Friday, 4 May 2012

Zalora is My New Girlfriend!

Assalamualaikum & heyy y'allz!

Apa tengok-tengok? Tak puas hati? Ya! You ingat you seorang je ada awek baru. I pun ada! Kepada belum ada awek lagi I ada satu soalan untuk you allz. Kau ada?! Hahahaha... Okeylah, I gurau je. Haihh? Gurau pun dah tak boleh sekarang ni kan... nyampah tau! =_= 

I nak cerita ni. I ada habit baru sejak tahun lepas. Seriously, as a marketing student I must have this experience of shopping via internet. Online shopping in other words. Well, I love shopping so there's no problem with that. But! There's a "but" y'allz. It's hard for me to believe or trust this kind of method. Well, you know... we see the object but we cannot touch it. We pay them but at the same time we couldn't see them. Who the hell are they, right? Semuanya di alam maya! Pucuk pangkalnya... you allz kena tahu sendiri mana satu online business yang you allz boleh percaya. I call those people who run this online marketing or business as -commerce people. These people sometimes do such fraud or scam. They take your money then  they vanish. 

Tapi tahun lepas I mula berani try beli secara online ni sebab I dah teringin sangat nak cuba dan apa yang I nampak kat mall tak dapat puaskan hati I. Plus, lagi murah beli secara online. Tahukan? Kay Korean Men's Wear Collection inilah penyebabnya. Hahaha! It's okay... buat masa ni I sangat berpuas hati. Alhamdulillah barang kedua yang I beli dengan Kay baru je sampai kat JB hari Isnin lepas. Geram sebab sampainya satu hari je selepas I balik ke Melaka semula. Tak sabo nak pulang ke JB. Hehe~

Tengok! Sibuk cerita pasal benda lain lak. Kasihan awek I si Zalora tu. Okey! Si Zalora ni I start jumpa dia masa kat dalam YouTube. Selalu je muncul masa I tonton video tahu. Jadi sampai hari Selasa lepas I jadi curious nak tahu. Siapa dia ni? Apakah? Dia ada kat mana sekarang? Apa yang dia ada? Tettttt!!!!! You allz fokus tak sekarang ni? I ce citer pasal online shopping centre okey. Bukan pasal awek lagi. Haha! I sengaja jelah jalan-jalan dalam tu tengok-tengok kasut dulu. Mesti kasut dulu! Tak tahu kenapa. Sekali I terjumpa satu barang yang I dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat berangan nak beli tapi tak pernah kesampaian hajat I. Apa dia? I tak nak beritahu. =P Bff I patutnya tahulah sebab I ke KL dari tahun lepas sampai ke tahun antaranya sebab cari benda tulah. Sementara tu I nak bagi you allz tahu sikit macamana nak shopping dengan Zalora ni. 


Step 1: You allz kenalah masuk laman web Zalora dulu! Kalau you allz serious nak shopping, apa kata you allz tekan "Log in". Nanti adalah caranya untuk you allz sign up. Mudah sangat! Ataupun pilih jantina 'Woman' atau 'Man' tu. *Sorry 'SheMale' tak ada.* Lalala~ Masukkan email address dan klik "Sign up"


Step 2: Kalau you allz dah berkenan dengan barang tu. Bila you allz tekan je "Add to wishlist", barang yang you allz berkenan tadi tu terus masuk dalam 'Cart' a.k.a. bakul/troli. Faham? Belum pasti lagi you allz beli so you allz tak payahlah risau nak kena bayo ke apa. (:


Step 3: Bila you allz dah pasti nak beli baru klik "Buy Now", maka nanti akan keluarlah page yang meminta info peribadi you allz macam nama penuh dan alamat segala. Yelah, kenalah jawab habis girlfriend I nak hanto ke mana lak? *sengal lah you allz ni!* Lepas tu pilihlah, samada you allz nak bayo guna kad kredit, kad debit, CDM ataupun by hand. Faham? I tak sure ada kot cara pay pal tu. 


Step 4: Nanti bila you allz dah isikan semua maklumat yang Zalora suruh, maka akan masuklah benda kat atas ni dalam email you allz. Just untuk confirm dan pada masa yang sama, akan ada keluarlah benda yang seperti gambo diatas step 3. Itu untuk suruh you allz bayo amaun yang you allz dah order siap dengan confirmation number

Macamana? Mudah ke tidokkk?? Hahaha! I bet ramai yang dah tahu dan lagi bijak daripada I. I cuma sengaja je nak ajo you allz cara budak-budak tadika shopping barang. Kalau dengan Kay, lain caranya since dia kat dalam Facebook. Ini ala-ala macam you allz shopping kat Amazon.com ataupun eBay ataupun Mudah.my. As simple as that! InsyaAllah sampai esok. Okeylah, I dah ngantuk. Tata you allz! ~XOXO~

p/s: Tak sabonyaaaaaaaaaaaaaaaa! ;D

No comments: