Thursday, 21 June 2012

Movie Theater No More

As salam & heyy y'allz!

Haiiiiissshhh... I sebenonya ada banyak gila kerja nak kena siapkan ni tapi... tak bolehlah selagi tak buat satu entry baru. *at least one lah* Sejak dua tiga empat lima enam tujuh dan lapan menjak ni ada sahaja pengakuan yang I nak buat. Kali ni... benda yang dah lama I simpan seorang diri. Entah macamana, I rasa I patut tulis dalam blog ini supaya semua kawan I tahu.

I dah tak nak tengok wayang lagi. YES! Again, I repeat. I don't wanna go to the cinema anymore. Whyyyy???

I don't know... maybe it's time for me to avoid the place. Maybe I should have some limit in having fun. Or... maybe I just don't wanna go to the theater anymore. I just don't feel like to go anymore. Mungkin Allah dah tarik nikmat tu daripada I. Besides the fact that watching movie in the cinema is forbidden in Islam. 

Admit it people! I'm saying the truth. Yes, it's hard to stop watching movie in the movie theater. Me too! I mula-mula fikir larangan itu tidak benar. Yelah, sebab I suka ke situ. I pergi dengan bff I selalunya. We were so happy back then. I fikir lagi... bukan I buat perkara tak senonoh pun dalam tu. Semuanya bergantung kepada niat. Betul? Ya, memang betul. Tapi... orang lain dalam panggung tu yang buat 'benda' tak elok kita tak nampak. Actually, I've seen it before. Once maybe. I tak payah terangkan lebihlah ya. (:

Apa yang I boleh cerita... I dah tak ada rasa nikmatnya lagi. Last time masa awal semester ni. Itu pun sebab segan nak tolak. Kakak angkat I ajak tengok Hunger Games... yang mana I dah tolak tapi lepas dipujuk-pujuk, I ikutkan juga. Dah pula tu orang tu kakak I kan. But, the feeling has changed!

Change

I tak rasa tenang bila masuk dalam panggung wayang tu lagi. I tak tahu kenapa. I just don't know why. I tahu yang I cuma tengok filem yang biasa-biasa sahaja. Bukannya rated 18SX ke apa. Tapi tetap macam itu perasaanya. 

Sejak bila? I pun tak ingat... yang penting dah lama. Sejak tahun lepas mungkin? Atau pun tahun sebelum tu lagi. Obviously, Norman & Azem should have notice it. Sebab I dah banyak kali elak tengok wayang. Alasan tak ada duit. Awal sem ke, tengah-tengah sem ke, apatah lagi akhir sem macam sekarang. Yang pelik tu bila orang ajak I tengok wayang dalam hati I terus macam gemuruh tau. Seolah-olah hati kata, "Alamak!!" Macam tak rela.

Jadi, I nak tegaskan kat sini. Kepada rakan-rakan yang membaca. Kalau you allz nak pergi tengok movie, janganlah ajak I lagi okey. InsyaAllah I akan tolak pelawaan you allz. Walaupun you allz kata nak belanja. I've made up my mind. I harap you allz hormatilah ya keputusan I ni. Ini bukan mudah okey sebab dalam zaman yang moden ni. I tahu dugaannya beso. Berhenti untuk melakukan sesuatu yang sudah menjadi satu kebiasaan. Plus, watching movie in the cinema was one of my favourite things to do. 

people change

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
'Rabbabaa Laa Tuzigh Quluubanaa Ba’da Idz Hadaitanaa wa Hab Lana Mil-Ladunka Rahmatan Innaka Antal-Wahhaab'

Ertinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; 
karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).”
(QS. Ali Imran: 7)

Kita semua akan berubah. Sama ada you allz terima perubahan tu atau tidak, terserlahlah...

p/s: Ya Allah... Engkau tetapkanlah hati kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Membolak-balikkan hati kami. *amin*

2 comments:

Cha'a said...

oh man! serious eh forbidden? imean,, duhh.. dr dulu lg isu xleh tgk wayang yada yada ni. tp, mmg ada hukum yg btul2 termaktub ek? i cume taw if niat terpesong jep. tahla. sebenrny baiklah dielakkan kan?

its a gud thing my close friends bkn kaki wayang. i pun x. i x minat. sbb tu i dont care if org kata ketinggalan ke hape ke. yelah, bnde x bek if ketinggalan zaman pe de aku kesah. haha!

oh n dont feel bad turning off people's invitations. ckp, NO, sudah. hehe

Mikah Lurima said...

Cha'a>> Actually, I believe it is. Based on my reading lah. Masa I minat dulu I pun akan kata "Alah, niat elok tak apa." The thing is, it's not about our niat anymore.

Setahu I duduk dalam satu bilik yg gelap sesama kita yg bukan muhrim lepas tu sekadar berhibur dan ada pula orang2 bukan muhrim yg kita tak kenal buat berdua2an kita pun sama2 dapat equal dosa. *I think lah*

Senang kata, bila kita rasa dah was-was dan tak sedap hati tu better avoid jelah. Ye tak? (;

Thanks for commenting. ^_^ I'll straight away say "NO" after this.