Wednesday, 29 October 2014

Grown Ups

As salam...

Wait! Ini bukan movie tu eyh. Ini topik yang aku dengan best buddy aku borak tadi. Sambil mengeteh kan pepetang. Soalan dia... aku dah berubah ke? Berubah sangat ke? Well, it is a very subjective question. Susah nak explain, nak jawab semualah! Huhuhu... 

Hakikatnya kita semua dah beso, ada yang dah kawen dan ada anak. Environment pun lain-lain. Semua yang ada kat keliling kita beri kesan pada karakter, imej fizikal dan pemikiran. Yelah, aku ni dulu lima tahun duduk asrama dengan bffs aku. Fyi, aku sekolah campur lelaki perempuan ye. So bila aku mention bff maksudnya perempuan. Best buddy... boyfriend. EH! Kawan lelaki. Kang ada kang kena cop homo ni kang. :P

Aku sendiri pun rasa aku ni berubah. Semuanya positif tapi... ada yang menyusahkan orang lain. Contoh, aku jadi makin cerewet dan susah nak percaya orang lain. Fizikal? Maybe makin chubby. LOL! Maybe perasaan aku je rasa camni. 

Yang aku boleh cakap, aku jenis cuba untuk tak buang kawan. I mean, dosa kot putuskan silaturrahim. I did it with someone who I can't trust anymore. He has done something that I consider as really bad. It sucks and I'm not proud of it. Accept all your friends for who they are. Kalau rasa diorang patut berubah tegurlah dengan baik. Unless lah kalau korang jenis memang boleh tegur kasar-kasar. Nak tau macamana tu tugas koranglah nak kenal hati budi kawan korang macamana. Kan aku cakap subjektif. Kira aku ni macam tengah bagi lecture Personal Development tau. Aku ni pun still learning. Belum lagi suku abad so nasihat aku ni tak cukup lagilah. 

Oh! Dan kekadang ada kawan yang memang korang takkan rapat macam dulu lagi sebab perubahan environment, kira macam ada banyak variables yang boleh ubah perasaan kita terhadap seseorang kawan kita tu dan juga perangai kita sendiri. So, tak payahlah amek hati sangat ye. Cari kawan lain. HAHAHA! These are a few keys to have a very strong and long lasting friendship based on my experience and what my friends have told me; HONESTY, SINCERE, LOYALTY & LOVE. 




2 comments:

Ruzana Ibs said...

Hi! Akak dok follow your insta & blog.. tapi tak pernah komen.
Harini terpanggil nak komen. Boleh kan?

Masa sekolah rendah ada bestfriend (forever kononnya). Tapi lepas form 1 dah tak contact. Masa form 5 jumpa sekali...tu pun tak sengaja jumpa kat post opis masa nak hantar borang apply U.

Sekarang, after 30 years baru jumpa balik, tapi tak as close as masa primary school.. but we are friends.

Mikah Lurima said...

>> Kak @Ruzana << Hai kak! Tengkiu sebab follow. Tak sangka masih ada orang sudi baca blog saya. Haha

Hmm... itulah. Bila dah lost contact tu biasanya akan jadi macam tu. Unless kalau kita banyak share interests yang sama dengan kawan kita tu maybe kita akan rapat semula.

Ayah saya pun ada jugak cakap, dia dah lost contact dengan ramai kawan kolej dulu. Almaklomlah, dulu tak de social networking. Huhu