Sunday, 27 May 2012

Mission Accomplished (Part 1)

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Tajuknya taip dah lama tapi isinya tak siap-siap. Kalau disimpan makanan tu dah basi pun. Ahakz! Jenoh kata orang Johor! *orang negeri lain pun guna kot* Apa yang 'accomplished'nya? Entahlah! I pun tak tahu. *boleh tak tahu?* Haruslah I tahu, I punya blog mestilah ada ceritanya. 

Macam ni... semua orang mesti ada hajat, kan? You allz pun... mesti ada goals ataupun sesuatu yang you allz nak sangat dapatkan ataupun buat. Ya tak? I pun ada juga. Tapi I tak list down lah. I cuma tulis memo dalam handphone jah. Dia samada I letak dalam handphone sebagai reminder atau note, atau I simpan je dalam memory kat kepala otak I ni. You allz pernah dengo tak yang kalau kita angan-angankan je benda tu, lama-kelamaan benda tu akan datang dekat dengan you allz. Macam tulah cara I berangan dan berhajat. Orang jawa ghoyak 'day dream' katanya. Apa-apa hal pun semuanya terletak pada kuasa Allah yang Maha Hebat dan Maha Mengetahui. You allz masukkan dalam doa... baik masa bangun tidur ke, sujud ke, tadah tangan ke atau masa you allz dah nak tidur. InsyaAllah... sikit sebanyak matlamat you allz akan tercapai.

Amboi! Panjang lebo lak I membebel. Ceritanya tak sedahsyat itu pun. Lol! Macam ni... I teringin sangat nak pergi makan KFC punya breakfast. Selalulah dok tweet, dalam Facebook pun pernah cerita tapi gegar je lebih. Boleh kata dari I sem dualah macam ni. *sedih!* Cakap nak breakfast kat situlah, sinilah... tak pergi juga! I ni bangun awal atau lewat ke memang susah nak breakfast. Senang kata sejak I masuk kolej matrikulasilah I jadi macam ni. Hello! I bukan setiap hari lewat okey. Kadang-kadang I tak tidur pun ada. 'Burung hantu'lah katakan... nak dijadikan cerita ibu I ada bagi voucher RM10. Voucher tu boleh guna untuk makan kat KFC atau Pizza Hut. I fikir, I tak suka Pizza Hut so why not I guna untuk breakfast kat KFC kan! Tamat tempoh 30 April 2012 hari tu. *Yes! Dah lama pun cerita ni.* Ibu I bagi 2 minggu sebelumnya. Kononnya termasuk duit belanja sekalilah. Haha!

Ya Allah... susah beno nak ke KFC. Ada je yang tak jadi. I tak ingat sebab apa memandangkan setiap hari ada je aralnya. Akhirnya, hari tamat tempoh tulah baru I pergi. Gigih bangun pagi-pagi walaupun tak ada kelas. Alhamdulillah... dapat juga rasa menu sarapan pagi Restoran KFC. Lol!


Banyak gila okey cheese dia!

Ya, ala-ala McD punya tapi ada bezanyalah.

Jadi, inilah hasilnya. Menunya lagi banyak daripada McDonald's dan lebih murah cuma proportion jelah yang kureng. Rasa not bad cuma harap diperbaiki lagilah. Overall, I bagi 3.5 bintang untuk breakfast KFC. I prefer McDonald's Breakfast more lah.

p/s: More Parts of Mission Accomplished to come. 

Friday, 4 May 2012

Zalora is My New Girlfriend!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Apa tengok-tengok? Tak puas hati? Ya! You ingat you seorang je ada awek baru. I pun ada! Kepada belum ada awek lagi I ada satu soalan untuk you allz. Kau ada?! Hahahaha... Okeylah, I gurau je. Haihh? Gurau pun dah tak boleh sekarang ni kan... nyampah tau! =_= 

I nak cerita ni. I ada habit baru sejak tahun lepas. Seriously, as a marketing student I must have this experience of shopping via internet. Online shopping in other words. Well, I love shopping so there's no problem with that. But! There's a "but" y'allz. It's hard for me to believe or trust this kind of method. Well, you know... we see the object but we cannot touch it. We pay them but at the same time we couldn't see them. Who the hell are they, right? Semuanya di alam maya! Pucuk pangkalnya... you allz kena tahu sendiri mana satu online business yang you allz boleh percaya. I call those people who run this online marketing or business as -commerce people. These people sometimes do such fraud or scam. They take your money then  they vanish. 

Tapi tahun lepas I mula berani try beli secara online ni sebab I dah teringin sangat nak cuba dan apa yang I nampak kat mall tak dapat puaskan hati I. Plus, lagi murah beli secara online. Tahukan? Kay Korean Men's Wear Collection inilah penyebabnya. Hahaha! It's okay... buat masa ni I sangat berpuas hati. Alhamdulillah barang kedua yang I beli dengan Kay baru je sampai kat JB hari Isnin lepas. Geram sebab sampainya satu hari je selepas I balik ke Melaka semula. Tak sabo nak pulang ke JB. Hehe~

Tengok! Sibuk cerita pasal benda lain lak. Kasihan awek I si Zalora tu. Okey! Si Zalora ni I start jumpa dia masa kat dalam YouTube. Selalu je muncul masa I tonton video tahu. Jadi sampai hari Selasa lepas I jadi curious nak tahu. Siapa dia ni? Apakah? Dia ada kat mana sekarang? Apa yang dia ada? Tettttt!!!!! You allz fokus tak sekarang ni? I ce citer pasal online shopping centre okey. Bukan pasal awek lagi. Haha! I sengaja jelah jalan-jalan dalam tu tengok-tengok kasut dulu. Mesti kasut dulu! Tak tahu kenapa. Sekali I terjumpa satu barang yang I dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat berangan nak beli tapi tak pernah kesampaian hajat I. Apa dia? I tak nak beritahu. =P Bff I patutnya tahulah sebab I ke KL dari tahun lepas sampai ke tahun antaranya sebab cari benda tulah. Sementara tu I nak bagi you allz tahu sikit macamana nak shopping dengan Zalora ni. 


Step 1: You allz kenalah masuk laman web Zalora dulu! Kalau you allz serious nak shopping, apa kata you allz tekan "Log in". Nanti adalah caranya untuk you allz sign up. Mudah sangat! Ataupun pilih jantina 'Woman' atau 'Man' tu. *Sorry 'SheMale' tak ada.* Lalala~ Masukkan email address dan klik "Sign up"


Step 2: Kalau you allz dah berkenan dengan barang tu. Bila you allz tekan je "Add to wishlist", barang yang you allz berkenan tadi tu terus masuk dalam 'Cart' a.k.a. bakul/troli. Faham? Belum pasti lagi you allz beli so you allz tak payahlah risau nak kena bayo ke apa. (:


Step 3: Bila you allz dah pasti nak beli baru klik "Buy Now", maka nanti akan keluarlah page yang meminta info peribadi you allz macam nama penuh dan alamat segala. Yelah, kenalah jawab habis girlfriend I nak hanto ke mana lak? *sengal lah you allz ni!* Lepas tu pilihlah, samada you allz nak bayo guna kad kredit, kad debit, CDM ataupun by hand. Faham? I tak sure ada kot cara pay pal tu. 


Step 4: Nanti bila you allz dah isikan semua maklumat yang Zalora suruh, maka akan masuklah benda kat atas ni dalam email you allz. Just untuk confirm dan pada masa yang sama, akan ada keluarlah benda yang seperti gambo diatas step 3. Itu untuk suruh you allz bayo amaun yang you allz dah order siap dengan confirmation number

Macamana? Mudah ke tidokkk?? Hahaha! I bet ramai yang dah tahu dan lagi bijak daripada I. I cuma sengaja je nak ajo you allz cara budak-budak tadika shopping barang. Kalau dengan Kay, lain caranya since dia kat dalam Facebook. Ini ala-ala macam you allz shopping kat Amazon.com ataupun eBay ataupun Mudah.my. As simple as that! InsyaAllah sampai esok. Okeylah, I dah ngantuk. Tata you allz! ~XOXO~

p/s: Tak sabonyaaaaaaaaaaaaaaaa! ;D

Tuesday, 1 May 2012

Happy Labour Day!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

I nak ambil kesempatan ini...
untuk ucapkan,
HAPPY LABOUR DAY!!!
a.k.a.
Selamat Hari Buruh!
Hehehe~
Bukan hari bekerja okey sebab...
sepatutnya semua orang yang bekerja tak sepatunya bekerja hari ni.
*apa ayat I ni?*
I think it's not too late lah.
Ucapan ni ditujukan khas kepada...
ibu dan ayah...
yang gigih bekerja mencari rezeki halal *insyaAllah*...
untuk we allz anak-beranak.
Lepas tu,
kepada bff I...
Rya & Sakinah.
Masing-masing kerja dan praktikal.
Serta kawan-kawan I yang lain...
yang sedang buat latihan industri katanya...
termasuklah si Azem semua.
Hihihi~
Selamat bercuti you allz!
Hari ni je okey.
Tak payah nak sambung sampai Ahad lak. 
*melampaulah tewww*