Wednesday, 25 September 2013

Aku - Saya - Guwa - I - Ana - Mi

Assalamualaikum...

Sebelum I update blog lebih lanjut.
I ada satu dua permintaan.
I tahu tak ramai pun baca blog ni.
Silap-silap I sorang yang baca. Huhuhu
Jadi I nak minta apa agak-agaknya ek?
Macam ni...
sejak I malas nak update blog ni I ada fikir.
I rasa I nak start guna kata ganti nama 'aku' instead of 'I'.
Kenapa?
Eh! Suka hati I lah. #tiba #emo
Macam ni...
I rasa I lebih selesa dan cepat bila menaip guna 'aku'.
Selesa means jujur.
Ibu I sendiri ada cakap, "Guna 'aku' tu nampak lebih mesra."
Ibu I okey.
Cikgu Bahasa Melayu tu yang kata macam tu.

'Kita'?
Ewwwwwwww!
Even I orang Johor pun.
Kita tu macam tak sesuailah.
Geli! #lol
'Kawan'?
Lagiiiiiiiiilah! #ewwwwww
So, I rasa tiba masanya I nak guna 'aku'.
Bolehkan?
Bukannya tak ada pendirian.
Cuma rasa lebih jujur dan selesa.
Ini kira macam mintak kebenaran korang lah.

Apa? Panjang?
Lantaklah!
3 aksara je kot...
Aku nak guna 'aku' jugak!
Asalkan maksud sampai.
Bio korang dapat rasa lebih dekat dengan apa yang aku nak cerita.
Huh! Nampak tu?
'Korang'.
So after this no more 'you all' dan 'we all'.
I'll use 'korang' afterwards.
Aku malu nak guna 'aku' dulu tapi sekarang tidak lagi.
Hihi

Dan lepas ni,
aku nak guna bahasa paso.
Faham?
Macamana?
Huh! Macam 'tulah'.
'Jek', 'giler', 'brader', 'tebiat' dan sebagainya.

Selain tu,
aku takkan lagi Italic-kan bahasa Inggeris unless perlu.
Sebab aku kejo masa.
Aku nak update dengan mudhoh tanpa perlu edit banyak.
Korang faham kot aku rasa.
InsyaAllah niat sama
Tak ada maksud nak kurang ajo ke apa.
Just,
nak lebih friendly dan melancarkan kerja aku.

Apa?
Eh! English tetap English.
Kadang kadang aku akan speaking.
As usual lah!
Entry full English pun mungkin akan ada.
Bahasa ni ikut mood aku.
Korang selamat aku tak lancar Bahasa Arab.
French jauh sekali! Hewhewhew
Jangan risau...
aku takkan guna bahasa 'sms'.
Macam 'aq', 'ko', 'mmg'(memang), dan sebagainya.
Aku anak cikgu BM okey.
Still ada respek kat bahasa ibunda.
Hihihi

Terima kasih bebanyak tau.
As salam!

No comments: