Thursday, 3 November 2011

MUMBLING!



Assalamualaikum & heyy y’allz!




This is the time when I need my blog the most. I just got back from having dinner. Tapi I taip ni masa lepas balik daripada kelas dalam pukul 3.00 petang lebih kurang tadi. Biasalah, presentation dua je so class rep proceeds lah dengan hal trip tu. Nama subjek tu pun ada kena mengena dengan perkataan isu so I nak cakaplah kat sini yang I ada banyak perkara yang bermain dalam kepala I ni sekarang. I think by writing and posting an entry can help myself to get all these s*** out of my head. Sesak kepala I ni you allz. Orang Melayu kata cakap "ditelan emak, diluah mati bapak". Betul tak? Masa semua orang dok sibuk angkat tangan untuk vote destinasi pilihan masing-masing untuk trip a.k.a. lawatan akademik. Again, I repeat ‘ACADEMIC TRIP’. *katanya* I langsung tak angkat tangan sebab I sengaja nak observe apa yang akan jadi seterusnya. Hmm… I rasa agak bijaklah untuk tak mengangkat tangan sebab pensyarah tu tanya golongan minoriti yang pilih untuk tak ke Pulau Langkawi sowuteva. The other two choices were whether to go to KL or Dataran Pahlawan, Melaka (DP). *sambil gelak sikit* Dah tak boleh dekat lagi kan?

Here it goes, I wanna say *all out!* all the ‘issues’ that have stuck in my head since the class dismissed. Before that I wanna say that, I choose to go to KL.

# Pasal duit I tak berani nak cakaplah. Semua orang ada masalah kewangan they allz    sendiri. Yang tak ada masalah duit tu they allz takkan faham sebab they allz pandai manage kewangan ataupun enakenakorengkeye. :P Ikutkan hati I memang I tak setuju dengan RM100++ nett**. Gitewww! Macam harga makan buffet buka puasa pulak kan? Tu belum masuk makan, transportation masa nak ke pulau tu dari jeti dan lain-lain. Dah tu cable car wajib naik. Tahniahlah!! Weyh! I pergi lawatan dengan kawan ‘course’ lain tu tak sampai lebih RM100 pun untuk 5 hari 4 malam lawatan ke Pulau Langkawi. Ya, mungkin sebab they allz buat proposal awal tu satu. Tapi, tak ada options lain ke? Bukan I nak menyokong event kelab lain dan condemn this trip. *BUKAN!* Kenapa kedekut sangat pihak management atasan a.k.a. ‘Kayangan’ nak bagi bajet? Student ramai kot! RM10, 000 tu bukannya banyak sangat untuk 70 orang. Itu pun tak nak bagi. Kata dinner student dah tak digalakkan, so where the money goes to? Kursus lecturer?? Memanglah, jujur I cakap mahal! Boleh turunkan lagi kot kos tu. I dengo citer tidur kat hotel. Aiiyyoo! Memanglah mahal. Tidur chalet sudah! Kita nak makan angin ke nak buat assignment? Jangan terlalu selesa. Nanti terleka. Lagi satu, memang I ada duit sekarang tapi in future? Lecturer mudahlah cakap kat siapa-siapa yang bermasalah kewangan untuk cuba cari duit sendiri dalam RM100-RM200 pada masa yang terdekat ni tapi, bila nak cari? Semata-mata kan? Kena kira jugak masa bila budak tu nak bekerja bagai.

# Pasal masa dan tarikh. Tuuuuuuuuu yang I paling tekankan sebenonya! Boleh tak spesifik sikit? Kejap next week, kejap the end of November. I peninglah macam ni. Bukan I seorang je you allz, semua orang ada plan nak-nak masa cuti mid sem next week. Sebab tulah I nak sangat cepat-cepat boleh decide. Dah tu tadi, katanya ada clash dengan trip subjek lain pulak. Apa-apa jelah they allz ni. I memang banyak tak tahu okey sebab bila I tanya tak jawab jadi I cakaplah macam-macam kat sini. Lantak they allz lah macamana nak settle. I just follow the flow…

# Niat sebeno apa ek. Yelah, at the end of the day the main objective is to finish our assignment. Bukan pergi suka-suka je you allz. I nak cakap kat sini yang I setuju untuk pergi ke KL je dalam satu hari tu sebab mudah dan I rasa enjoy lah tu. Dekat tak naklah, yang jauh pula I dah pergi. Baru je pergi Langkawi dalam 6 bulan yang lepas. Macamlah Langkawi tu kampong I kan? :P You see, there are a lot of companies there in KL. We are marketing students so there’ll be a lot of issues to be discussed. You know... I fikir apa yang paling mudah selain daripada pergi ke DP. Sebenonya ada baiknya jugak DP tu. Dekat dan senang kalau-kalau nak rujuk semula ke tempat tu untuk selesaikan assignment. Ya, I setuju jugak orang yang cakap nakkan pengalaman trip jauh-jauh. I get it! I faham untuk orang belum pernah pergi tempat macam Langkawi Island tu memang berasa sangat-sangat teruja.

Lepas tu I nak let it out lah yang I memang baran gila dengan they allz yang menguruskan hal trip ni sebab I tanya bila pergi? Jadi tak? Tak respon! Yang respon orang lain. Tu pun tak ada kata putus. Last2, orang yang bagitahu I pasal hal ni kawan I yang langsung tak ada kena mengena dengan ahli jawatankuasa (AJK). Kemonnnlaahhh! *style Armie* You allz kenapa tak nak bincang awal-awal dengan semua yang lain? Sekarang baru nak bincang! Kalau nak buat as a group patutnya dari awal dah ‘unite’. *cewwah cakap senang!* Ya, memang senang! Terasakah bila I cakap macam tu? Memang betul! I tau I tak handle apa-apa so nampak macam mudah je kan untuk berkata-kata tapi bila ditanya awal-awal tak nak respon. Inilah padahnya! Pasal pensyarah pulak, I malas nak argue dalam kelas tadi sebab I malas. I kenal sangat dia. I dah 5 semester menghadap dia. I tahulah dia jenis yang susah untuk dibawa berbincang sebab dia mesti nak menang. *agak-agaknya lecturer MR semua macam tu ek* But still, I respect him. All the things that he mentioned this afternoon are right. Everybody has their own opinion. Agree? Like me! To be selfish, I memang akan kata, “Alahhh, baru je pergi kot.” Tapi I faham orang lain punya situasi dan perasaan. Everyone has made a choice. Me too! When I said I choose KL, I’ll stick to that decision. I want to be fair. 


life isn't fair





Cakap pasal adil, konon buat perbincangan sebab nak kata sepakat. Demokrasi konon! Baik they allz guna sistem autokrasi je. Tanya siapa nak pergi sanalah, sinilah last2 semua orang kena setuju untuk pergi ke Pulau Langkawi tu. Dah tau majoriti setuju tak payahlah bincang. *sigh* That is the most stupid part. =.=


sigh


Full stop!


STOP Colin Morgan


p/s: What happened in class could happen anywhere but what happens in blog remains in blog. ~XOXO~

No comments: