Monday, 22 August 2011

Malam 2 Leko... ke Lekor? Ke Lekur? Ke Liku??

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Actually, I laughed before I gave salam to you allz. Why? Sebab tajuk tulah! I tak sure lah mana ejaan yang betul. Hmm... I bukannya dalam mood yang baik sejak beberapa hari yang lepas ni. Kenapa? Entahlah! Yang penting bukannya sebab I tak shopping lagi okey. Walaupun I excited dan tak saboooooooo sangat nak shopping tapi bukan itu sebenonya yang buat I risau. Sebenonya, I risaukan amalam I dibulan Ramadhan yang semakin 'macam berkurang'. *boleh giteww?

Sejak beberapa hari ni nafsu MALAS I melanda diri yang suci ini. *geli tak ayat?* I risau sejak malam ke-20 Ramadhan lagi. Yelah, orang makin nak tambah2kan amalan sebab dah 10 malam terakhir tapi I? Asyik banyak berangan, lalai dan sebagainya. Risau tau? Ustazah kat tadika tu pun cakap yang sejak2 dah nak masuk 20 Ramadhan ni makin letih dan kurang bermaya. Banyangkan ustazah yang punya baik I kenal tu pun kata dugaan tu berat masa bulan Ramadhan ni. Apatah lagi I yang bukan ustaz ni kan? Lagiiiiiiiilah tak tahan dugaan. I ni bukannya nak berlagak alim ke apa atau bukannya I ni baik sangat. I cuma nak kongsi perasaan risau I ni je. Tak salahkan? Inikan blog persendirian. Suka hati I lah nak cakap pasal amalan I ke apa. Setuju? So, agak2 you allz apa masalah I ni sebenonya? I sedih tau memikirkan Ramadhan dah nak habis. Betul jugak ayah pernah mentioned

"Kalau Ramadhan sepanjang tahun pun tak apa."

The thing is... that's not going to happen! The reality is Ramadhan is just a month!
A month! Kalau tak rebut untuk beramal sibuk duduk depan lappy, online bagai, buat kuih tapi tak solat pun tak guna jugakkan? Sorry, I tak bermaksud nak buat you allz yang membaca ni terasa. Kita orang Islam kan? So, sikit ke banyak ke kita sepatutnya terfikirkan semua ni. Sham Kamikaze ada cakap dalam Facebook dia. Bunyi dia lebih kurang macam ni, 

"Jangan sibuk dengan persiapan nak beraya je! Amalan dibulan Ramadhan lagi penting. 10 terakhir ni Nabi Muhammad S.A.W tinggalkan semua perkara yang kurang penting semata-mata untuk beribadah."

Jadi kita? Tak nak ke sama2 beramal ibadah? Kalau tak ke masjid pun at least buatlah amalan sendiri2 dalam bilik. Kalau pemalas macam I ni, better paksa diri tu pergi masjid, letak reminder dalam handset. Ajak famili ke kawan2 kot2 itu yang buat kita lebih bersemangat. Setuju? Jadi, sama2lah kita ye mengimarahkan 10 Ramadhan terakhir dengan amalam2 yang mulia tak kisahlah wajib ataupun sunnah. Insya'Allah... gol I supaya Ramadhan kali ni lebih baik daripada Ramadhan tahun lepas akan tercapai. *Aamiiin~

5 comments:

yana d'zone said...

i nak kumkum ni,hehehe...supposed to b malam 7 likur...=)

Mikah Lurima said...

ouh? ha'ah lahhh! haha

i selalu get confused. thanx, yana!

i dah tuko. ngeee~

Mikah Lurima said...

I tuko semula... haha

yana d'zone said...

hehehe...Google translate can help,heeee

mikah malasa nak sign in said...

thanx btw. Hehe...