Friday, 15 April 2011

Repost: Add Confirm Ignore Share Like Tag Applications Remove Block Stalk

As-salam & heyy y'allz!

Post ke-2 pada malam yang sama. Actually dah masuk hari Jumaat pun. I just nak ce citer yang I ni ada akaun Facebook sebenonyer... tapi I deactivate untuk seketika insyaAllah sampai paper final habis. Kenapa? Sebab nak belajo lah badol! You allz ni pun... I ni tangan 'miang'. Asal duduk kat meja je mesti nak online. Online pulak bukan sekejap. So, kawalan dia I deactivate je. I akuilah yang I rinduuuuuuuuuu kawan2 I especially Faiz, Fatmie, Kinah, Rya, Cha'a dan 'dia'... *ceitt! Pandai2 je aku nak buat kontroversi! 

Apa yang you allz akan baca ni I dah post masa kat blog lama dulu so just repost untuk mereka2 yang belum baca. Kalau ayat tu pelik2 faham jelah ye. Tu Mikah yang lama. Enjoy!^^


Ape?? Tajuk?? Macam familiar kann those wordz? lol. Well, itulah topik yang I nak citer pada hari ni. FACEBOOK!

Tak wajib pun y'allz. Juz mengikut peredaran zaman jek!
Ada apa dengan facebook?? Tak de apa2 masalah sebenarnya. Yang bermasalahnya kita sendiri. Macamane y'allz uruskan fb. Kan I dah janji last2 week nak citer pasal fb. Nway, I wanna talk on fb based on my experience n opinion. So, no offence ok. Ini kisah sendiri mau ingat r. I amek 2 hari jugak k untuk taip benda2 nih sume memandangkan I dah lame nak cakap pasal fb. Sorry I taip campur2 bahasa sebab nak sempoi2 jek. Suke hati guwa lah! Blog guwa! =P

Add Confirm or Ignore??

Ok, I nak cite pasal 'Add' duloo. Takkan lah I nak bagi definition lakk? Carik sendiri kat Google orait?! OK! I takkan add orang yang I tak kenal. Especially when we don't even have any 'Mutual Friends'. I admit that I've added a few people yang I tak da mutual friends dengan diorang tapi at liz I kenal dia coz maybe he/she is a celebrity. So, kira ok lah kann... tambah2 lagi skunk dah ada button 'Like' untuk artis2 or brands yang popular. The, I jugak takkan 'Confirm' kan orang yang add I sebagai 'Friends' unless dia letak 'Profile Picture' yang approprite. I repeat, APPROPRIATE! Why? Kenapa I ulang walopon nampak macam annoying orange jek kan. Sebab ada orang suke letak gambar kartun(Faiz, plisz jangan terasa coz aku pown wat gak), nudeboobsstripanime or wuteva lahh! Listen people! Macamane I nak approve/confirm nak2 bila nama korunk tak boleyh nak dikenali. Sedeyh3... so, janganlah amek hati if orang tak approve request korunk. Ada faham? Then, I pown tak kesah sangat kalo I add orang, diorunk tak mau approve. Like Azwan Ali says, "Ade aku kesahh??" hahaha. Dah orang tak sudi nak berkawan dengan kita. Banyak lagi orang yang sudi nak confirm sayang oii... coz personally, I 'Ignore' orang yang I rasa tak suka even kita pernah jumpa or 1 kampus. hahaha. Yes, CRUEL! Ni baru cket jek I citer tentang 'kekejaman' I dalam fb. Dah orang nak ignore. Life must goes on y'allz. Tak mati pown kalo orang nak ignore kita. Cuma sometimes tak faham dengan orang2 yang 'vodosss' nih. Kenapa yek tak mau approve orang tapi biarkan je pending. Weyh! Tak nak approve tu ignore jelah. Ni tak! Sume ko punyer update masok kat 'Wall' aku! Apecer??

Amek ko! Ni kalo tak nampak tak tau lah nak kata ape...

Share & Like

Ok3... next! I nak cakap pasal 'Share'. Share ni bukan macam korunk makan aiskrim share2 ke hape! Share ni termasoklah notes or videos yang korunk share tu.  Pada I tak menjadi masalah if korunk sume nak share ape2. Yelah... citer ape2 ke video ke. As long benda tu tak lucah or tak lagha melebih2. I pown kadang2 melagha gak... hihi. Tapi jangan lah overdose sangat y'allz! Lite2 jek giteww... muahaha. Share ni termasuk jugak status or should I say 'Wall Post' yang korunk wat dengan mengelikkan button SHARE tu! This is a serious matter guyz. About ur status or wuteva u wanna call it as. I've been thru some bad experience with this matter. Status yang korunk nak share tu. Tak payahlah 'heavy' sangat I mean jangan melibatkan personal life korunk. Sudeyh2 lah. Juz share something bila perlu or masa korunk btol2 'horny' nakkan perhatian kawan2. AHAKZ! Nanti menyesal macam I. Actually, I wasn't regret at all. Since, that situation happened without my intention. I've put a status to irritate this one particular person but then it turned to something else. Kawan2 I yang laen lakk terasa. Actually, bila korunk tak de salah dengan I korunk takkan terasa hati dengan kata2 pedasszzz I. Setuju? Ataupun, jangan buat status yang mungkin memalukan korunk sendiri seperti "Aku nak g berak!" atau " I'm horny. Is there any girl out there who can be f***?" or "G mamposz lah artis tu *@?!$%&+£ so wuteva".  Ouhhh! Felisss kosmetik! I remind u, plisz don't try that at home.

Sharing is caring. Caring lah sangat?!
Then, we go to 'Like' Ape yang nak di'like'kan yek?? Macam2 ade bak kata mak cik kat Astro Ria tu. Like status, photo, post, entry from a blog, video, anything lahh! The latest is 'like' comments. Suka hati korunklah nak lik korunk punyer sendiri ke nak like orang laen punyer tapi... jangan lah sampai syok sendiri n tak sedar diri. Like tu like gak tapi agak2 lah weyh! Rimas(tetivee ingat lagu The Fabulous Cats) taw kalo asyik orang yang sama jek yang like post kita. "Lainlah kalo ko tu awek aku nak like2 sgale!" Duh! Tapi skunk ni dah tak de lagi lah orang2 yang asyik suka tekan like kat fb I. Coz u know rite, Like is also include in the 'Notification'. Usually people are sick to see too much notification. Then, korunk taw ke ape yang korunk Like tu sebenarnya?? Jawab3...

Amek ko like besar2!

Applications & Tag


Hah! This is one thing that most of people don't realize. Bukan sume orang suke join applications2 nih sume y'allz. For example, me myself. I tak suka orang suggest or post application kat Wall sebenarnya... korunk ingat I suke ke game2 tu sume. Especially 'Mafia Wars' lah, 'Cafe World' lah, 'Penculikan' lahhh... ARRRRGGH! Tak payah lah! I'm not interested at all y'allz! First of all, dah lah I memang tak minat. Pastu, benda tu memenuhkan ruang profile or friend request. Boooorrrrrring! Tak shuke tak shuke tak shuke. I akan suka quiz2 jek. Tu pown yang I minat nak jawab lah. Macam "What's your song of 2010?" benda2 macam tulah. Balik2 muzik, filem, pelakon, penyanyi, warna apelah2 topik yang seronok untuk dijadikan quiz. Tapi bukan game2 bodoh yang tak membazir masa I kat fb ok. Facebook tu dah cukop melekakan. No need to have games so wuteva. Ada jugak yang kena 'Spam'. That's why we shouldn't get involve with those things at da very 1st place. Kalau kena spam tu korunk block je application tu terus! Senang! 

Ni lah antara game yang I paling benci betul nak2 bila ada orang post kat wall or suggest. Tak tau kenapa. Tak kisah kawan2 nak main tapi jangan ajak.

Jangan main2... tag pun ada etiquette... haha
'Tag'?? Mula2 I memang tak faham apa itu tag? Hahaha. Jahil tak jahil kan. Tapi bila dah lama2 tau jugaklah apa tujuan tagging nih. Tak salah nak tag tapi janganlah asyik taaaagggggg jek. Boring jugak orang nanti. Tambah2 lak skunk ni dah voleyh tag kawan kat status. Hmmm... masak r... makin banyak notification. Juz tag gambar ke apa2 bila perlu k.

Remove & Block

I would 'Remove' any people who annoy me. Yup! Secara jujurnya I takkan teragak2 untuk remove orang yang I rasa merimaskan ataupun menjelikkan. JANGAN RISAU! Tak ramai pun. Bukan y'allz lah. Juz e few people who messed up with me only. Contohnya, beberapa bulan lepas memang I ada problem dengan budak2 rumah sewa masa I belum tinggal kat kolej semula. I tak mau share ape yang berlaku antara kami. Cukuplah korunk tau yang I rasa diorang tu dah buat I rasa amat amat amat marah sampai I warning, "Dah! Lepas ni kita jangan ada apa2 lagi." Tu kira dahsyat ok. Bukanlah I nak putuskan silaturahim tapi I nak menjauhkan diri I daripada orang2 macam mereka tu. At da same time too, I feel terrible coz I have to remove some people. Ada jugak yang I remove sebab I tak kenal mereka tapi mereka2 ni rajin sangat nak add I. Mula2 memang I approve tapi lepas tu I bertanya kepada diri sendiri, "What's da purpose of those people if they don't even recognize me n don't wanna know me that much??" Tapi lepas tu I rasa cket bersalah lah memandangkan I remove orang2 tu tanpa memberi banyak masa untuk diorang kenal I. I jugak akan remove kawan2 yang I dah approve selepas I sedar diorang tak de gambar 'default' yang sebenar. Faham? Maksudnya muka diorang sendiri. Instead of letak gambar sendiri dia letak lak gambar2 binatang or artis Hollywood. Apekahhh?? Lebih kejam lagi apabila I 'Block' diorang! HAHAHA. Korunk ingat application je yang boleh di'block'? OK2, kita dah sampai part yang I nak citer I ni lagi 'kejam' daripada orang2 lain yang remove I tanpa sebab. Yesssss! I pernah block orang yang I dah remove. Faham? Remove tak cukop y'allz. Coz orang tu leyh realize yang kita ni remove dia. So, I amek tindakan 'selanjutnya' dengan mengelikkan button block tu sekali. Maka tamatlah 'riwayat' korunk daripada akaun fb aku. muahaha... Tak payah susah2 y'allz nak wat akaun baru lah apa lah... orang yang tak add kita or dah kena blog tak dapat tengok profile kita. Tak payah susah2 ok. Apesal pulak pasal 'stalker' kita nak tukar/buat profile baru kannn?? Enggak ada logika langsung! HAHAHA. Benda tu tak sepatutnya berlaku sekiranya kita pandai uruskan facebook. I jugak pernah block je orang tu terus dalam fb sedangkan dia tak add I coz dia dah remove or something macam tu. Kau nak sangat kan remove aku. Meh, aku block ko terusz! Ada jugak yang I block tanpa remove. Sama je kesan dia. Dia takkan nampak seluruh akaun fb kita. Antara sebab2 I wat macam tu adalah kerana, orang tu sebenarnya ialah stalker! Ataupun orang tu seorang yang 'sex maniac', dia cuba untuk merosakkan hubungan friendship I dengan BFF I(ada ok orang macam ni yang 'phD' dia sangat banyak sehingga mengalahkan Dr. Fadzilah Khamsah. Betul ke I eja nama tu?). YUP! I don't hesitate at all to remove & to block these kind of people. Sad rite?

Sorry, this is juz an example ok. Don't know who's that.
Stalk

Tak kisah lah stalker tu hensem ke cantek ke. Dah namanya stalk. Salah lah!
Last but not least, I nak cakap pasal 'Stalk'. Stalker is da noun(noun kan?) for stalk. I tak pernah jumpa lagi stalker yang betul2 komited dengan kerja 'stalking' dia. Cuma kadang2 bila rasa insecure tu timbul, mulalah kawan2 pun I sangkakan stalker. Sorry friends. I know that sometimes u wanna know more but u have to know that I need some privacy too. I tak risau pasal stalker coz I pandai nak 'private'kan apa yang perlu seperti profile picture album n other photo albums. Ni kira peringatan untuk orang2 yang banyak sangat foto album. Yes! U people lah. U should set all to private. Set to 'Only Me' or 'Only Friends'. DONE! Tak payah nak risau2. Include korunk punya personal details kat bahagian 'Info' tu. Paling2 bagi nampak Sex/Gender je. Lainlah kalu stalker tu bijak sangat sampai boleh godam korunk punya akaun. Jauh sekali kemungkinan tu bila kita ni rakyat Malaysia. Coz tak ramai psiko yang wujud kat negara kita ni. hehehe.
Btw guyz, I pun stalk orang jugak kekadang tu. Yelah, tengok nama macam kenal atau muka macam pernah nampak. STALK lah! Apa lagi?? HAHAHA. Tapi I tak psiko orang, nak kacau2 hidup orang. Juz tengok info, gambar n that's it! Nak add, I add. Tak berkenan, I tak add. I pernah jugak hide kawan2 I sendiri sebab I rasa rimas dengan komen2 diorang yang menyakitkan hati. Maybe diorang nak bergurau tapi korunk pun kenalah faham. Kadang2 laki2 ni pun ada 'PMS' gakk. HAHAHA. Tapi bila I dah dapat lupakan nafsu amarah tu barulah I tunjuk semula segala wall post I kat diorang ni termasuklah bagi diorang ni komen semula kat mana2 bahagian dalam fb I. OK, Fin! XD

Scary right?? haha

Nway, I hav something to be shared y'allz. There are some Do's and Don'ts according to my tenet/review:

1. Letakkan 'Profile Name' yang sesuai dengan korunk n mudah untuk dikenali oleh kawan2 lama especially. Tak payahlah letak nama2 macam kuih lah, nama artis lainlah. Tanpa letak satu perkataan pun nama korunk. I letak nama I sendiri ok. Juz I tervalikkan jek... hihi. Tak payahlah letak nama macam 'Mama Carey' atau 'Mi Maggi Cepat Dimasak Sedap Dimakan' ataupun 'Nur Kasih'. It's annoying lah! Letak nama penuh adalah yang TERBAIKKK sekali!

1. 'Add' lah kawan2 lama yang korunk sume dah kenal lama n tak payahlah add orang2 yang korunk tak berapa nak kenal except korunk kondifen memang nak berkawan dengan diorang n rasa diorang tu orang2 yang boleh dijadikan kawan. Add orang yang tak de 'Mutual Friends' langsung adalah tidak digalakkan sebab mereka mungkin akan tertanya2 siapakah gerangan korunk ni. Maybe tak mau nak approve.

2. Letaklah gambar2 yang elok untuk tontonan umum dalam album anda. Janganlah letak default picture yang tak appropriate. Contohnya, gambar2 korunk tak pakai baju, pakai boxer je ke, bikini je ke. U can say wuteva u want n u can call me wuteva u want. The thing is korunk sedar tak?? Korunk letak Islam/Muslim/Muslim forever kat bahagian 'Religious Views' tapi korunk letak gambar yang bukan, yang mengaibkan. Y'allz maybe tak maloo tapi I ni lak yang tak pasal2 maloo. Seriously! Malulah letak gambar2 tak senonoh tapi korunk mengaku beragama Islam. Yang aurat tu tetap aurat. Yang haram tetap haram. Betul tak?? Jelesz??? Huh! Jauh sekali. I tau I tak lawa tak cantik. Body leper ajek. Muka pun hauk2 gitew. muahaha. Tapi I cket pun tak jelesz dengan gambar korunk tuh. JUJUR!

3. 'Share' lah something yang berguna. Share maklumat penting ke, share hadith ke, share kisah2 tauladan ke.  Tak kisahlah pada status or masa publish note/gambar. Especially status tu... janganlah tulis sesuatu yang buat korunk maloo atau kena ban! Misalnya, mengutuk artis tak hingat atau kutuk ahli politik. Kita ni kat Malaysia y'allz. Get it? So, renung2kan. Nanti menyesal tak sudeyh bila dah kena saman ke apa2. Kann...? Kiat bukannya tak da akal, bukannya kecik lagi. Macam I, I dah tak mau over2 share kat Wall Facebook tu sampaikan leyh wat orang tersinggung even tak sengaja. Ataupun terlalu menonjolkan hal peribadi kat situ. Sudeyh2 lah. Blog ni lah tempat untuk I ekspreskan apa2 yang I rasa boleh di'share'kan bersama khalayak ramai.

4. 'Like' lah anda rasa perlu untuk melakukannya. Tak perlu lah rasanya nak like2 segala benda yang ada kat fb tu... bukan itu tujuannya ada fb. LOL! Dan tak perlu jugak untuk like status sendiri setiap masa. I cakap macam ni coz ada orang yang buat macam tu. And I think it's kinda annoyyyyyiiiinnnggg! =P

5. 'Suggest' lah something yang korunk rasa bersesuaian untuk di'suggest'kan kepada orang lain. Suggest something that people might get interested such as ur own company/enterprise. Tak payahlah korunk suggest applications yang tak perlu contohnya games sume tu. Kalau orang tu minat dia akan main sendiri. Tak payah nak ajak2. Buang masa je.

6. 'Remove' atau 'delete' apa2 yang patut seperti gambar yang tak sesuai atau status yang amat tak senonoh. Remove orang juga jika perlu. Tapi janganlah remove best friend anda. Amat tak sesuai sebab sekiranya mereka ialah kawan baik korunk. Jika ya pun bertelingkah bawak2 lah bersabar n bermaaf2an lah. Tak elok gaduh dengan best friend korunk. Terlajak Ferrari boleh diundur, terlajak remove?? Jawab sendiri... add lah semula tapi muka kena tebal 2 inchi lerr. lol!

7. 'Block' lah benda2 yang perlu seperti application yang menyemakkan 'Wall' anda atau 'Friend Request'. Contohnya, I dah block Cafe World, Mafia Wars dan sebagainya. They are freakin' annoying! Huh!


8. 'Tag' lah bila perlu. Kalau nak tag kawan2 kat album gamba tu tak payahlah tag kat sume gambar yang ada muka dia. Tak perlu langsung! If me, I would only tag one person once. Then he/she can search for other photos. They can look at other pictures n save them later. Understand? 

9. 'Log in' n 'Log out' lah dengan 'selamat'. Kenapa mesti nak 'selamat'? Means jangan tinggalkan lappy korunk ter'on' dengan facebook tak log out lagi. Dah banyak sangat tengok kawan2 yang tertinggal fb on pastu orang lain usik. Usik kalau usik2 biasa je tak pe, ni wat status ntah hape2 kat situ. Ada jugak yang I dengar cerita kawan ni kena khianat. Orang lain yang syok kat kawan dia, kawan dia ingatkan dia lakk yang ushar2. Manusia ni tak boleh caye sangat.


10. Pastikan korunk pandai guna atau set 'Privacy Settings'! Tak tau?? Tanyalah orang2 yang expert. I pun taklah expert sangat. Lite2 jek tau pasal benda2 ni. U must know all these stuffs if u wanna have an fb account. Termasuklah macamana nak guna 'Account Settings' n 'Help Center'. 

It is simple actually.
11. Don't 'post in a post'! Get it?? Haha... macam ni, kalau korunk nak sangat post/wish something kat wall kawan tu tak payahlah dengan cara bagi komen dengan post orang lain. Yes! I mean double post. Contohnya, I dah wish 'HB' kat wall kawan I ni tapi tetivee ada sorang ni datang kat wall I dia wish bagi pihak dia kat wall post yang buat. For me, it's so irritating. Why don't u juz leave ur own wish on that particular person n don't disturb other people's wall post although they are ur friends. No offence too. Hehe

That's all y'allz! I dah tak da idea. Sorry lah, I rasa ada cket yang kurang. Tak pe nanti bila I ingat I edit k. hahah... suka2 je...

Nota kuku: Memanglah korunk leyh on9 ikut suka hati korunk tapi janganlah sampai tak wat esenmen... yang tulis ni pun sama... lalala. Then, memangalh akaun fb tu korunk punyer n sukati korunk lah kann... harus diingat tentang consequences terhadap tindakan2 korunk tu. Setiap perkara ada had dia. Jangan ikut motto hidup Lady Gaga. Thanx 4 reading y'allz! -XOXO-





4 comments:

fyna said...

pnjgnye entry..


jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Mikah Lurima said...

hehe... itulah, x boleh nak pendekkan lagi lah. lol

ok2, in any second from now...

moharaf said...

wahhhh... canteeett..

Mikah Lurima said...

thanx, akem! btw, apa yg canteeet sgt tu? haha