Wednesday, 4 May 2011

Repost: @*^$£?!+*&%$£"! PUNYA ARGUNG!!!

Okay, I have an old entry from my private blog that should be found or read b'coz I know some of us have been fraud by this 'sick' company. I just wanna share with all of you about my experience. I change the font so that you can distinguish between this blog post and my other one. Thanx~ XOXO


*****************************************************************************

Salamualaikum n heyy y'allz! 

Sihat?? I alhamdulillah ok jerr... ingatkan nak post entry ni semalam tapi tak larat lah. Thank God orang Jab Pendaftaran tu tak kisah pun pasal haircolorsowuteva. So, I dapatlah renew I/C I tanpa banyak soal jawab cuma kena tunggu giliran dalam 2 jam lah memandangkan I datang 'awal' kelmarin. Dapat nombor 1091... maksudnya orang yang ke-91 lah! Adoyyai! OK2, habis citer pasal I/C. I wanna tell u a story of my life lakk. Cewwwaaahh! Tak de lah... ni cerita yang berlaku kelmarin jugak cuma pada waktu petanglah. See the title?? Well, begini kisahnya...


Pada Disember tahun lepas(tak ingat harinya) I kena pergi Melaka semula(yelah! Kan cuti sem masa tu...) untuk bersihkan rumah sewa coz kitorang tak de kesempatan nak buat benda tu lebih awal. Nak dijadikan cerita I naik bas ke sana n Melaka Sentral(MC) telah menjadi centreofconvention kitorang. I sampai2 je I try lah contact Azem n Hakim kawan serumah I. Kononnya nak tau diorang dah sampai  dah ke n kat mana. Actually, diorang memang dah sampai tapi I tak dapat detect kat mane diorang lepak. 

Azem on phone: Aku kat sini lah dengan Hakim, Suneo(bukan nama sebenar) sume...

Me on phone: Kat ne?? Tak nampak pun!

Azem on phone: Sinilah... kat tengah2 nih...

Me on phone: Ouhh! OK2, aku nampak dah korang...

Rupa2nya mereka2 ni ada disebalik kedai2beroda tu... lol! So, dengan confident catwalk ke arah diorang.

I tanya, "Apa ni??"

Azem jawab, "Meh2 duduklah sekali...(sambil ketawa annoyingorange dia tuh!)

I cakap, "Yelah2..."

Ada lah sorang mamat perasan hensem nih Fauzi tak silap nama dia... beriya2 ajak suruh join dengar... dia ejen lah kononnya. Buweekkks! Mula2 suruh dengar je pastu tetivee mintak2 I/C segala! Apehal??? 

I refused at first but then he said, "Alah, tengok je."

Ntah macamana I ni tak banyak songeh n malas nak banyak drama I keluarkan I/C n bagi jelah mamat sengal tu tengok. Dia letaklah kad pengenalan I kat 1 alatyangscankadsumetuh pastu sukasuki dia mintak I tekan pin number Bank Islam I. I pun tak faham macamana I pun sengal ayam leyh bagi. Tapi tetttttttttttttttttt!!!!!!!!! Malangnya bagi mereka I ni tak amek pinjaman/biasiswa masa tu. So, tak da duit lah! HAHA~ Eh! Tak habis lagi!!! Dia dengan tak malooo nya masukkan nama I dalam 1 borang/resit deposit tu. Btw, he didn't fill in all the details needed in that form. He juz put my name, my dad's name, my I/C number, my phone number n my home address. Then, he asked me to pay RM60 juz for trial. If interested I could pay more, that is RM100-RM300 if I'm not mistaken.

Bunyinya macam ni, "Tak pe bang, abang bayar dulooo deposit dalam RM60 macam tu. Kalau abang tak berminat kami akan kembalikan duit tu kedalam akaun Bank Islam abang."

Hah! Macam tulah bunyinya... tapi I tak cukup duit dalam wallet. So, I cakap "RM50 je boleh??"

Dia jawab, "Boleh2... RM50 lah sekurang2nya. Ni agak2 bila abang boleh bayar penuh??"

Dalam hati I, "Eh, mamat nih! Dia tak faham ke?? Dah lah aku tak minat pastu leh lak dia tanya pasal bayar penuh!" 

Nak cepatkan cerita I dapat salinan deposit tadi samalah macam kawan2 I yang lain. Azem sama macam I tapi Hakim ni loaded cket coz dia ada biasiswa JPA. So, dia bayarlah full. WOW! I tak terkejut pun. Yelah, sedangkan I yang boleh kata bijak berbelanja pun boleh 'terlayan' mamat jongkong tadi! Cuma Hakim dilayan oleh seorang perempuan miang. Tu kata Suneo lah. AHAKZ...

Mamat Fauziorwhoeva tu siap bagi phone number dia lagi tu... in case lah I nak tanya apa2 kan konon2nya.

Tapi masa keluar dari MC tu hati I berkata2 lah... "Kenapalah ko bodoh sangat Mikah??! Macamana tangan ko leh gatal sangat nak keluarkan I/C tu???" Bila EQ tinggi macam I ni, maka mulalah hati ni tak sedap n fikir macam2 termasuklah perasaan sesal kerana telah 'melayangkan' duit RM50 yang I 'pinjam' daripada bonda/ratu tercinta. 

Hari berganti hariminggu berganti minggubulan berganti bulantibalah hari Isnin lepas(29 November 2010). I ni dah lah ngantuk beno2! Almaklumlah, bangun awal pagi n siap keluar rumah drive segala. Dalam pukul 4 petang, I pun baru nak baring manja2 atas katil I yang empuk bak sotong goreng tepung favorite I tuh. I amek henset n baru je nak set alarm clock, yelah y'allz! Belum solat Asar lorrhhhh! Kenalah kunci jam. I tekan baru 1 button rupa2nya I terangkat 1 call atas nama 'Withheld' atau biasanya kita faham sebagai 'Private number'. Rupa2nya call tu masuk serentak dengan masa I nak tekan henset tu. Nak tak nak I pun jawab lah. Walaupun dalam hati teringatkan peristiwa 'Power Root vs. Celcom' duloo(whichisIwilltellulateronandatlastIforgottotellyou).

"Hello!" I jawab.

Suara lelaki bercakap, "Hello, betul ke nama En. Sipolan bin Sipolan??"

I jawablah, "Ya, kenapa?"

Lelaki tu cakap, " Saya En. Azman dari Mahkamah Rayuan Putrajaya ingin memberitahu bahawa encik atas nama Sipolan bin Sipolan telah disaman oleh Syarikat Argung Privilege(masa tu ngantuk so I suruh ulang sekali coz I dengar macam Ah Long company jek. LOL) sebanyak RM5000 kerana encik tidak melunaskan pembayaran baki blah, blah, blah.....(I malas nak panjang2). Oleh itu, encik diminta hadir ke mahkamah pada tarikh yang ditetapkan bersama-sama En. Sipolan bin Sipolan(which is my dad)."

Boleh lakk dia kata I tak angkat telefon masa company tu ada call sepanjang dari awal tahun sampailah bulan Oktober tahun ni?? Dah lah I perasan dia tersasul cakap Oktober 2008 bukan 2010. I yang ngantuk ni pun terus tercelik. Mata yang dah ala2 macam mata Rain bertukar menjadi mata Angelina Jolie. Ceitt! I ni yang tak nak tarik nafas panjang2 n berfikir bijak terus jadi gelabah n terkejut mak enon. Mood famili I kat rumah terus berubah coz I keluar bilik dan terus ke dapur untuk sambung cakap dengan Azman totok tu. Ibu n ayah terdengarlah perbualan I kat henset tu.

I nak cut off citer. Encik Azman kata dia call I untuk tanya bila nak tetapkan tarikh perbicaraan. Dia tanya macam2 jugaklah pasal macamana boleh jadi macam ni apa sume termasuklah kenapa tak bayar. I jawablah... I ceritakan apa yang I ingat lebih kurang sejibik dengan cerita yang kat atas tuh. Y'allz faham2 jelah... dah almost 1 tahun rememberrememberforget lah of coz. I memang dah agak company tu menipu. So, I pun dah buanglah resit/deposit yang I cakapkan tu. Bayangkan jelah, I ni memang pengumpul resit2. So, agak2 dah tak guna I buanglah. Orang tipooo kita, takkan kita nak simpan lagi kannn?? 

So, dia ni pun ada cakaplah "Maaf ye encik, kami tak boleh berbuat apa2. Encik boleh amek nombor ni(panel peguam syarikat tipoo tu katanya) untuk pertanyaan lebih lanjut tentang kes yang difailkan sebab saya perlu buat pengesahan terhadap fail saman ni."

I pun salinlah nombor ni... 016-2110264 [En. Syawal/ En. Hakimi] Ibu n ayah dah bising2 bertanyakan hal ni. I memang meremang bulu(segala bulu lah!). Menggigil y'allz! Yelah orang baiklah katakan... tak pernah buat salah lah katakan(Sumpah, PERASAN!!) Even saman kereta pun tak pernah kena. Huisshhh! Masa ni memang I meminta2, "TOLOOONGlahhh! Aku harap sangat ni panggilan hangit daripada FBI(hot.fm) tu." 

Lawakkan desperate sampai macam tu sekali! LOL~ Then, my parents urged me to call that lawyers. But, b4 that I called Hakim. He said nothing was wrong. Then, I called Azem... he said, "Ya, aku ada dapat call dari private number ni tapi aku tak angkat masa tu coz aku kerja."

I pun cakaplah kat Azem supaya berjaga2 mungkin dia orang seterusnya akan di ganggu.

I call lah lawyer tu...

"Hello! Ni En. Syawal ke??"

"Ya!"

"Maaf, saya Mikah(motiffff?? Sipolan sudeyh!) nak tanyalah. Tadi Mahkamah Rayuan Putrajaya ada call. Diorang kata saya kena saman dengan Syarikat Argung."

"Sekejap2, apa nama penuh encik tadi?", dia pun buat2lah taip nama I kat komputer sambil sebutkan nombor kad pengenalan I.

"Ya2... betul."

"OK, apa yang encik nak tau?"

"Yelah, saya nak tau macamana saya boleh kena saman... blah3...", cerita dia sama macam yang tadi jugak.

Orait, peguam olok2 tu pun bacakanlah 'kes' I yang konon2nya wujud tu... gedebakk gedebukkk habis cerita! Katanya, I ni tak full or I can say I didn't pay the monthly payment. WHAT THE FISH???! Setahu I kan benda tu terbatal secara sendirinya tanpa kita perlu nak buat apa2. Itu apa yang ejen vodossszzz tu bagi tau I lah. Apesal pulak nak saman2 I segala sekarang ni?? Ni yang makin bingung n runsing ni. Then, masa calling tu I sempat tanya. 

"Tak da jalan penyelesaian lain ke??", almaklumlah En. Azman kata boleh selesai luar court.

"Ada 1 je! Encik kena bayar apa yang encik sepatutnya lunaskan tulah duloo."

"Berapa amaun yang saya kena bayar tu kalau saya tak payah pergi mahkamah?"

"OK! Kat cni, Encik dah bayar RM50. Jadi, sekarang cuma tinggal RM799(modal yang diorang perlu keluarkan untuk buka akaun I) + RM200(nilai pembatalan saman) - RM50(apa yang I dah bayar. So, jumlah sumenya, RM949." Sambil catatkan suma tuh monolog dalaman I berkata "MAKNGAIIIII!!! Mamposz bapak aku ngamoks nih!"

"Mean, kalau saya bayar tu tak jadilah saman tu kan??"

"Ya2, tapi encik mampu ke??"

"Boleh3...", dalam hati menyumpah2 orang tu sebab ingatkan aku tak mampu!

"Tapi kami boleh tunggu hanya sampai pukul 6pm je tau."

"OK3... boleh!", sambil tengok jam dah pukul 4.50 petang.

"Ni encik nak transfer ke akaun CIMB... ke Maybank??"

"Maybank Maybank", sebab dapat isyarat daripada ayah.

So, nak dijadikan short story. After I letak gagang telefon tu, I dapat sms daripada Azem. Dia cakap, "Kau jangan call dulu lawyer tu. Aku rasa dia tipu kau je sebab nak duit. Tunggu je esok kalau betul ada notis saman." (Lebih kureng macam tulah!)

Dalam masa yang sama I pun kena bebel lah dengan parents I. First, sebab I tak bagi ayah I cakap dengan lawyer tu b4 letak telefon. Tambah2 lagi, amaun yang perlu kitorang transfer tu cukup 'sedikit'. Oleh sebab ayah tak puas hati coz tak dapat bercakap dengan lawyer faked tuh, dia pun try lah call semula. Call En. Syawal tuh totally guna telefon rumah. Susah sangat nak angkat mula2. PA dia angkatlah, apa lah. Ada meeting lah itulah inilah. Ape jadah ada meeting dah habis office hour kalau ye pun lawyer kan?  Last2, orang tu call semula. Masa ayah I sibuk bercakap dengan lawyer tu, I kelam kabutlah on lappy n on9. Yelah y'allz... nak carik pasal Argung ni kat Google. Before that, I've prayed to God a lot. I said, "Ya Allah... tolonglah aku... kalau betul lah Argung ni menipu, Kau tunjukkanlah pada aku dalam internet ni."

Pop2... I tekan je 'search' kat searchengine Google tu terus je keluar link ke blog ni. I terus tekan n baca cerita dia cepat2. Of coz lah dah tak da masa! Tinggal sejam je. Lepas I baca tu barulah I perasan... 'thosestupidthingsthatIshouldhaverealizedfromtheverybeginning'

1. Baru start kena saman terus ke Court of Appeal???

2. Apesal lak tanya I tarikh yang nak ditetapkan if I yang kena saman. Bukan court ke yang buat suma tu??

3. Then, takkanlah dia ada call I berkali2 tapi I tak perasan langsung?!

4. Kenapa mesti nak call pakai private number kalau betul dia daripada mahkamah???

5. I tak ingat nak tulis apa... HAHAHA


Tetibeee blood pressure I turun. I could feel it! Yeahh!!! Ooopps! Alhamdulillah... Allah memang Maha Adil lagi Maha Mengasihani. Sangkaan I tentang penipuan diorang ni makin tepat selepas I perasan yang mereka ni tak faham English even dah berapa kali I n ayah I respon dalam bahasa Inggeris sedangkan lawfirmpeopleusuallyspeakinEnglish. Yelah, maybe lambat cket nak perasan... kami ni kan manusia biasa jugak. Yes, selamat Azem sedarkan cepat2. Kitorang ni patut sedar lebih cepat sebab kitorang ni bukannya tak belajar Law. Juz terlalu panik y'allz! I lebih perasan perkataan 'SAMAN' tu berbanding penipuan mereka yang terang lagi berspotlight!  Nak dijadikan penutup... masa ayah I dah selesai argue dengan orang tu, ibu pun kata, "Dah lah bang... tak payahlah awak call diorang lagi."

From this blog


I pun bacalah blog tu kuat2 sampai adik I yang ngan belajar untuk paper SPM tu pun terganggu. LEGA!!!!!!!! That was the first word pop out in my mind. I pun cubalah tenangkan ayah I n mintak dia percaya yang orang tu hanya nak tipu kami. Jam dah pukul 5.50pm. I cakap tak payah bayar apa2. Ayah pun akur. Ibu pun setuju. Alhamdulillah... kami tak transferkan duit tuh. Rasa macam nak gugur jantung masa tuh! Kesian kat ayah n ibu. Dah lah dua2 ada higbloodpressure. Sorry ayah, sorry ibu. Beberapa kali lah jugak kata2 kesat n makian freeofcharge keluar daripada mulut I bila ayah I cakap duloo diorang call I pakai nombor Digi tapi tak dapat. Khotakkkkk ko!!! Damnbigbuffuloidiot! Bila masa lakk aku guna 016???! Nampak sangat penipuan dia makin terkantoi kat situ. Huh! Dah lah aku ni pening nak tidur tak dapat2! Dapat makian 'lembukakipendek' beberapa bijik daripada aku. Penaaaaatttt!


Konklusinya, I mintak sangat2 kepada yang membaca ni sebar2kan kepada kawan2 especially student yang ada duit tapi tak da duit. Diorang ni suka amek kesempatan kat student2 biasanya tapi ada jugak pekerja2 swasta yang tertipu. Cukuplah I dah rugi RM50 dulooo... I takkan keluarkan apa2 lagi untuk diorang ni. I akan cuba share maklumat ni dengan pihak2 bank n pihak2 bertanggungjawab yang lain untuk beritahu mereka bahawa inilah cara2 pelanggan mereka tertipu selain daripada kes 'Power Root' tuh! HAHA~ Dan ni pulak nombor akaun Maybank yang En. Syawal bongok tu bagi I untuk transfer duit tu, 162021421216, Puan Norasyikin bt. JalilSEE!!! Apesal tetivee akaun bank tu nama orang lain??? Kata akaun bank syarikat guaman tu?? Sah2 nak tipu aku! Tak payahlah... 

PERINGATAN!!! Kepada orang yang berkomplot dengan Argung, ye anda! Jika anda sedang baca ni, jangan fikir anda akan selamat yek. Aku takkan lepaskan korang once korang ganggu hidup aku! Sepandai2 babi main lumpur akhirnya mandi dengan air bersih jugak! (Apekaahhhhhhh???)

BEWARE!!! Kepada kawan2 n pembaca2 yang dihormati n dikasihi, I mintak2 korang berjaga2 dengan penipuan2 macam ni. I b'liv that they'll come out with new way or new style of fraud juz to have ur money. Sayangnya, mereka2 ni orang Melayu yang nak kenakan orang Melayu jugak. Sob3...

Masa post yang lama, ni lah sarapan pagi I. Tapi hari ni biskut sapu jem strawberri jek. Hihi~


p/s: I bagi nombor tu semua untuk you allz buat main. ENJOY!!! =D

4 comments:

azzaharul azem said...

kieeennnn...harus kene macam tu..ape kate kite takotkan diorang plak..bole????mane totok diorang pegi??da takde???takkan tak berani nak call lagi kan???hanj sgt..

Mikah Lurima said...

hmm... x kose nak kaco si keji itu pulak. aq doa2 je diorang x call so x yah aq layan lg...

ahsfantasy24 said...

gila argung ni,
saya pun pernah terkena

Mikah Lurima said...

Ahsfantasy24>> Kamuuuu!! Saya baca blog kamu dululah yang tahu Argung ni tipu. Thanks, okay! Your post has saved my money. Huhu