Sunday, 24 April 2011

Nak Berniaga ke Tak Nak??! Perempuan Psiko!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Macam biasalah, I bila perut dah kenyang mulalah datang idea2 nak menaip. Perasaan nak tidur pun ada jugak. Buku? Hmm... kalau buku tu boleh bercakap mau I kena maki dan cerca dengan buku2 itu. Gitewww! I baru je balik dari Dataran Pahlawan y'allz. Singgah McDonald's kejap. Dari kelmarin sebenonya dah kepingin sangat nak makan aiskrim McD. Tak taulah kenapa. Macam orang mengandung lak. Ada mengidam bagai. Haha~

Kau mampu??!
Wait! The story that I'm gonna write is inspired by the lady at the warong we (Azem, Norman and me) went before McDonald's. Pasal apa? Hmm, I tak suka sebenonya nak kutuk2 atau kritik ni tapi I tak tahan sangat mulut ni lepas I kena bayar RM11.00 makan dan minum yang I makan tadi. Ok, sampai2 je kat kedai tu tak ada orang nak layan. Yeah! Maybe they were busy but that place wasn't full of customers. It was raining. Jadi, adalah dalam 3 meja je yang ada pelanggan. Pastu tengok kakitangan pun ramai. Lebih daripada lima orang. What was the problem? 5 minit lepas we allz duduk, Azem siap sempat habis jawab calling barulah mak cik jaga kaunter tu datang. Mak cik ni memang 'unik'. Nak tau sebab apa? Dia mungkin tokeyh kedai sebab dia jaga kaunter dan buat muka ketat. Tapi... dia hanya pakai kain batik yang tak diikat kemas, t-shirt yang agak lusuh dan tuala kat atas kepala. What the fishhhhhhhhh!!! Kawan2 I ni masa tu baru perasan penampilan 'opening' mak cik tu sedangkan I sejak dari baru sampai lagi dah ternampak. Norman tak pernah datang situ, haruslah dia mintak buku menu keaannnn... lepas bagi buku menu dia blahhh. Tiba2 datang pulak budak perempuan (I assume she's younger than me) amek order. Confident ok! Lagak macam menulis pesanan yang we allz nak. I list one by one:

* Norman - Mee Hongkong + Air Laici Ais *
** Azem- Nasi Goreng Sotong Masak Sambal + Laicikang Ais **
*** Me- Nasi Goreng Thai + Sotong Goreng Tepung + Laicikang Panas***

Apa tengok2?? Tak pernah tengok orang 'makan beso' kah? Hahaha... I pelik dengan minah yang amek order tu sebab lepas I cakap I nak nasi apa dia tanya lagi. Lepas tu dia cepat2 nak blah dari meja we allz. Sampai I cakap sotong goreng tepung pun dia macam tak nak tulis. Rupa2nya I perasan yang kat tangan dia tu cuma ada board kosong yang tak ada kertas. PSIKO punya budak!!! Mati2 we allz ingatkan dia tulis something. Non hadoooo! Hahaha... 

I hate this girl! Psycho pathetic! Ahakz~
Dah tu, tiba2 mak cik kaunter tu datang balik tanya semula. Sah! Minah tadi tak ingat. Dah lah dia macam tak faham je apa yang we allz pesan. Pulak tu, slang cakap dia nak kata Kelantan bukan, T'ganu pun bukan, Melaka lagi bukan. Dari manalah diorang ni kutip budak perempuan tu?! Lol~ Seriously, she laughed at us while she was taking order. Cipanzi betul minah itu! Mula saat tu, I dah fikir2 macam2 dah dengan kedai tu. Kawan2 I lagi dahsyat. Mulut mereka ni susah nak dibendung. I cuma fikir, KALAU KAU TAK HANTO APA YANG AKU NAK, NAHAS! Wakaka... yelah, I lapo dari pagi tak makan sebab malas nak keluo rumah. Makan roti je tau. Huhuhu~

10 minit lepas tu datanglah air... nasi dan mee... dan akhir sekali! Eyh? Aku ada order ke tu??? Apa tu? Rupa2nya sotong goreng tepung! First time, I tengok sotong goreng warna oren kemerah-merahan. Ingatkan ketam tadi. Lalala~

We allz makan jelah... tiba2 Azem cakap air laicikang dia tak sedap. I pulak rasa macam ok je. Nasi dia pun kurang sedap. I pulak dah lapo. So, balun jelah! Hahaha~ I ratah habis sotong tu walaupun nampak pelik. Yang penting nasi dia tak hangit dan sotong dia empuk. Cumaaaa... we allz tak puas hati lagi dengan penampilan mak cik tu yang terlampau 'simple'. Sedangkan kedai makan dia nampak meriah dengan lampu dan boleh dikatakan cantiklah jugak. Ishk! Tak jaga imej langsung. Masa nak bayo, tiba2 I kena 11 hingget! Sedangkan kat buku menu tu tulis harga lain. I tak rasa yang I silap pandang. Even Norman dengan Azem pun terkejut. Tak pelah, bayo jelah. I pun dah telan habis semua. 

I like this movie! Wink2~
Nasihat kepada para peniaga; jagalah penampilan anda ye especially bila anda bukak gerai makan. Siapa kata kerja kat dapur tak kena lawo2. Ada je kedai kat sini yang I tengok waitress dia cun2 elok tutup semua walaupun sibuk kehulu kehilir amek pesanan pelanggan. Jagalah imej restoran dan imej kedai tu. Ni macam baru lepas keluo tandas baru ingat, "Eh! Aku ada kedai kena uruskanlah!" Ingatkan mak cik tadi nak terus ke sawah padi ke nak bajak tanah. HAHA! Seriously, kalau you allz yang tengok mesti you allz gelak dan tertanya2 kenapa mak cik tu berpakaian macam tu. Amat kurang sopan untuk orang yang tahap2 umo macam mak kita. Lainlah kalau dia masak untuk famili kat dapur rumah pakai macam tu. Hodoh tau rupa dia. Kira pun kenalah betul2. Tak baik menipu nak untung lebih. Dosa mati seksa, bak kata adik I masa kecik2 dulu. Yang minah ambil order tu pun sorang lagi. Kau ingat aku datang tu nak buat show sarkas ke? Tak pandai amek order jangalah buat2 pandai. Belajo dulu caranya. Selamat dapat tengok tv tadi. Almaklumlah, duduk kat tempat 'VVIP' you allz. Depaaaaaaaaan sekali paling dekat dengan tv. Lol~

p/s: Boboi Boy tu bestlah! Nak tengok lagilah cuti nanti. Karmen Rider tak bestlah! Hahaha... *macam budak tadika je I ni. =P

2 comments:

mr smart ass norm said...

mikah.. u lupa one more thing.. telur dadar ku... tidak juga terbang dari dapur itu ke atas meja kita... apatah lagi dyer nak menghantarnya... keeaannn..

Mikah Lurima said...

ouhhh... forgot lah norm. haha

yelah, asyik fikirkan ais krim je. kcian kau agaknya x kenyang. huhu