Saturday, 30 April 2011

Tumblr tu hape?

Assalamualaikum & hi you allz! 

Selamat pagi I ucapkan kepada siapa2 yang baca dan kepada diri I sendiri. Kenapa selamat pagi? Sebab tak good morning lah! Adoyyai! Hahaha~ Sorry sorry sorry... ter'emo' sekejap. Sebab I post entry ni pada pagi Sabtu yang indah ini. Actually, not that beautiful b'coz the sky looks 'sad'. It has been rain since a few hours ago and I think that Allah wants to give more rain = rahmat. Terima jelah ye tak? Takkan nak sombong2 Tuhan nak bagi kita rahmat. 

Well, ye tak ye pasal tajuk 'diari' I ni. Apa tu Tumblr? I masa mula2 dengar cerita pasal Tumblr ni I ingatkan botol air yang ada muncung tekan2 tu ke? Ke ada macam botol air Doraemon I tu? *oopppss, kantoi!

Tumblr Icone
T for tidur! :P

Hah!!! Ni lah I nak ce citer sikit pasal Tumblr ni sebelum I jadi semakin merepek dan melalut jauh. I dengar pasal Tumblr ni daripada beberapa orang kawan dan paling utamanya daripada si Faiz lah. Dia ni memang akan try dulu benda2 alah ni semua before I tau apa2. Technosexual I could say. *jangan marah Faiz


Okay, Tumblr is a kind of social network also but it's more to blog type. The difference between Blogger and Tumblr is, Blogger starts with the letter 'B' and Tumblr starts with 'T'. Sakit hati tak agak2 baca? Ok, perbezaannya secara kasar adalah Tumblr ni orang biasa post entry yang tak panjang dan biasanya pendek2 sajow serta ada gambo2 yang menarik. It means that the pictures talk more than words. Faham? Kalau nak definisi atau penerangan yang lebih jelas sila masuk dafto sendiri kedalam Tumblr ataupun klik SINI!

happydance
For example........ LOL

I tak lah tau sangat pasal Tumblr ni sebab I pun baru je berjinak-jinak dengan Tumblr ni sejak I deactivate akaun Facebook lebih kurang sebulan yang lepas. Alasannya konon2 nak fokus belajo. Fokus kah? Bolehlah... at least I tak membazir masa dok komen2 kat status orang je ataupun layan tag. Yang ada fb tu janganlah terasa lak. I deactivate sebab takut terlalu leka masa final exam ni. 

Dah! Berbalik kepada Tumblr. Tumblr ni belum ramai sangat orang Melayu yang join. Adalah tapi tak macam bilangan Facebooker dan Blogger. Lebih ramai mat saleh yang suka menggunakan nama2 yang kurang sopan sebagai nama pena. Perlooo kah? Entahlah. I tak suka sebenonya. Tak perlu kot nama semuanya nak ada 'F' word tu. Keji! Banyaaaaaaaaaaaaaaaakkk sangat gambo2 yang akan menarik minat   you allz untuk tengok dan baca. Howeva! There are quite a lot of censored photos. I maksudkan yang tak senonoh sangat2. So, kalau you allz dah ada atau baru nak ada Tumblr, sila-silalah bersedia, jaga pandangan you allz dan janganlah join sekaki reblog lak. Lupa lak nak ce citer. Majoriti orang dalam Tumblr ni suka reblog. Reblog tu maksudnya macam repost gitew. There are only several people who will post their original entries and mostly Tumblrers (suka hati nenek moyang I je nak bagi nama) will reblog others' posts. Understand? Tentang gambo2 tadi. Amek yang positif je. Itu nasihat I lah. Almaklomlah, siapalah I untuk menego you allz semua. *ayat nak tacing



I harap esok ada lah Tumblrer (ni ke nama orang yang guna Tumblr??) yang gunakan Tumblr untuk kearah kebaikan dan positif. Guna untuk medium dakwah gitew. Kan bagus! We need more weblogs or websites like iluvIslam.com and SabahanMuslim.blogspot. Tak setuju? Sila blahhh! =P If you have Tumblr, you may follow me by clicking this LINK. ~XOXO~

stitch
Thanx a lot to Photobucket and Tumblr for every photos in this entry!

p/s: Dari malam tadi tak tidur lagi. zzzzzzzzZZZZZZzzzzzzzz~

10 comments:

cha'a said...

i'm not a saint so.. yeahh.. i pun reblog those weird photos that i love. despite that, i do think it's a great way to spread the Islamic teachings since relobgging is almost the most ruptured button now. sbb byk sgt kene click! haha. i follow u taw~ :)

Mikah Lurima said...

hahaha...

keaannnn... reblog lg best!^^

yeahh, with that 'magic button' it'll be a lot more easier to spread Islam. thanx 4 following me... ;)

As Yusra said...

haha. aq still xphm mnde alah tuh. tp aq suke tgk stich tuh..wee~

wahh..ko ngn azem da start aktif berbloggin nmpk. ;D

Mikah Lurima said...

hahaha... dulu aq pun x faham tp skunk dah try baru tau apa bendanya. not bad lah. kalau ada ramai follower tu yg lg best means ramailah kawan.

suke ke? haha... comel kaN?

aq memang paling rajin blogging time2 final exam n cuti panjang. dah lama layan blog cuma yg satu lg dah private n yg ni baru buat utk public.

Jebat said...

wah....bagus cara penulisan, suka sya baca

Mikah Lurima said...

tq mr. Jebat!^^

I akan follow nanti ok... ;D

F@!Z said...

motif technosexual??
ade ke entri tu dlm kamus hahaha

Mikah Lurima said...

>>Faiz<< haha...

adalah! new one i dunnow lah but dah lama lah wujud technosexual term. lol~

fydakachak said...

ok..
teruja tengok stitch tuh..
sekian..
HAHAHAHAHAHA..
:D

Mikah Lurima said...

keaaannnn fyda...

i kalo tbukak je post yg ni musti leka tgk stitch tu. haha *chomel*