Tuesday, 30 July 2013

Juadah Berbuka Favourite (Part Two)

Assalamualaikum & hey you all!

Diam tak diam dah masuk malam 1 likur. Kan? Tahu-tahu je dah raya nanti. Hmm... sedih sebenonya Ramadhan dah nak habis ni. Ayah selalu kata, "Kalau boleh nak puasa je sampai bila-bila." Allah hai... kalau macam tu memang bagus. Tapi, menyambut hari mulia Aidifitri tu kan satu ibadah juga. Setuju? So, sempena dah berlalunya 20 hari berpuasa, I nak share lah gambo-gambo juadah berbuka puasa yang I rasa mungkin you all tak makan lagi Ramadhan kali ni. Hehe

Nampak tak ada dua makaroni kat situ.
Dua-dua Makaroni Goreng.
Yang atas tu, I punya. Ada cheese. *WAJIB*
Yang bawah tu tak ada cheese tapi banyak 'sampah-sarap'.
I tak makan tu. Tak retilah.
Almaklumlah, hampir 23 tahun hidup tak makan bawang, sayur dan lain-lain.
Huhuhu

Ini rasanya semua orang boleh teka.
Frankfurter dan roti.
I rasa senang bagi nama Roti Gulung Goreng je.
Simple, boleh buat sendiri.
Bahan tak banyak.
Budak tadika pun boleh buat. 

This one!
Ini selamanya favourite I.
Tak bulan puasa pun I cari.
Kuih Cara nama diberi.
Sedap!
Tapi kalau tangan yang 'elok' lah yang membuatnya,
Beneath dia ada gula.
Tak banyak sangat tapi bila gigit dia meleleh.
Auuuuuuuuuuum!

Hehehe...
Ini you all dah masuk zon kuih raya.
Hari tu ada sekali tu ayah bawa balik macam-macam untuk buka puasa.
Kawan ayah bagi.
I suka gila kuih Bangkit ni.
Bangkit Cheese namanya.
Popular kot sekarang.
Dah dapat kat 'hantu keju' ni.
Habislah I ngap. Ngee~

Ini kuih raya buat sendiri.
Well, every year my mom will bake at least 6 to 8 types of kuih raya.
Yang putih tu namanya Shortbread Butter Cookies.
Raya tahun lepas I banyak sangat makan kat rumah sepupu.
Akhirnya, ibu decide untuk buat sendiri tahun ni.
Those brown cookies...
... namanya Biskut Quaker Oat.
Tapi letak serbuk koko dan hias dengan susu tepung.
Taklah nampak bosan.
Dua-dua memang kesukaan I.
Nak?
Mehlah!
Jemput... jemput. 
Jemput tengok je! ;P

Okeylah, sampai di sini sahaja. Malam ni dah malam ke 21 Ramadhan. I nak ambil kesempatan ni untuk ajak you all semua yang membaca ni, jomlah sama-sama mengimarohkan masjid. Tak penuh Terawih pun tak apa. Buat sekadar yang mampu. Lebihkan bersedekah, baca al-Quran dan bertasbih berzikir. InsyaAllah, sekiranya ditakdirkan Allah untuk bertemu dengan Lailatul Qadar, maka bertemulah kita dengannya. Aamiiin... 

Sumber: Facebook

Monday, 29 July 2013

Redha

Assalamualaikum & hei semua.

Belum seminggu lagi Snow pergi tapi I rasa I dah boleh terima sedikit demi sedikit hakikat kehilangan kucing tersayang tu. I redha. We all semua redha. So, bila kata redha kenalah teruskan kehidupan seperti biasa. Serahkan semuanya pada Allah. InsyaAllah, akan datang kebaikan disebalik segala yang dah berlaku. Apalah sangat kesedihan I ni nak dibandingkan dengan saudara seIslam kita di Mesir, Syria dan lain-lain tu kan? Ibarat setitik air dari seluas lautan. Fyi, I dengan my mom sedang mencari anak kucing putih yang boleh di'adopt'. Kot kot ada yang nak berikan secara free ke, nak jual ke bolehlah contact I kat blog ni eyh. InsyaAllah, we all ni calon-calon 'keluarga angkat' yang sesuai. We all sihat, berkemampuan dan suka pada kucing. *nuffsaid* Okey, nak sambung tulis next entry. Cau!

Sumber: Google


Thursday, 25 July 2013

Buat Pencinta Kucing

Assalamualaikum

Dah lebih 12 jam pun lepas Snowy pergi.
Rasa hiba masih ada lagi.
Tapi I akan cuba untuk ingat rupa dia yang comel supaya I tak rasa sedih.

Ini...
I ada hal nak disampaikan.
Kepada semua pencinta kucing.
Kalau you all ada bela kucing.
I harap you all ambil beratlah pasal kucing-kucing tu semua ya.
Kalau jadi macam entry I yang sebelum ni.
Cepat-cepat bawa jumpa vet tau.
Kucing ni ada macam-macam penyakit.
Macam manusia juga.

Kalau ada yang kencing berdarah tu ambil gambo dan tunjuk kat doktor.
Pastikan pergi ke klinik haiwan yang boleh dipercayai.
Maksud I doktor atau pegawai perubatannya.
Untuk orang JB.
Kat BBU ada banyak pilihan.
Pet Paradise Clinic tu I rasa bagus.
InsyaAllah, tak mahal.
Dengan haiwan kesayangan ni jangan kedekut duit tau.
InsyaAllah, murah rezeki nanti. (:

Plus,
I nak cakap.
Kalau kucing you all miang nak kahwin nanti.
Jangan beri dia kahwin sesama kucing dari baka atau famili yang sama tau.
Macam manusia juga.
Kahwin sesama keturunan ni tak elok.
Mungkin ada kena mengena dengan gene atau DNA kot.
I don't know much 'bout science.
Ada kemungkinan itulah sebab kenapa nyawa Snowy tak panjang.
Ibu I pun dah sedar pasal hal ni sekarang.
Dulu I terangkan tak mahu ambil serious.
Tapi,
lepas doktor mention hal yang sama barulah...
Bukan apa,
try pasangkan kucing tu dengan kucing baka berlainan.
Kasihan,
nanti anak-anaknya lahir tak sihat.
Cepat mati dan sebagainya.
Penat ibu kucing tu beranak.

Lastly,
kalau you all nak rasa
kasih sayang yang tak bersyarat.
Belalah kucing.
'Diorang' ni tak bersyarat pun.
Kalau you all sayang kat kucing tu,
kucing tu pasti dapat rasa perasaan you all.
Dan you all akan rasa nikmatnya disayangi.
Apa-apa pun,
mereka ni makhluk Allah macam kita.
Pengajaran yang I dapat sejak dari dulu.
Kita akan rasa betapa berharganya mereka yang kita bela tu,
bila mereka dah tiada. 

Kepada yang tidak faham
I tak suruh you all faham pun.
Terima kasih sebab sudi baca.
~As salam~

Wednesday, 24 July 2013

Kau Pergi Jua

Assalamualaikum...

Awal-awal I beritahu yang entry ni ada sedikit bahagian yang kurang menyelesakan.
So, kalau tak ready jangan baca.
Terima kasih.
I tak sangka ini akan jadi salah satu entry untuk bulan Ramadhan ni.
I tak sempat pun nak kongsi cerita happy tentang Snowy.
Dia dah pun tinggalkan we all sekeluarga untuk selamanya.
Siapa Snowy?

Snowy ni anak kucing I yang terbaru.
Anak kepada Dolly...
Siapa Dolly?
Dolly kucing paling tua yang ada kat rumah sekarang.
Snowy ni the only anak Dolly yang dapat survive.
5 adik beradik dia yang lain meninggal tak sampai 2 minggu lepas lahir.
I ingat Snowy ni akan jadi kucing putih pertama we all tapi...
 Allah lebih sayangkan dia.

Snowy a.k.a. Snow ni dah 2 bulan setengah umurnya.
Sayang sangat kat dia.
Yang geli hatinya, 
mula-mula we all sangka dia ni betina.
Sebab anu dia tak nampak.
Sampailah dia mula sakit sejak 2 minggu lepas.
Selepas jumpa vet.
Barulah we all tahu yang dia ni anak kucing jantan rupanya.




Comel kan dia? :')
Sejak I dah tak kerja ni dialah teman I bermain kat rumah.
Baik je Snow ni.
Gigit-gigit, cekau-cekau tu biasalah.
Sedih...
... kesan cekau dia tak hilang lagi kat tangan I.
Tapi dia dah pergi.

Kelmarin...
... we all bawa dia ke klinik.
Untuk kali keberapa pun I tak pasti.
2 minggu lepas...
... dia mula kencing berdarah.
Tapi tak banyak.
Sikit-sikit je. Adalah setitik dua macam tu.
So, bila dia masih tak sihat lagi.
I dengan adik I bawalah ke klinik haiwan.
Doktor kata masalah dia sebenonya bukan batu karang.
Since, kucing beso macam tu tak mungkin kena batu karang.
Sebab sebelum ni doktor dah bagi ubat lawaskan kencing.
Rupanya,
pundi kencing Snow dah bengkak.
Saluran kencing dia kecil sangat.
Jadi,
air kencing susah nak keluo.
That's why kat rumah dia asyik mengiau macam menjerit je.
Kasihan sangat... tak sampai hati nak dengar.

We all tinggalkan kat klinik sampai petang.
Bila fetch dia petang tu...
... doktor beritahu yang masa dia kencing ada partikel kecil ikut keluo sekali.
Pelik!
Doktor kata, mungkin makanan tak sesuai.
Doktor klinik ni sangat dedikasi okey.
Dia tolong picitkan testikel Snowy supaya air kencing yang dah
bertakung dalam pundi yang bengkak tu boleh keluo.
Doktor kata masalah ni akan berulang seumur hidup dia.
Allahuakbar!
Itu dah cukup berat untuk we all dengar.

Semalam...
... Snowy still sakit lagi.
Lepas balik dari klinik,
we all beri makan dan minum pakai syringe.
Ibu suruh I bawa Snow ke klinik lagi.
Mengharapkan doktor boleh monitor dia sampai dia sihat sikit.
Bila dah nak balik dari klinik lepas tinggalkan Snow...
... tiba-tiba doktor panggil masa we all dah dalam kereta.
I sangat tak sangka.
Doktor kata yang pundi kencing dia dah pecah pun.
It means, hayat dia memang dah tak lama dah.
Adik I memang dah nangis kat klinik tu juga.
Of course I tahan perasaan.
Doktor suggest bawa balik je habiskan masa dengan Snow.
Allah hai...
... we all punya blur sampai we all kata tak apa.
Tinggal kejap.
Nanti ibu ambil lepas balik kerja.
Actually I dengan adik I tak sanggup nak hadapi benda tu.
Yes, this is not the first time that we lose a cat.

Last year,
Baby meninggal depan mata I kot.
Tak sanggup nak deal lagi sekali.
Tapi Snow ni kecil lagi.
You know, a kitten. He's just a baby.
Hancur luluh hati I.
Kecewa, marah dan sangat sedih.
Tak usah katalah I dah nangis sejak bila kan.
Masuk hari ni memang 3 hari berturut-turutlah.
Asal teringat je maka meraunglah jawabnya.

We all layan dia sebaik mungkin semalam.
Usap-usap dia setiap kali dia mengerang kesakitan.
Teman dia.
Cuba bagi makan dan minum walaupun pundi dia dah tak ada.
Doktor kata urea dia dah masuk kat salur lain.
Seelok-eloknya dia tak makan minum tapi...
... you bayangkan orang yang nak mati.
Mesti dia haus dan letih tak berdaya.
Jadi, terpaksa juga beri dia rasa air dan makanan.
Kesihan...
Kalau you all tengok macamana dia excited nak minum air bila haus.
Hmm... 
We all beri kebebasan untuk dia.
Biarlah dia nak lepak mana pun.

Masa sahur tadi dia sedar lagi.
I layankan je.
Belai dia...
... bercakap dengan dia.
I try tengok tv untuk lupakan stress yang I rasa beberapa hari ni.
Well... actually, we, all of us felt the same way.
Sambil ulang alik tengok-tengokkan dia.
Ngantuk sebab tak tidur sejak sahur.
I masuk bilik mandi nak jengukkan Snow.
Sekali, tengok dia dah tak sedar.
He's gone.
I was so speechless.
Allah dah ambil nyawa dia.

Ya...
... I dengan ibu doa yang sekiranya dia menderita sakit.
Lebih baik Allah ambil dia.
Tak sanggup nak tengok dia menahan sakit.
Ya Allah hai...
... sedih sampai tak boleh nak mengalirkan air mata dah.
Apa-apa pun we all dah usaha.
Tawakkal dan redha jelah dengan apa yang terjadi.
Almost tiga bulan we all jaga dia.
I curahkan sepenuhnya kasih sayang I kat Snow.
Sejak Baby meninggal last year,
I dah tak ada kucing favourite lagi kat rumah.
Tapi,
sejak Snow ada setiap hari I happy.
I suka tengok telatah dia.
Hmm...

Petang...
... lepas ibu balik kerja we all tanam dia sama-sama.
He'll be missed so badly.
Semoga Allah merahmati dia dan semua kucing yang we all pernah bela.
Aamiiin...

Saturday, 20 July 2013

"Beli Majalah-majalah Lama"

Assalamualaikum & heyy you all!

Malam ni asyik muka I je naik kat blog agaknya. Nak buat macamana. Dah idea melimpah ruah gitu. Lol! Ceritanya macam ni... I start kemas bilik tidur I sejak minggu lepas. Tak habis-habis! Bayangkanlah, dah dua tahun tak dikemas. Sebelum ni belajo lepas tu praktikal. Barang makin bertambah. Pindah dari Melaka balik ke JB bawa balik barang macam baru keluo merompak dari Jusco. Aiyyoo! Seriously, I'm not joking. Dah namanya shopaholic pula tu. Laaaaaaaaaaagilah! 

So, punyalah kemas-kemas... sambil-sambil tu jumpa barang lama. Itu yang I ambil masa sampai hari ni tak settle lagi tu. Jumpa pula majalah lama. Actually, I memang nak get rid semua tu. Jual ke kitar semula ke I tak pasti yang penting kasi berambus sama itu balang dari kamar beta. #tibatiba

I ni manusia biasa yang tak lari daripada suka dengan hiburan. Jadi, antara tanda-tandanya adalah membeli majalah hiburan. Sebelum kenal Galaxie magazine, I ni peminat setia majalah Hype!. You all pernah dengo tak? Dia adik-beradik Gempak Starz all those mags tapi versi hiburan sahaja. Maka, segala datuk nenek artis ada dalam tu. Yang I paling suka lirik lagu. Almaklumlah, suka menyanyi... zaman I sekolah menengah dulu mana ada macam sekarang. Print je lirik. No! Dulu, lebih kepada tulis lirik tu. Gigih ni minah-minah jiwang karatz kat sekolah I dulu dengo lagu tu kat radio letak speaker sebelah telinga semata-mata nak salin lirik. Tak faham! Hahahahaha

Tapi, hari ni dalam sejarah. Berpuluh-puluh majalah Hype! I tu I jualkan kat apek "Beli Surat Khabar Lama". Dandan I angkut keluo rumah dia datang. Macam janji-janji je kan? Hahaha... Adalah dalam 20 kg. You all tahu I dapat berapa?


Ya! RM4.50 je! Itu pun sebab ada tolak barang plastik dengan kotak kosong. Okeylah tu kan, asalkan segala barang lama yang memenuhi bilik dan mengumpul habuk dapat dibuang. #alhamdulillah


Inilah rupa majalahnya. Ini jelah yang tinggal I simpan untuk buat kenang-kenangan. Lirik best I simpan semuanya. Yang cover ada Anuar Zain tu wajib simpan. Haha!


Hobi lama perlu diubah, ditukar dengan hobi baru. Simpan duit. Kurangkan beli majalah. Beli buku ilmiah ke lagi bagus. Paling tidak pun menabunglah. Dapat membantu hari tua I nantikan? Ngee...

p/s: Banyak lagi hobi yang pelik-pelik.

Shop Till You Drop

As salam & heyy you all!

Hmm... dah sedia maklum, semua bestfriends I tahu yang I ni shopaholic. Bak kata cousin I, I ni tak boleh ada kad kredit. Dilarang sama sekali untuk ada walaupun sekeping. Huhuhu! Itulah tahap ke-shopaholic-an I. *ishk ishk ishk*

I ingatkan yang I takkan shopping lagi dah masuk bulan Ramadhan ni. Dengan alasan dah cukup dah. Semua dah ada. Kononnya apa yang I dah beli sehari dua sebelum bulan puasa hari tu dah mencukupi. Sekali? Eh! Ada lagi. Dan I memang salahkan Zalora. Rasa nak cekik-cekik je Zalora tu! =_=


I betul-betul harapkan yang ini last. I mean lepas ni jangan beli apa-apa lagi sampailah dua bulan kemudian ke apa. Amekaw! Datang-datang je kotak beso terus. Tapi lawo juga kotak dia. Hehehe... tengok gaya kawan I si Faiz pun dah mula berjinak-jinak dengan si Zalora ni. Hmm... 


Ini salah satu penyebabnya I asyik addicted dengan Zalora ni. Voucher code bagai semua tu. Aarrhghhh! Tak nak guna tapi last last terguna juga. Spell lagu Yuna tu tak berkesanlah kat Zalora ni. Huhu... Cukuplah... insyaAllah, I nak berehat sekejap daripada shopping. *ye ye orrr je*

Jadi, apa-apa hal pun. Alah membeli, menang memakai orang Zimbabwe kata. #eh Kalau you all jenis tak hairan dengan shopping mopping ni, alhamdulillah lah. Good for you. Susah kalau jadi macam I ni. Tengok offer sikit je kalah terus nak beli. Asalkan pakai tak apa, jangan simpan buat pekasam dalam almari pula. Macam tu baik sedekah je duit kat anak yatim. *cakap depan cermin ke?* Okeylah, assalamualaikum.

Friday, 19 July 2013

Juadah Berbuka Favourite (Part One)

Assalamualaikum & hey you all!

Diam tak diam dah 10 hari kita menempuhi Ramadhan. 
How so far? Ada skip tak? Hehehe... you all jangan. 
Dah tua bangka dah. 
Tak payah nak skip sangatlah. Jotos nanti baru tahu! *amboi garangnya* 
Well, I tak ada update apa-apa sejak first day puasa hari tu. 
Nak update apa pun tak tahu. 
Tapi bersempena hari ke sepuluh Ramadhan ni,
 I terbuka hati dan tanganlah nak update entry baru. Hihihi

As you all know... bulan Ramadhan ni bulan yang penuh barakah dan penuh... 
... penuh dengan makanan semasa berbuka puasa. 
Jadi, I pun naklah share apa yang I makan untuk berbuka.
 Tapi tidaklah menu setiap hari. 
Selected food only! 


Yang ini tiap-tiap tahun mesti ibu I buat. I panggil 'pengat' je. 
Nama dia Bubur Candil. Ada yang panggil Pengat Tepung Pulut Bersagu... 
... ada juga yang panggil mula dengan perkataan 'bubur'. 
Masing-masinglah kan? Ada I kisah? 
Yang penting masuk perut... sedap. Auuuummm!
Amaran: Tak ada gigi jangan makan. =P

Ini first time my mom masak Carbonara hari tu. 
Tak ingat buka puasa yang keberapa. 
Seriously, tak cukup!
Why??
Sebab I ni hantu cheese
Alhamdulillah... sangat menyelerakan.
I prefer ini berbanding pizza. Hehehe

Onde onde a.k.a. Buah Melaka.
Ini pun favourite I.
Setiap bulan Ramadhan mesti ibu I akan buatkan at least sekali.
I memang suka dessert Melayu berasaskan pulut ni.
Kenyal-kenyal, manis dan berlemak.
Yes, you heard me.
BERLEMAK! 
Hahahaha

Okey, ini adalah Pengat Jagung.
Dah lama ibu tak buatkan untuk we all.
Seronok sangat makan sampai 3 mangkuk.

Ini adalah lengkong a.k.a. agar-agar.
Ibu belikan tadi kat bazar Ramadhan.
Itu pun sebab terpaksa singgah layankan adik I.
Sangat cantik dan unik rupanya.
Tapi rasa biasa je.
Maybe you all boleh buat sendiri kat rumah untuk berbuka puasa nanti.
Mudah je!
Tapi kalau nak meletop macam kat atas ni,
alamatnya next Ramadhanlah baru you all dapat makan. 
Lol! 

Well, so far ini jelah juadah yang menarik minat I untuk dikongsikan bersama-sama.
Sebagai cadangan je okey.
Tak ada niat nak buat you all terliur sampai terhirup balik air liur. 
*eeeeeeeeeeewwwwwwww!!!*
Manalah tahu you all dah tak ada idea nak cari apa kat bazar ataupun...
... nak masak sendiri ke kan?
Kenapa banyak manis-manis je?
Sebab makanan yang masin-masin, lauk-pauk bagai tu dah biasa sangat.
Plus, I love dessert. Teehee!
Tapi ingat ya, jangan lupa minum air masak atau air kosong
selepas makan manis-manis ni.
Selamat berpuasa!

~As salam~

Tuesday, 9 July 2013

Ramadhan al-Mubarak 1434H

Assalamualaikum & salam sejahtera...

I nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan...
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!
Kepada semua umat Islam di seluruh dunia. 
*yang faham BM lah of course*
Selamat berpuasa ya, semua!
InsyaAllah, semoga tahun ni amalan kita dapat
ditingkatkan, lebih berbanding tahun yang sebelumnya.
Lepas tu diharapkan istiqamahlah hingga ke hari-hari
yang seterusnya. *aamiiin*

Source: Facebook

Jaga makan minum you all.
Elakkan minuman berais.
Banyakkan minum air suam atau air mineral.
Makan kurma tahu.
Peringatan untuk orang macam I yang kurang minat dengan buah kurma ni.
Sunnah tu sunnah! ;D
Then,
banyakkan membaca al-Quran ketika ada masa lapang.
Elakkan bergosip dan membazir.
InsyaAllah tidur lebih awal supaya dapat bangan awal untuk bersahur.
Banyakkan bersabo, bersedekah dan bermuhasabah diri.
Shopping tu shopping juga tapi yang wajib jangan lupa.
Semoga amalan kita semua diterima oleh Allah S.W.T..
Ikhlaskan hati, insyaAllah semuanya jadi mudhoh. Hehehe

p/s: Peringatan untuk diri sendiri.