Saturday, 20 December 2014

Choomill Desserts

As salam... hai korang!



Diam tak diam dah nak setahun aku berhenti kerja kat bank dan hampir setahun jugalah aku mulakan online bakery aku. Masih lagi dalam proses permulaan. Aku ni bukanlah popular, rupawan, artis, celebrity blogger ataupun selebriti kat mana-mana. Hahaha! So, memang sangat susah nak menapak. Nak dapatkan follower kat Instagram apatah lagi blog. Blog langsung tak ada followers. Maybe sebab orang zaman laa ni tak follow blog. Diorang datang tapi tak follow. Instagram? Alhamdulillah dah lebih daripada 400 followers. Lebih daripada personal IG aku. 

So, tujuan aku buat entry ni mengharapkan kawan-kawan ke sesiapa yang ada akaun Google atau blog, tolong follow blog Choomill Desserts aku. Kesian aku tengok blog tu. Walaupun jarang update, senarai harga kek aku semua aku letak situ. Tapi buat masa ni aku kena calculate balik semua sebab as you know bahan mentah naik harga. So aku kena follow the flow lah kan. Tapi tak adalah sampai korang tak mampu nak beli. Hehehe

Aku nak ucapkan terima kasih kepada kawan, customer, restoran dan kedai yang pernah atau masih beli dan jualkan kek aku. Seriously, aku suka dengan apa yang aku buat sekarang. Walaupun susah sebab aku seorang diri, tak ada pembantu, from A-Z aku kena settle sorang, dan walaupun parents aku tak selesa dengan pilihan aku ni. Aku tetap nak teruskan. Susah kita nak puaskan hati semua orang. Yedok?

Alhamdulillah...


Bingit

Assalamualaikum.

Apekabo semua? Aku alhamdulillah sihat macam dipam-pam. LOL! Ekceli dah beberapa kali cuba nak masuk sini update satu dua entry tapi macam tak ada mood. Saje datang sini nak luahkan perasaan tak puas hati aku dengan satu jiran ni. Jiran ke? Hmm... dia beli rumah tu dari jiran asal. Kitorang kat taman tak kenal pun dia siapa tapi dia sewakan rumah tu sebagai homestay. Tak pernah jumpa pun pemilik sebenar.

Aku tak puas hati sebab last time ada orang sewa kat situ buat wedding siap ada PA system bagai. Then, hari ni pun jadi yang sama. Dari pagi dah terpekik terlolong menyanyi. Menyanyi ke? Serupa makhluk yang mengilai sampai terkencit je aku rasa. Sumbang mambang hodoh bunyinya. Sakit telinga kitorang kat rumah. Like right now, ada bola live kat tv. Dia still on lagi karok walhal dah almost 10 pm. At least aku still boleh terima kalau bising sorakan bola tau. Weirdly, there's no complaint about it. Ayah aku panggil jugak 'orang kampung' ni buat meeting nak bincang pasal rumah homestay ni punya hal tapi diorang tak buat-buat. These people, they are totally strangers. So, itu menambah lagi rasa annoying tau. Kau masuk kawasan orang pastu kau tak hormat privasi orang sekeliling. 

Kalau ikut aku, samada aku tulis surat layang untuk tegur atau call polis je. Sebab kalau tengok cerita mat saleh, ada buat party bising kecoh kat area kejiranan ni call polis je senang. Polis tegur je senyap terus. Yang aku makin jaki, rupa-rupanya diorang bukan buat wedding. It's more to family day. Pemilik rumah homestay tu sangat tak bertanggungjawab untuk benarkan penyewa buat macam tu dan hos party/barbeku tu pun sangatlah tak ada sivik. Rumah aku ni jaraknya 3 rumah tau tapi aku dah rasa bingit. Aku pelik gila dengan rumah yang sebelah-sebelah tu. Diorang tak rasa nak marah ke? Hmm...

P/S: Kalau korang jumpa Rumah Homestay kat Larkin ni jangan sewa okey. Tak strategik.