempat I ni adalah beberapa mamat psiko. Minah kurang sikit. Thank God! Ok, berbalik kepada mamat psiko tadi. Ada lah sorang mamat ni dia student kat kampus I. I pernah actually lepak serumah dengan dia sebab masa tu kawan baru I yang paling meletOp sem lepas. Dia baru masuk sini dan dia stay kat kolej. Kebetulan pulak dia ni sebilik dengan mamat psiko ni. I mula2 tak tau apa2. I datang rumah B (kawan baruku yang meletz tu) sebab nak lepak dan belajo kat rumah dia. Tau2 cerita rupa2nya mamat psiko tu memang psycho pathetic yang ada masalah mental sejak I tak tau bila. Well, kawan I adalah cerita sikit2 pasal  'bad background' si mamat ni. Apa kata kita bagi nama dia Z lah senang. OK tak? Eyh, buat apa I tanya you allz, inikan blog I. lol~ Dah tu I pun mulalah buat langkah berjaga-jaga bila I perlu berdepan dengan Z ni. Dia memang dah ada sejarah hitam masa belajar di kampus lain dulu. Kalau sem lepas dia pernah mengamuk sampai tumbuk housemate dia kuat2 sampai lembik tau. Selamat masa tu I baru je keluar dari rumah dia nak balik ke bilik I. Kalau tak... mesti I dah jerit2 nak leraikan pergaduhan dengan si B. B selalu cakap kat I jangan gaduh dengan Z. Kalau dia mula nak cari pasal tu biarkan je dia. He wants to win so just give him that chance. I perasan, kalau they allz serumah main game PC, tak sah kalau tak ada jerit2an dan teriakkan dan agak biasanya akan berakhir dengan pergaduhan kecil especially bila Z main game kalah. Ishk3~

Latest story, ada sorang student jadi mangsa kat kolej I. I sedeyh jugaklah dengar cerita sebab mamat yang jadi mangsa ni satu course dengan I. He's my junior. As I know him, he is a very happy-go-lucky person and an easy going kinda guy. Sekali, tup2 I dapat tau dia quit daripada study kat sini. He already got a job since he has a diploma. I simpatilah kalau2 dia keluar dari sini sebab terpsiko dengan Z. Beberapa bulan lepas memang they allz ni ada perang beso sampai ke Facebook y'allz! I ni pemerhati je you allz. Almaklumlah, hal orang tak maulah I sibuk2 kaaaannnn... tapi bila dah meletOp macam ni terpanggillah I untuk share sikit2 dan bagi tau cara2 bagi mengelakkan you allz daripada menjadi mangsa lelaki/perempuan psiko. I rasa mungkin budak yang keluar dari U tu sebenonya ada sebab2 lain. I hope so... coz this Z is now feeling satisfy as he thought that he has won. Akhirnya, orang lain mengalah dengan dia. Apa jenis psiko yang dia lakukan? Well, I don't think I wanna tell you from A-Z. Besides him, I 've to face another psycho guy and he is my lecturer. Let say this lecturer = M. Wahhh! Dah macam add math you allz! Hahaha~ Feeling2 mood belajo Managerial Economy kononnya. Padahal, non-hado je you allz. *Banyak pengaruh Kak Senduk ni* 

M is my lecturer starting from this sem. He's a psycho guy b'coz he likes to mumble and scold us during classes, I mean in every each of his class. After he showed his anger and madness he will laughing at us. He said that he was just testing us (joking). For me, I think he is such a sadistic man. Poor him. He feels happy after making fun at us. Sedangkan kami tak bersalah apa2 pun pada dia. Mostly lah. 

So, lets take a look at the tips on how to deal with psycho guy.

1. Identify that psycho person.

Ewwahh2! Macam step dalam subjek research je kannnn... hahaha~ Tapi betul lah apa yang I kata. Kenal pasti ciri2 orang yang psiko ni. Antaranya, they allz ni suka mengawal, memerhati dan membentak2. Lagi bahaya kalau diorang ada niat nak melakukan perkara2 sumbang (bukan nyanyi suara sumbang ok). Aiiiyyyooo! 

2. Avoid them method.

Mudah je. You elakkan daripada kena berurusan dengan orang yang psiko ni. Seriously, if you meet a psycho guy who has an intention to hurt you, you should avoid him/her at the 1st place. Don't confront with them. Just walk away or don't even walk or talk to them. 'Coz he or she might start something bad. Contohnya, jangan sengaja nak jalan depan diorang sebab diorang mungkin akan mula kacau hidup you allz dari segi emosi dan mungkin fizikal. I selalu elakkan daripada terpaksa jumpa Z dan terutamanya M sebab susah nak elakkan dia ni. Seminggu mestilah kena jumpa 2 kali. Huhu~

3. Win & lose method.

You kena mengalah je kalau jumpa orang2 yang macam ni. I mean masa diorang mula cari pasal atau bertekak dengan you allz, better you allz mengalah je. Tak pe... tak luak pun. Sebelum diorang amek pisau nak kelar tangan sendiri atau sembelih you allz keaaaannnn... biasalah manusia sekarang ni cepat stress out nak2 student.

4. Psycho back method.

Ok! Ni cara yang otai2 je mamfooo buat. Kalau you allz reti psiko orang ala2 macam psikiatris atau kauselor silalah buat. Ada macam2 cara mengikut kemampuan you allz. Cara ni bertujuan supaya mamat atau minah psiko tu mengalah dan tak mau kacau hidup you allz lagi. Faham?

5. Confess method.

Nampak confess macam suruh you allz mengaku ye tak? Bukan suruh you allz mengaku tentang apa2 pada sesiapa tapi step ni bermaksud you allz kena straight forward laporkan pada lecturer atau pihak2 bertanggungjawab macam pusat psikiatrik untuk rawat si psiko yang cuba ganggu you allz tu. Mungkin ubat they allz ni dah habis ke apa. *serious*

Ini hanya cadangan jelah tapi melalui pengalaman I sendiri. So, beware of psychos out there b'coz we don't know who are their next 'victim'.

Psycho
I've watched this movie several times. PSYCHO!

p/s: Balik dari karok patutnya sakit tekak tapi I sakit pinggang. Ni mesti salah shake tadi ni. Lalala~

2 comments:

D'zaN said...

untuk detect psycho senang je.. tp untuk menghindari tu mcm susah jer? hm,...

Mikah Lurima said...

>>D'zan<< hmm... beza lak dgn aq... pd aq lak susah nak detect kalo x kenal tp senang nak avoid. quite complicated is it? huhu