Sunday, 1 May 2011

Kualiti ke Rupa?

As-salam & hi y'allz!

Sebelum I start topik kali ni, I nak bagi kredit (bukan topup lah!) kepada Mr. Pyelang. Thank you for linking my blog address in your latest entry (I don't think I wanna give the link for that entry). It's like an appreciation for me. I was so touched by that post. *ah! Over lah Mikah!*

Ok, sambung topik semula. Masa I tulis entry ni telinga I agak diganggu 'suara2' dari ruang bawah. Kenapa ruang bawah? Sebab I duduk kolej dan rumah I kat tingkat 2. Orang sedang menonton itu realiti TV meyh! Ala... Akademi Fantasia. Mula2 ada jugak terdetik nak tengok walaupun  tak minat. I dah tak ada idea nak buat apa malam ni. Bosan! Walhal I ada exam paper hari Selasa nanti. Tak senonoh sangat perangai! Tapi last2 I tak jadi nak turun bawah dan join sekaki sebab... I sedo yang AF9 TAK ADA KUALITI!


Yeah! Agak berani tak post I ni? Well, I have to say this. Daripada I berdosa je duduk bawah tu tengok orang nyanyi dan lepas tu ketawakan they allz serta cerca sesedap rasa, lebih baik I duduk diam2 dalam bilik, ulangkaji Managerial Economic sambil2 baca blog orang. At least lebih berinfomasi jugak kepala otak I ni. Kononnya Adlin Aman Ramli nak backup peserta2 tu daripada kritikan orang kan. Nah! Amek seketul. Kenapa I cakap student (student kah?) AF9 tu tak berkualiti? Actually, the worst eva in AF history I guess. Sebab I dah 'tertengok' 2 minggu lepas masa I balik rumah. Eeeeeeewwww! Ibu I sendiri cakap AF kali ni langsung tak best walaupun dia sendiri agak minatlah dengan AF thingy ni. I?? I 'tertengok' tu pun sebab masa tu ayah I yang control remote. Kalau tak non-hado I nak tengok rancangan itu. 

This guy is the real thing! He's my fav~

Beriya-iya I tengok iklan dia apa semua. Vogue & Vavavoom! Tapi bila tengok konsert siaran langsung dia hari tu... sodeyh den ngaso! Tak tahan nak menangis sebab masa I dibazirkan begitu sahaja terpaksa menonton dan mendengar naynyian yang 'out'. Letaklah Datuk Siti ke Datuk Sharifah Aini untuk jadi Pengetua kalau tak dah best peserta2 tu takkan jadi apa2. I tak fahamlah kenapa masih ada orang Malaysia yang minat dengan rancangan tu sedangkan peserta dia tak ada bakat pun. Kadang2 tu rupa pun tak ada. Lagi satu, masa audition tu para juri AF tak korek telinga kah? Ataupun ni ada konspirasi lain ni. Yelah, rancangan ni kan memerlukan undi a.k.a. undi kasihan daripada orang ramai. So? So, penganjur2 mungkin terlibat dalam pemilihan peserta untuk ke peringkat seterusnya. Nak cari orang2 yang boleh buat duit jelah. Buat apa cari orang muka macam I keaaannnn? Nanti tak ada siapa nak datang ke konsert dan undian jatuh merudum macam ekonomi US dan Europe tu. =P

Tenaga pengajar dah bagus.

I tak faham jugak kenapa hari tu anda Afundi masuk segala bagai. Kenapa? Perloooo kah itu semua? Drama jelah baiyyy! Dah tu mesti ada muka mamat jambooo macam si siapa tu... Fir? Hah, Fir! Ye, rupa dia memang ada (he made me feel ashame of myself) tapi I dah tengok dan DENGAR persembahan dia. Nothing! Muka supermodel tapi suara dia biasa2 je... dia tak mungkin akan buat duit untuk Astro melalui nyanyian. Samalah jugak dengan peserta2 yang sedia ada dalam AF9 sekarang. Pada pemerhatian dan pendapat I lah, yang dah terkeluar semuanya yang 'ada suara' dan bakat. I mean bolehlah kalau nak jadi macam Adira ke siapa2. Tapi hakikatnya they allz yang terkeluar dulu. Last week, Hazama and another girl were voted in. Hazama tu dah berapa kali try sampai last2 dia dah pun ada nama siap pernah buat persembahan kat Anugerah Juara Lagu (AJL) lagi tuuuuu... pentas yang berprestij kat Malaysia ni ok. Semua tu sebelum dia 'diserap' masuk ke dalam AF9 minggu lepas. Tapi, dia still nak masuk jugak AF9 tu dan I tau dia memang ada bakat dan peminat sendiri sebab I pun agak sukalah dengan bakat dia ni. Kualiti dia memang ada walaupun rupa dia tak macam Fir atau sesetengah yang lain. Kira layaklah keaaannnn? 

Thanx Google. Presents... FIR!

Jadi, apa yang AF9 ada sekarang? Peserta yang hanya ada rupa ke ataupun kualiti sahaja ataupun langsung tak ada dua2? Oh Malaysians (mostly Malays)! Please open your eyes and your ears. Kalau nak sangat tengok rancangan realiti TV berunsur muzik tu baik pilih Mentor ke American Idol ke. At least you'll get what you deserve as an audience. Bukan main tengok muka comel a.k.a. jambooo atau seksi bagai je terus melekat kat depan TV! Tapis dulu ok. Quality must comes first... then look at their faces and the quantity. I wonder what happened to the group '1,000,000 People Hate Akademi Fantasia'...

Thanx kasihmommy.blogspot!

p/s: Tengok Imam Muda 2 lagi best. Rupa2 peserta semuanya sejuk saujana mata memandang. Smart pun boleh tahan...

4 comments:

cha'a said...

i tak penah tgk imam muda, xtaw pn dh musim kedua. lol. tp penah tgk iklan lah... and well, maken lme, maken x best dh satu realiti tv tuhh.. af9 x best ehh? haha. nseb bek x tgk

Mikah Lurima said...

hoho... i amek tau gaklah cket2 coz 1 dunia tgk okeyhhhhh...

yup! x besz buang mse je baik g mkan ke hape. haha~

azzaharul azem said...

ni bukan KUALITI atau RUPA,,,tapi ini semua PROPA...mampu?lalalala

Mikah Lurima said...

azem>> haha... keaaannn... aq ingat tibe2 acap ckap... "ini sume politik!" HAHA~