Monday, 10 October 2011

SK II: Miracle Water

SK-II

As salam & heyy y'allz!

I wanted to post about this since last Monday but I forgot y'allz. Boleh je kalau I nak masukkan dalam Quick Recap hari tu tapi tak mahulah. This is something special. It's about how long have I knew about this... how bad is my skin problem... why and how did I buy it.  *Amboi! Research tak reti buat!*

I tahu pasal SK II ni dah lama. Since Deann Yusoff become the ambassador of this brand. Yup! She's one of the actress in Anna & The King. Tapi masa tu I muda lagi. Sekolah lagi rasanya. Bermula sejak setahun yang lepas I mula ada masalah kulit muka. Sekejap ada jerawat sekejap hilang. Tapi bukan tu sahaja okey! Ni lebih serious. Dulu kulit muka I tak macam ni. Dulu pakai Eversoft dan T3 pun dah okey. Sekarang tak! Masa cuti ayah suruh jumpa doktor. Dia kata, "Tak ada apa-apa... jerawat biasa je". Oh! Takkanlah macam tu je? Tak ada apa-apa? I punya jerawat hilang datang balik. Kesan masih ada kot. You allz have no idea about my family background. Dalam ahli keluarga I terutamanya sebelah ayah, semuanya pentingkan penampilan. SANGAT! Penampilan yang terbaru akan jadi bahan bualan sepanjang musim perayaan ataupun semasa family gathering. You allz faham tak situasinya macamana? Stress tau tak! Pakaian pun boleh jadi joke. For me, I'll take it seriously. Ayah dan ibu I pulak memang jaga penampilan we allz anak-anak sejak dari we allz kecik sampailah beso sekarang ni. Sampaikan calar sikit je kat kulit habislah we allz kena soal siasat. Hahaha...

So, what happened after I consulted the doctor. He prescribed 2 types of solution. Face cleanser and a type of antibiotic named Acne Mycin. Dua-dua ni kena cari kat farmasi sebab klinik tak ada. Alhamdulillah jumpa. Pencuci muka tu I masih pakai tapi yang satu lagi tu I stop sekejap. Benda tu ada side effect. Taklah terlalu mahal tapi haruslah harga dia antara yang paling mahal dalam banyak-banyak produk untuk muka yang I guna. The result? So so lah... kawan-kawan I kata lite lite. Biasa-biasa je faham?? *emo tetiba* Sebelum sem baru start, I pergi facial treatment. Hilanglah sekejap tapi sekarang jerawat-jerawat (jerzzz) ni muncul balik. Adoyyai... MASALAH!!! I seganlah nak pergi kampus y'allz. Bukannya muka je buruk tapi stress sebab rasa sakit kadang-kadang. Paling masalah masa sujud. Sebab jerzzz I banyak kat atas kening. Huhuhu... *baru je tadi pecah masa sujud :(

Last few weeks. I read my friend's magazine. I tak ingat sangat antara Cosmopolitan atau apa ek. Ada lah promo pasal SK II ni. Dia cakaplah apa yang ada dalam tu. Masa tu rasa tertariklah dengan info dia. Lepas tu I ada jugak tweet cakap pasal produk ni. Halal ke tidokkk? Sekali Ijat reply. Dia cakap mak dia pakai. Dia confident kata halal. I pun rasa macam tu sebab I tahu kandungannya. Yelah, dalam tu ada lebih dariapa 90% kandungan Pitera. Pitera tu apa? Google sendiri okey. Jangan lemak sangat boleh? *emo lagi! Salahkan jerzzz. :P*


Tambahan lagi, Qistina pun pakai. Siapa Qis? Qis ni kawan I kat kampus. *lain course* Dia kawan Bana actually tapi I kenal sebab Bana yang kenalkan. Dia dah guna start awal tahun hari tu. The result is fantastic! Her skin is getting better. I boleh nampak bila dia tak pakai make-up. Seriously! Maybe tuan punya badan tak nampak tapi I boleh nampak. Tu pun selepas dia cakap kat Facebook. Barulah I bermesej kat inbox dengan dia tanya macam-macam.

So, when did I buy it? And how? I pergi ke Jusco Isnin lepas. Kononnya nak gunting rambut je sebab rambut I ni... sakit hati tahu tak?! Gunting rambut kat JB tapi pak cik tu potong macam tak ikhlas je. Lain yang disuruh buat lain yang dibuatnya. Dahlah RM10! HUH! Sumpah I tak nak pergi lagi kedai dia. Tak pasal-pasal potong kali kedua. Kali ni memang just nice. Hehehe. Lepas potong rambut I naiklah tingkat atas. Alasan nak tengok-tengok je. Sekali memang betul SK II ada kat Jusco. Mula-mula nak tanya-tanya macam tu je. Akhirnya I beli terus. Pek percubaan dulu tapi harga dia. Ya Allah! Boleh topup kredit setahun. Hahaha... Sorry lah I tak suka cerita pasal harga barang yang I beli. Bagi I mahallah sebab I belum berkerja tambah-tambah lagi duit pinjaman biasiswa tak masuk-masuk lagi ni. Allahuakbar! Sabo sangat-sangat dah ni. I tak faham kenapa. Duit yuran tak bayo lagi tau tak. Tapi dah beli SK II kan? Gila tak I? Tak payah jawab sebab I dah tahu jawapannya. :P Tutup mata je beli. Semata-mata nak pulihkan balik kulit muka I yang tersayang ni. Ahakz! Bak kata ayah I, "Anak-anak ayah ni memang high maintainance." *Sentap!

Alhamdulillah... legaaaaaaaaaaaa sangat dapat beli barang tu. Ada 4 perkara yang I kena pakai tapi yang paling penting tu Essence lah. Most celebrities called it as a 'Miracle Water'. And most of them are Hollywood stars. WOW! Setanding you allz produk yang I guna dengan produk yang artis guna. Matiiiiiiiiiiiiiiilaaaaaaaaaaaaahhh! Hahahaha... I senyap-senyap je beli ni. Yang penting buat masa ni ibu dan ayah I tak tahu sebab I tak nak menyusahkan atau merisaukan they allz. Walaupun I tahu they allz mungkin tak marah sebab selagi benda tu boleh mengelokkan semula kulit wajah I okey lah. Ye tak?

InsyaAllah... I doa-doa produk akan sangat berkesan pada I. Tak kisahlah walaupun akan mengambil masa yang agak lama sikit asalkan berbaloi dan halal. Instead of doing plastic surgery or botox injection. This is the best solution and the best 'investment' besides shopping. LOL! Tawakkaltu'alallah... *amin*




p/s: Siapa kata lelaki tak pentingkan penampilan wajah? *statement metro sangat!

10 comments:

Zz~ said...

nak try gak r SK II..bole?

Mikah Lurima said...

Zz~ haha... boleh boleh boleh. Dipersilakan. Tapi beli sendirilah ye. Haha ;P

Zz~ said...

Alaaaaa...belanja laaaaaaa Amirul Hakim...hahahaha

Mikah Lurima said...

hahaha... I belanja. U bayar. hUA3! =P

Zz~ said...

bole2?? so haa cepat la belanja!! camne nak bayar ni? haha jadi tmpt chatting lak utk post ni

Mikah Lurima said...

Zz~ Adeeehhhh... penat pulak layan you ni. HAHA~

Wahai Zahiril Azizi, I rasa you tak payah pakailah. Muka you tak ada problem pun kot. LOL!

Zz~ said...

oit!! Amirul Hakim, ak Azril Azizi la..mana dtgnya Zahiril tu?? haha..

ouh skang da naik jerawat, da buruk..pasrah je..(sambil toreh muka sendiri) itu gmbr2 lama mmg la ok.. T__T

Mikah Lurima said...

Zz~ Oooopps! Sowie lah weyh. Tersilap taip. Hua3~

Ye ke? Alah... I rasa u dah kerja kan? Takkan u study lagi? If belum u should call ur parents mintak je. Mesti dapat! HEHE

Ruzana said...

Assalam.
Akak tengok post ni tahun 2011... erm.. apa jadi lepas tu?
Ok tak SKII ni?

Mikah Lurima said...

>> Kak Ruzana...

Wassalam...
Saya dah stop pakai sebab fokus kat produk dari dermatologist. Tapi from experience okey je. Tapi better pakai SK-II saje jangan campur aduk sebab nanti susah nak tahu effect ke tak. Termasuk jangan tepek bedak lepas pakai dia. Ok? :)