Tuesday, 23 September 2014

Confession

As salam.

At some point, aku kena jugak cerita sesuatu yang rasa macam tak perlu. Tapi nak jugak diluahkan. Okey, macam ni. Ekceli, aku belum lagi masuk satu pun pertandingan nyanyian tahun ni. Start tahun lepas, aku buat deal dengan diri sendiri yang aku akan masuk at least satu singing contest every year. Since last year aku dah joined WCOPA. Okeylah kan... tak adalah rasa macam ralat. 

*F? Aku memang tak berminat sangat. I mean, I kinda agree that it's not relevant anymore. Actually, all reality tv in Malaysia is out of relevance. Hmm, tak tahu nak describe macamana. Tapi! Tetibe aku nampak iklan Mentor hari tu. Well, just say that I am a huge fan of Dayang. Aku pulak memang into R&B, Jazz and Soul. So, dialah orang yang paling sesuai nak coach aku. But why? Kenapa aku tak cuba pun akhirnya? Ada dua sebab... semua aturan Tuhan.

Aku kan demam sejak bday aku hari tu. Lepas tu aku sakit tekak. Once aku start sakit tekak keadaan suara aku memang teruk. Masa tu aku dah dapat rasa memang tak jadilah plan aku. But I did ask my mom like randomly... aku tanya ibu aku. "Kalau Along try masuk Mentor agak-agak...?" I didn't expect my mom to answer like this, "Apa salahnya? Belum cuba belum tahu." WOW! To get that from my mom was really shocking. Sebab parents aku ni tak berapa sokong minat aku pada muzik. Tak ada masa depan katanya. You know, baby boomers... Haha!

Okey, sebab kedua.. aku ada pendirian. Which is aku tak nak masuk realiti tv walau macamana minat pun pada muzik. Sebab aku bukan nak berdrama atau raih populariti lebih daripada menunjukkan bakat. Except! Malaysia adakan semula Malaysian Idol, One in a Million ataupun The Voice. Then aku consider. *I love The Voice!* Orang akan cakap, "Alah! Biasalah tu", "Itulah yang kau kena buat untuk jadi artis." Argh! Stop it. Ada banyak cara. Aku tau ada banyak cara selain join tv program yang macam tu. I'm interested in singing. Not dancing, not acting and definitely less showing my personal/private life to the public. Yes, I know! Once you're a public figure everything you do is gonna be judged by others. Macam Yuna kata, bunyinya macam ni, "Tak bermaksud kita penyanyi/selebriti kita mesti jadi hak milik masyarakat." No! There's always a boundary to something. Kalau tak ada jurang maka dunia ni kiamat. Persepsi tu bagi aku sangat silap. Or maybe I'm not a public figure material. Sebab tu aku takut nak cuba masuk realiti tv dan tak sesuai. Mungkin aku tak mampu deal dengan all the glamorous, spotlight and all that jazz yang bakal berlaku let say aku diterima masuk. Only if! You know, it's not easy. In Malaysia, the productions want package. From head to toe. Singing talent tu macam last part yang akan dinilai. Huhuhu..

Konklusinya, aku ni mungkin cuma sesuai nyanyi karaoke dengan famili dan kawan-kawan je. Maybe once awhile terjah mikrofon kat wedding orang. Lol!!! Yeah. Dan kalau aku ada keberanian maybe aku patut sambung balik buat video kat YouTube. That's another problem, I am shy. Camera shy. #aptb 

No comments: