Sunday, 27 December 2015

Baru 2 Posts??


Assalamualaikum... Hai korang!

Hmm... Dah 2 bulan aku tak update apapa kat sini. Niat sentiasa ada tapi terkubur dek kesibukan dan kemalasan pada masa yang sama. Huhuhu... Belekbelek blog ni... Ya Allah! Baru 2 je post aku sepanjang tahun 2015 ni. Blog Choomill Desserts lagilah tak boleh harap. ~_~

Alhamdulillah bulan Disember ni as usual paling sibuk untuk aku sebab paling banyak order. Seronok walaupun penat tapi kepuasannya tu subhanAllah! Best!!! XD

Aku ni nampak je easy, single, kerja sendiri kat rumah tapi banyak perkara yang berlaku sebenonya yang buat aku rasa penat dan kekadang tu stress sikitlah. Tambahan lagilah pulak kawankawan lelaki aku boleh kata semua dah blah kerja kat KL. Tinggallah aku sorang dalam geng lelaki aku. Makanya bila keluar dengan geng atau ke wedding aku jelah kumbang yang lain bunga. Sampai satu tahan bosan tau! Nak cari kawan baru rasanya dah terlewat. Umo aku ni nak start a new friendship rasa cam tak boleh pergi je.. Haha *nangis dalam peti ais*

Konklusinya? Mereputlah aku ngadap order orang kat dapo atau tengok tv ataupun tidur. Oh! Nak citer sikit... Hari tu aku join bffs aku masuk larian amal kat UTM. Dapatlah medal seketul ni. Jakun uolls! Aku ni mana pernah masuk bendabenda gini. So banggalah kejap. Hehe ;P


Well... tahun 2015 pun dah nak habis. Maybe ni pun last post aku untuk tahun ni. Aku malaslah nak citer panjang lebo pasal goals lah... visi lah... harapanlah... Geli! Simpan dalam hati biar antara aku dengan Allah jelah tahu sudah. Aku nak jugak ucapkan Salam Maulidurrasul junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Semoga kita semua bakal mendapat syafaat Baginda Rasulullah di akhirat kelak. Aamiiin... 


Friday, 2 October 2015

Long Time No See

Assalamualaikum dan hai korang korang korang semua! *ada ke orang? Luls*

Hmm dah lama gila aku tak publish apapa. Bukannya busy sangat pun. Busy tu busy tapi lebih kepada malas nak update blog ni sebab aku tak ada idea yang brilliant atau cerita menarik. Plus, aku rasa Insta dan Twitter tu lebih mudah. Tapi lepas dah decorate semula 'feel' tu datanglah sikit. Hihihi

Apa kabo korang? Aku alhamdulillah... sihat lite lite je. Dah seminggu sakit tekak dan selsema bagai semua tak baikbaik so aku wat lek wat peace jelah. Hahaha T_T Jerebu teruk gila ek. Aku sure itulah penyebabnya. Alhamdulillah online business okey je. Lebih rancak berbanding tahun lepas. Aku pun tak plan nak bombastik cepat sangat. Purposely aku bagi dia time untuk berkembang sendiri. InsyaAllah ada rezeki tak ke mana...

Baru sambut bday aku bulan lepas. Yup! Aku September baby. Hehehe... Biasa-biasa ajelah. Buat kek sendiri, syok sendiri, makan sendiri. No parteyyyy! Thanks kepada kekawan yang ingat dan belanja makan. Especially, Fatmie lah. Haha! Gigih belanja aku SB. Thanks, buddy!

Percaya atau tak aku dah 25 tahun. Kejap je! Aku tak rasa aku makin tua. Sebab jerawat ada je lagi. *apa kaitan???* Hahaha! Yelah, that's why aku feeling muda remaja. Tahun ni banyak perkara yang berlaku tapi sayangnya... aku tak ada tempat untuk aku luahkan. Termasuklah blog. Sebab aku still dengan trust issue aku. Makin lama makin serius jugalah. Aku makin susah nak percayakan orang. End up, aku rasa jerawat ni pun sebab aku depressed tak boleh kongsi masalah aku dengan kekawan atau famili. Rindunya zaman sekolah dan matriks dulu, ada kaunselor. 

Aku rasa masalah atau isu kehidupan aku ni sentiasa lain daripada orang lain. Complicated dalam masa yang sama sangat peribadi. Tambah pulalah usia aku ni sekarang, dia jadi lebih berat. Orang alim kata, apapa masalah tu kita luahkan pada Allah je... tapi, kekadang kita lupa. Yedok? Sibuk nak tweet, sibuk nak letak dalam fesbuk. Tapi kali ni dia betul-betul private sampai aku jadi stress sebab aku still perlu kongsi dengan seseorang. Tapi...

Tahun ni juga ramai kawan sama-sama belajo time sekolah dan uni yang dah kahwin ataupun otw nak kahwin. Aku tak pressure pun part tu. Cuma, sikit rasa macam 'kehilangan' lah. Makin lama makin kurang geng. You know... alhamdulillah bffs dan best buddies aku still single so okey lagilah aku ada lagi teman. Ahaks! Aku tak sure lah diorang ni dah berpunya ke belum sebab diorang tak share. Boring tau! Hahaha

Hmm... okeylah. InsyaAllah aku update lagi nanti. Hopefully sangat dalam masa yang terdekat. Aku nak tido! As salam...


Saje tayang gambo raya yang dah basi ni. Huhu
Quite proud sebab aku design sendiri from head to ankle. Luls
I'm not hippy or indie.
Just keep up with the trends and at the same time be myself. :)

Friday, 2 January 2015

New Year

Assalamualaikum...

Selamat tahun baru korang! Korang sambut ke? Aku kisah pulak. Hahaha! Aku sibuk buat kek time orang dok tengok bunga api. Tapi aku rasa kat Malaysia tak ada semua tu yedok? Huhu... semoga kita bersatu mengharungi segala rintangan yang mendatang pada tahun baru ni dan ambil iktibar daripada apa yang berlaku sepanjang tahun 2014. Rasanya tak payahlah aku recap, kan? Aku sure korang semua tahu apa yang dah berlaku. Nak cerita pun sedih jadi cukuplah sekadar kita berkabung untuk mereka yang telah pergi, lakukan perubahan pada apa yang perlu, elakkan daripada menyebar fitnah, jangan terlalu cepat percaya dengan khabar yang belum tentu kesahihannya. Mudah je aku rasa... life must go on. Jadi, kalau bersedih pun kena ada batasnya. Jangan terlalu emosi. Muhasabah diri itu penting. Aku cakap depan cermin sebenonya sekarang ni. Hehe

Well, enough about what happened to our country and generally to all of us. I wanna talk about me. Since aku tak sambut tahun baru. Aku tak keluo ke mana mana pun malam tahun baru tu tapi malam tadi aku hangout dengan Fatmie, Kinah dan Ieqa Azman. Pergh! Ni kira sekelas dengan aku time Form 1. Tak pernah pun kitorang lepak sesama tapi kali ni jodoh kuat semua orang free pada masa yang sama. Saje jumpa nak chitchat makan minum berbual. Thanks lah korang... happy gila aku. And thank you, Fatmie for listening to me all night long. Seriously, aku ni tak pernah balik selewat 5 pagi semata mata lepaking. Kalah orang tengok bola kat mamak. Luls

Alhamdulillah sambil ni aku nak cerita yang bermula next week, aku dah mula kerja. Tak perlulah aku cerita semua sebab aku tak mahu semua orang tahu. Especially sejak apa yang berlaku last year. Serik! Sampai laa marah aku tak hilang. Tak payah nak ungkitlah ye. Even bffs aku pun aku tak cerita tadi. Diorang just tahu aku dah terima offer kerja. Kat mana tu aku belum tahu betul sebab aku kena hadir kursus then baru aku tahu mana exactly. Aku mohon korang doakan yang aku mampu bersabar dengan perubahan hidup aku ni ye. I mean kerja dengan orang. Sebab dah setahun ni aku kerja sendiri dan boleh kata aku sangat happy dengan apa yang aku dah achieved. 

Plan aku, aku memang nak keep it low. Even family aku pun aku dah minta jangan beritahu sesiapa aku kerja kat mana dan sebagai apa. InsyaAllah, Choomill Desserts tetap ada dan aku akan ambil tempahan selagi mampu dan tak mengganggu waktu rehat dan kerja. Almaklumlah, tanggungjawab aku boleh kata lebih kepada kerjalah of course. Sedih sikit sebab takut aku akan jarang baking sebab itu jelah antara cara untuk aku luahkan perasaan. 

Aku ucapkan terima kasih kat korang sebab still ada yang sudi baca walaupun entah apa je yang aku bebelkan. Hahaha! Sayang korang... Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua, lindungi kita daripada bala, malapetaka dan musibah. Murahkan rezeki kita semua dan terangkan hati kita serta menerima segala amal ibadah kita. Juga jauhkan diri kita daripada segala jenis maksiat. Aamiiin...